Ciasto ze śliwkami Agnieszki Maciąg

Dodano: 2018-08-24

Znaleźliśmy ten przepis na blogu pani Agnieszki Maciąg (agnieszkamaciag.pl). Ciasto nie zawiera pszenicy, bo jest z mąki gryczanej i owsianej, które to, naszym zdaniem doskonale komponują się z cynamonem i polskimi śliwkami. Wyszło obłędnie - ciasto jest po prostu pyszne. Jeśli ktoś nie toleruje glutenu, wystarczy zastosować bezglutenową mąkę owsianą.

Ciasto ze śliwkami Agnieszki Maciąg

Składniki:
 
- pół kilo ciemnych śliwek
- 120 gram maki gryczanej
- 120 gram mąki owsianej
- 2 jajka
- niecała szklanka brązowego cukru – jeśli śliwki są kwaśne może być cała szklanka
- kostka masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
 
Przygotowanie:
 
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, bez termoobiegu.

Śliwki myjemy, drylujemy i kroimy na ćwiartki.

W misce łączymy wszystkie suche składniki – obie mąki, cukier, cynamon i proszek do pieczenia.

Delikatnie roztapiamy masło – najlepiej w mikrofalówce, dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy.

Dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy.

Ciasto wylewamy do formy. Ciasto powinno być cienkie, więc sugerujemy formę do pieczenia ciast RR 28 x 18 cm Wiltona. W mniejszej formie ciasto wyjdzie wyższe i na jego powierzchni zmieścimy mniej śliwek, a przecież chodzi o idealny balans smaku słodkiego ciasta i kwaskowatych śliwek.

Na powierzchni ciasta układamy śliwki, jedna za drugą, bokiem, delikatnie wciskając w ciasto. Im gęściej upakujemy tym lepiej. 
 


Jeśli śliwki są kwaśne możemy posypać je brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy godzinę.

Smacznego.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka