Przepisy
Jeśli chcemy być długo piękne i młode, jedzmy zupę z dyni! Poza tym, dynia to warzywo bardzo zasadotwórcze. A ponieważ życie w stresie, wspomagane przetworzonym jedzeniem przyczynia się do zakwaszenia naszego organizmu – warto dynię jeść.
Zupa - krem ze świeżych pomidorów
Ta zupa jest bardzo niebezpieczna, bo jeśli jej spróbujecie, nasza polska, klasyczna pomidorówka, którą gotowała mama, straci swój blask. Jak każdy, uwielbiam zupę pomidorową mojej mamy, ale włoskiego kremu z pomidorów dojrzewających w słońcu, nie można z niczym porównać.
Ciasto ze śliwkami Agnieszki Maciąg
Znaleźliśmy ten przepis na blogu pani Agnieszki Maciąg (agnieszkamaciag.pl). Ciasto nie zawiera pszenicy, bo jest z mąki gryczanej i owsianej, które to, naszym zdaniem doskonale komponują się z cynamonem i polskimi śliwkami. Wyszło obłędnie - ciasto jest po prostu pyszne. Jeśli ktoś nie toleruje glutenu, wystarczy zastosować bezglutenową mąkę owsianą.
Mini, bo upieczone w formie do muffinów. Pomysł powstał przy okazji robienia tiramisu, bo co zrobić z białkami, które zostają? Postanowiliśmy spróbować czy takie "mini angel babeczki" też wyjdą. I wyszły. Malutkie, mięciutkie, idealne z bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Muffiny z suszonymi pomidorami
Muffiny nie koniecznie muszą być słodkie. Możemy je przygotować w wersji wytrawnej, na przykład z dodatkiem suszonych pomidorów i świeżej bazylii. Możemy też eksperymentować z różnymi zdrowymi mąkami – wzbogacą i smak, wartości odżywcze. To idealna zdrowa przekąska, smaczne drugie śniadanie do pracy czy nawet przekąska do piwa w czasie spotkania towarzyskiego.
Tabuleh to libańska sałatka, której podstawą kasza bulgur i pietruszka. Oprócz tego, jest tam całe mnóstwo innych warzyw, w związku z czym, sałatka jest bardzo smaczną bombą witaminową. To idealne danie na letnie upały. Bo najlepiej smakuje prosto z lodówki, a warzywa na straganach kuszą pełnią kolorów.
Tiramisu - włoski deser z bardzo polskim akcentem
Mój deser nie jest klasycznym tiramisu. Jest to wariacja włoskiego deseru z bardzo charakterystycznym, polskim akcentem. Dodałam konfitury z borówek a biszkopty nasączyłam…. żubrówką. To świetne połączenie smakowe. Borówki smakują bardzo podobnie do naszych leśnych jagód i doskonale komponują się z aromatem żubrowej trawy, alkohol wyostrza smak.
Pommarola - słońce Toskanii w słoiku
Pommarola to sos pomidorowy z dodatkiem aromatycznych warzyw. Pochodzi z Toskanii. Gospodynie przygotowują ten sos, gdy dostępne są świeże i dojrzałe warzywa, wekują do słoików i mają gotowy sos przez cały rok. Można go po prostu odgrzać i polać nim makaron, lub wykorzystać jako bazę do innych dań.
Muffinki z czarnymi porzeczkami
Nie każdy lubi czarną porzeczkę, ale jeśli wrzucimy je do muffinek, smakują wyśmienicie Lubimy je (te muffinki) na śniadanie do kawy. Muffinki są bez mąki pszennej, na maślance, więc z czystym sumieniem możemy zjeść o jedną więcej.
Bułeczki jajeczne z rozmarynem i mąką z pestek dyni.
To nowa odsłona bułeczek jajecznych, ale nieco zmodyfikowana. Wzbogaciliśmy je o mąkę z pestek dyni, otręby, a zamiast suszonego oregano dodaliśmy świeży rozmaryn. To zdrowsza i według nas smaczniejsza wersja zwykłego, nudnego pieczywa. Nam smakują z awokado i dipem z buraków
Kto nie lubi grzanek? Chyba wszyscy je kochamy. Nie dość , że są pyszne, możemy zrobić je na wiele sposobów i jednocześnie wykorzystać to, co nam zostało w lodówce. Szczególnie, gdy czasami po prostu brak nam pomysłu na kolację. Poza tym, nasze grzanki z salsą to przy okazji porcja świeżych warzyw.
Muffinki są pyszne i bardzo proste do przygotowania. Dają ogromne możliwości do różnych kombinacji smakowych. Można je piec z różnymi składnikami i dodatkami. My lubimy muffiny bez mąki pszennej. Bo już wystarczająco dużo jest pszenicy w naszej diecie. A jeden z naszych ulubionych dodatków to wiśnie.
Kto lubi kawę mrożoną i smoothie owocowe, pokocha ten koktajl. To doskonały sposób na kawę w upalne dni. Chłodzi, dodaje energii, a przy tym jest pyszny. Możemy go traktować jak mrożoną kawę, jako słodkie-co-nie-co, a nawet wypić na śniadanie, bo jest całkiem niezłą porcją witamin i minerałów.
Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik
Nie tylko my jadamy chłodnik latem. Jadają go również Hiszpanie. Ich chłodnik nieco się różni od naszego. To kwintesencja śródziemnomorskiego lata, bo to, po prostu zmiksowane, świeże warzywa, które dojrzewały pod hiszpańskim słońcem. To idealne danie na upalne lato - pyszne i orzeźwiające.
Deser jagodowy z chia i mlekiem kokosowym
Deser że świeżych, sezonowych owoców, z kremem z nasion chia i mleka kokosowego. Bardzo prosty, bo całą robotę robią za nas nasionka chia, przepyszny, a przy tym wegański i zdrowy, bogaty w witaminy i minerały. Pełnia smaku i zero wyrzutów sumienia – czego chcieć więcej?
Quiche to po prostu wytrawna, krucha tarta, z nadzieniem, na przykład z kolorowych, sezonowych warzyw, zalana masą jajeczno-śmietanową. Danie, które daje nieskończone możliwości kolorowych, smacznych kompozycji. Jeśli wasze dzieci nie lubią warzyw, pokażcie im ten quiche z kolorowymi rulonikami.
Guacamole - najlepszy przyjaciel nachosów
To bardzo imprezowa potrawa, niezastąpiony dodatek do tortilla chips. Równie dobrze sprawdzi się na grzankach, czy jako sos do mięs z grilla. Chyba nie musimy wspominać że awokado to ogromna skarbnica witamin, minerałów i dobrych tłuszczy. Spróbujcie z jajkiem sadzonym na grzance: na gorącą grzankę nakładamy warstwę guacamole, a na kładziemy jajko sadzone.
Salsa to nie tylko gorący taniec
Salsa to pikantny, meksykański sos na bazie pomidorów i świeżych ziół. Najlepszy jest ze świeżych, dojrzałych w słońcu pomidorów. Jeśli ich nie mamy, można wykorzystać pomidory z puszki. Salsę zwykle podaje się do tortilla chips i dań meksykańskich, ale również urozmaici nasze mięsa z grilla. Spróbujcie salsę z grzankami z bagietki, skropionych wcześniej oliwą.
Wszyscy kochamy bób. Taki po prostu, ugotowany w osolonej wodzie i zjadany placami z miseczki, a czasami nawet prosto z garnka. Idealna, letnia przekąska. I bardzo zdrowa, bo to przecież warzywo. Więc jedzmy bób póki jest sezon. A jeśli znudzi się Wam bób saute, spróbujcie któryś z naszych sposobów.
...czyli po polsku bałagan z Eaton to jeden z najlepszych i najprostszych deserów świata. Pokruszona beza wymieszana z bitą śmietaną i truskawkami to doskonała kombinacja smakowa. Kwaskowate i orzeźwiające owoce, słodkie, chrupiące bezowe okruszki zatopione w śmietankowej pianie. Możecie sobie wyobrazić coś pyszniejszego?
Ostatnie opinie o produktach
Rant do pieczenia ciast i tortów prostokątny, regulowany (16 - 32 cm, H12) - DorosioweRanty
polecam! dla siebie i idealny na prezent. Wreszccie nic się nie wylewa a galaretka jest idealnie gładka
goga1313
Posypka cukrowa, maczek zieleń irlandzka (75 g) - SweetDecor
ładny, żywy odcień zieleni, idealny na listki czy murawę do tortu boisko
goga1313
Posypka cukrowa błyszczące perełki mix 5 mm, cztery kolory (40 g) - SweetDecor
bardzo ładne kolory
goga1313
Topper ze sklejki Pierwsza Komunia Święta, listki ażur - Mill Art
Świetne wykonanie . Wygląda bardzo elegancko. Polecam !
Sandera