Przepisy

Muffinki z czarnymi porzeczkami

Muffinki z czarnymi porzeczkami

Nie każdy lubi czarną porzeczkę, ale jeśli wrzucimy je do muffinek, smakują wyśmienicie Lubimy je (te muffinki) na śniadanie do kawy. Muffinki są bez mąki pszennej, na maślance, więc z czystym sumieniem możemy zjeść o jedną więcej.

Bułeczki jajeczne z rozmarynem i mąką z pestek dyni.

Bułeczki jajeczne z rozmarynem i mąką z pestek dyni.

To nowa odsłona bułeczek jajecznych, ale nieco zmodyfikowana. Wzbogaciliśmy je o mąkę z pestek dyni, otręby, a zamiast suszonego oregano dodaliśmy świeży rozmaryn. To zdrowsza i według nas smaczniejsza wersja zwykłego, nudnego pieczywa. Nam smakują z awokado i dipem z buraków

Grzanki z salsą i kozim serem

Grzanki z salsą i kozim serem

Kto nie lubi grzanek? Chyba wszyscy je kochamy. Nie dość , że są pyszne, możemy zrobić je na wiele sposobów i jednocześnie wykorzystać to, co nam zostało w lodówce. Szczególnie, gdy czasami po prostu brak nam pomysłu na kolację. Poza tym, nasze grzanki z salsą to przy okazji porcja świeżych warzyw.

Owsiane muffinki z wiśniami

Owsiane muffinki z wiśniami

Muffinki są pyszne i bardzo proste do przygotowania. Dają ogromne możliwości do różnych kombinacji smakowych. Można je piec z różnymi składnikami i dodatkami. My lubimy muffiny bez mąki pszennej. Bo już wystarczająco dużo jest pszenicy w naszej diecie. A jeden z naszych ulubionych dodatków to wiśnie.

Kawowe smoothie

Kawowe smoothie

Kto lubi kawę mrożoną i smoothie owocowe, pokocha ten koktajl. To doskonały sposób na kawę w upalne dni. Chłodzi, dodaje energii, a przy tym jest pyszny. Możemy go traktować jak mrożoną kawę, jako słodkie-co-nie-co, a nawet wypić na śniadanie, bo jest całkiem niezłą porcją witamin i minerałów.

Owoce liofilizowane - pożywienie kosmonautów i himalaistów

Owoce liofilizowane - pożywienie kosmonautów i himalaistów

Liofilizacja to jeden ze sposobów konserwowania żywności. Stosowano ją na potrzeby dłuższych misji kosmicznych w latach 60tych w USA. Wyniesienie 1 kilograma ładunku promem kosmicznym kosztowało około 50 tys. dolarów. Liofilizacja żywności pozwalała zaoszczędzić w czasie jednej misji (7 osób załogi, 14 dni) nawet 5 milionów dolarów.

Gaspacho, czyli hiszpański chłodnik

Gaspacho, czyli hiszpański chłodnik

Nie tylko my jadamy chłodnik latem. Jadają go również Hiszpanie. Ich chłodnik nieco się różni od naszego. To kwintesencja śródziemnomorskiego lata, bo to, po prostu zmiksowane, świeże warzywa, które dojrzewały pod hiszpańskim słońcem. To idealne danie na upalne lato - pyszne i orzeźwiające.

Deser jagodowy z chia i mlekiem kokosowym

Deser jagodowy z chia i mlekiem kokosowym

Deser że świeżych, sezonowych owoców, z kremem z nasion chia i mleka kokosowego. Bardzo prosty, bo całą robotę robią za nas nasionka chia, przepyszny, a przy tym wegański i zdrowy, bogaty w witaminy i minerały. Pełnia smaku i zero wyrzutów sumienia – czego chcieć więcej?

Kolorowy quiche

Kolorowy quiche

Quiche to po prostu wytrawna, krucha tarta, z nadzieniem, na przykład z kolorowych, sezonowych warzyw, zalana masą jajeczno-śmietanową. Danie, które daje nieskończone możliwości kolorowych, smacznych kompozycji. Jeśli wasze dzieci nie lubią warzyw, pokażcie im ten quiche z kolorowymi rulonikami.

Guacamole - najlepszy przyjaciel nachosów

Guacamole - najlepszy przyjaciel nachosów

To bardzo imprezowa potrawa, niezastąpiony dodatek do tortilla chips. Równie dobrze sprawdzi się na grzankach, czy jako sos do mięs z grilla. Chyba nie musimy wspominać że awokado to ogromna skarbnica witamin, minerałów i dobrych tłuszczy. Spróbujcie z jajkiem sadzonym na grzance: na gorącą grzankę nakładamy warstwę guacamole, a na kładziemy jajko sadzone.

Salsa to nie tylko gorący taniec

Salsa to nie tylko gorący taniec

Salsa to pikantny, meksykański sos na bazie pomidorów i świeżych ziół. Najlepszy jest ze świeżych, dojrzałych w słońcu pomidorów. Jeśli ich nie mamy, można wykorzystać pomidory z puszki. Salsę zwykle podaje się do tortilla chips i dań meksykańskich, ale również urozmaici nasze mięsa z grilla. Spróbujcie salsę z grzankami z bagietki, skropionych wcześniej oliwą.

Bób w trzech odsłonach

Bób w trzech odsłonach

Wszyscy kochamy bób. Taki po prostu, ugotowany w osolonej wodzie i zjadany placami z miseczki, a czasami nawet prosto z garnka. Idealna, letnia przekąska. I bardzo zdrowa, bo to przecież warzywo. Więc jedzmy bób póki jest sezon. A jeśli znudzi się Wam bób saute, spróbujcie któryś z naszych sposobów.

Eaton mess...

Eaton mess...

...czyli po polsku bałagan z Eaton to jeden z najlepszych i najprostszych deserów świata. Pokruszona beza wymieszana z bitą śmietaną i truskawkami to doskonała kombinacja smakowa. Kwaskowate i orzeźwiające owoce, słodkie, chrupiące bezowe okruszki zatopione w śmietankowej pianie. Możecie sobie wyobrazić coś pyszniejszego?

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

Pesto to włoski sposób na przechowywanie aromatycznych ziół. Najlepiej jeśli jest ucierane w moździerzu, by wydobyć jak najwięcej smaku. Pesto można zjeść od razu, lub przechować w słoiku. Pasuje do chleba, makaronu, mięsa, sera… co nam wyobraźnia podpowie. To również sposób na prosty, szybki i smaczny obiad...

Tort Pavlova z borówkami

Tort Pavlova z borówkami

Pavlova to tort bezowy z bitą śmietaną i owocami. Pochodzi z Australii, a nazwę swą zawdzięcza tancerce baletowej, Annie Pawłowej, która odwiedziła Perth wraz przestawieniem Jezioro Łabędzie. Gdy odtańczyła rolę Umierającego Łabędzia, szef kuchni hotelu Esplanade , urzeczony jej występem, stworzył ten właśnie deser, by uczcić jej wspaniały występ.

Sangria - wspomnienie hiszpańskich wakacji

Sangria - wspomnienie hiszpańskich wakacji

Sangria - chłodny, owocowy, bardzo orzeźwiający, dojadający lekkiego rauszu, jeśli nie przesadzimy z ilością składników i proporcjami napój, idealny na letnie popołudnie z przyjaciółkami czy garden party. Oczywiście najlepiej smakuje na w barze lub kawiarence przy bulwarze nadmorskim, na przykład na Majorce...

Focaccia z pomidorkami, bazylią i oliwkami

Focaccia z pomidorkami, bazylią i oliwkami

Focaccia, podobnie jak pizza i makarony to dania cuccina povera, czyli dania z kuchni biedaków. Lubimy je wszyscy. Są łatwe do zrobienia i pyszne, a tajemnica ich smaku tkwi w prostocie i wysokiej jakości składników.

Ciasteczkowe shoty - wersja dla dzieci

Ciasteczkowe shoty - wersja dla dzieci

Te dwie wersje są bezalkoholowe, za to słodko-waniliowe albo czekoladowe. Każdą z nich można udekorować świeżą truskawka. Możemy upiec więcej ciasteczkowych shotów i zrobić jednocześnie wersję dla dorosłych, zgodnie z naszym poprzednim przepisem, aby świętować z naszymi dziećmi.

Dipy - czyli hipsterski sposób na warzywa i nie tylko

Dipy - czyli hipsterski sposób na warzywa i nie tylko

Dip to gęsty, zwykle pikantny sos, podawany na zimno. Sprawdza się przy wielu okazjach: gdy chcemy urozmaicić obiad - jako dodatek mięsa, czy frytek. Przyda się na grillu - do mięsa czy warzyw z grilla. Nie zastąpiony przy przy meczu, serialu, seansie filmowym - można w nim maczać chipsy, nachosy, paluszki, grzanki, kawałki świeżej bagietki. I oczywiście wersja fit - hipsterska, do pasków z warzyw.

Truskawkowe daiquiri

Truskawkowe daiquiri

Truskawkowe daiquiri to zaskakujące połączenie smaku truskawek i intensywnego aromatu rumu. Popularny na całym świecie koktajl pochodzi z Kuby. Tam występuje pod nazwą Daiquiri de Fresa i jest bardziej popularny niż mojito. To idealny drink na lato i sezon truskawkowy. Urozmaici każde garden party. Uwielbiany przez kobiety będzie świetnym pomysłem na wieczór panieński.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka