Przepisy
Zakwas żytni to nic trudnego. Wystarczy zalać wodą żytnią mąkę, dokarmiać każdego dnia, być cierpliwym i nie przejmować się, gdy coś idzie nie tak. Chleb na zakwasie jest zdrowszy i dłużej zachowuje świeżość. Moim zdaniem jest o niebo smaczniejszy niż chleb na drożdżach.
Kasza jaglana to najzdrowsza z kasz. Jest lekkostrawna, nie uczula, nie zawiera glutenu, ma właściwości alkalizujące. I, co bardzo istotne, poprawia naszą odporność: pomaga zwalczyć przeziębienia i stany zapalne w organizmie. Ma delikatnie orzechowy smak, więc smakuje równie dobrze, i na słodko, i na słono.
Wygraj Kurs Cukierniczy Kek Couture
Wygraj Kurs prowadzony przez znaną turecką szkołę cukierniczą Kek Couture. Szkoła realizuje swoje warsztaty w wielu europejskich miastach. Teraz, dzięki Marlenie i Marcinowi Dorosiów pojawią się w Polsce.
Spritz cookies czyli szpryc-ciasteczka
Spritz cookies to świąteczne ciasteczka maślane wyciskane specjalną szprycą, popularne w krajach skandynawskich oraz w Niemczech. Są bardzo maślane, więc pyszne a przy tym bardzo proste do wykonania. Dzięki odpowiedniej końcówce, można bez trudu wyciskać rozmaite kształty.
Tajemnicą kruchej tarty jest... kruche ciasto. Kruche ciasto Idealnie komponuje się z owocowym nadzieniem oraz kremem na bazie jajek i śmietanki. Dlatego wszyscy kochamy tarty, szczególnie w okresie letnim, gdy możemy ją przygotować ze świeżych owoców.
Czasami obrazek, który chcemy wyczarować na torcie jest zbyt trudny, by go odwzorować kremem czy lukrem. A czasami chcielibyśmy po prostu mieć realistyczne zdjęcie. Dlaczego nie? Mamy specjalną drukarkę ze spożywczymi barwnikami i robimy takie wydruki.
W każdej minucie na wysypiska całego świata trafia około miliona jednorazowych kubków! Nie są one ekologiczne, mimo że są papierowe. Papier, z którego zostały wykonane, nasycany jest polietylenem, dzięki czemu są wodoodporne. W ten sposób stają się bezużyteczne w procesie recyklingu.
Krem maślany na bezie szwajcarskiej z białą czekoladą
Już sama nazwa powala na kolana. Wiemy, że nie każdy przepada za kremem maślanym. Wersja na bezie szwajcarskiej czyni go lżejszym i delikatniejszym w smaku, więc wyobraźcie sobie, co się stanie, gdy do tego kremu jeszcze dodamy białej czekolady?
Kto prowadzi nasze kursy pod marką Wilton?
Joanna ma niezwykły talent. Z lukru królewskiego, fondantu czy kremu maślanego potrafi tworzyć arcydzieła. Zajmuje się tym zawodowo od 5 lat. Prowadzi szkolenia z zakresu dekoracji tortów i innych słodkich wypieków nie tylko dla hobbystów. Szkoli również zawodowych cukierników.
Tylka 1 M marki Wilton to jedna z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych tylek. To obowiązkowy element w arsenału każdej tortownicy i cukiernicy. Pozwala tworzyć rozety, spirale, gwiazdkowe wypełnienia i drobne kwiatki. Niezastąpiona przy dekorowaniu babeczek - pozwala na stworzenie charakterystycznej, skręconej spirali.
Kim jest torciara i czym się zajmuje? Torciara to ulubiona klientka naszego sklepu. Uwielbia piec i dekorować torty. Lubi to robić, bo lubi widzieć radość bliskich na widok jej dzieła. I najbardziej ją cieszy, gdy dzieło znika z patery do ostatniego okruszka. AleDobre.pl pomaga Torciarom tworzyć swoje piękne dzieła. Mamy w swojej ofercie całą masę pomocy i dodatków, bez których zrobienie takich cudeniek jest wręcz niemożliwe.
Dorosiowe ranty do pieczenia tortów to marka stworzona przez Marlenę i Marcina Dorosiów, małżeństwo którego pasją jest pieczenie ciast i tortów. Kto lepiej zrozumie domowego cukiernika, niż inny cukiernik? Wiedza i doświadczenie zdobyte w pracowni rzemieślniczej pozwoliły na stworzenie unikatowego na polskim rynku produktu.
Kem maślany ma niezaprzeczalną zaletę – jest doskonały do skomplikowanych dekoracji na tortach i babeczkach. Ma swoich zwolenników, ale nie wszyscy lubią ten tłusto-mdły smak. Na szczęście są różne sprytne sposoby by uszlachetnić ten smak.
Ganache to mój ulubiony krem do zdobienia muffinek. Po pierwsze, jestem wielbicielem czekolady i według mnie, czekoladowe desery są najlepsze na świecie. Po drugie, takie róże z czekoladowego ganache są piękne i dobrze trzymają kształt. A po trzecie, ganache czekoladowy jest łatwy do przygotowania.
Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Brzmi jak skomplikowany przepis, ale jest całkiem prosty w przygotowaniu, o niebo smaczniejszy niż klasyczny krem maślany. Bo jest jedwabiście gładki, delikatniejszy w swej słodkości, i cytując Cupcake Jemmę: iście dekadencki. I co najważniejsze, konsystencja pozwala na wymyślne ozdoby.
Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz. Jest lekkostrawna, nie uczula, nie zawiera glutenu i ma właściwości alkalizujące. Poprawia naszą odporność, pomaga zwalczyć przeziębienia. Można ją jeść i na słodko, i na słono.
Mleko migdałowe jest pyszne i bardzo zdrowe. Jest bogate w witaminę E, witaminy z grupy B i PP. Zawiera też dużo białek, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Występują w nim również takie składniki mineralne, takie jak magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, mangan, miedź. I co najważniejsze, jest bardzo proste w przygotowaniu.
Domowy jogurt to nic trudnego. I mamy pewność, że zrobiony jest tylko z mleka i żywych kultur bakterii. Ale skąd wziąć te żywe kultury? Można je kupić. A można też kupić dobry jogurt, taki który ma w składzie tylko mleko i żywe kultury bakterii.
Owoce liofilizowane - pożywienie kosmonautów i himalaistów
Liofilizacja to jeden ze sposobów konserwowania żywności. Stosowano ją na potrzeby dłuższych misji kosmicznych w latach 60tych w USA. Wyniesienie 1 kilograma ładunku promem kosmicznym kosztowało około 50 tys. dolarów. Liofilizacja żywności pozwalała zaoszczędzić w czasie jednej misji (7 osób załogi, 14 dni) nawet 5 milionów dolarów.
Dipy - czyli hipsterski sposób na warzywa i nie tylko
Dip to gęsty, zwykle pikantny sos, podawany na zimno. Sprawdza się przy wielu okazjach: gdy chcemy urozmaicić obiad - jako dodatek mięsa, czy frytek. Przyda się na grillu - do mięsa czy warzyw z grilla. Nie zastąpiony przy przy meczu, serialu, seansie filmowym - można w nim maczać chipsy, nachosy, paluszki, grzanki, kawałki świeżej bagietki. I oczywiście wersja fit - hipsterska, do pasków z warzyw.
Ostatnie opinie o produktach
Mąka żytnia razowa typ 2000 (4 kg) - ToTa!
Świetna mąka, dobrej jakości, zamawiam regularnie i piekę z niej chleb pszenno-żytni na zakwasie.
szczepaniakm
Mąka pszenna typ 750 (chlebowa) 5 kg - ToTa!
Świetna mąka, pieczemy z niej chleb na zakwasie (w połączeniu z żytnią 2000 też marki Tota) od ponad roku i zawsze wychodzi przepysznie!
szczepaniakm
Śmietanka kokosowa (400 ml) - Real THAI
Wspaniała!!!
aga_pawlik@interia.pl
Pudełko do transportu ciast i tortów z okienkiem (26 x 26 x 32 cm ) - AleDobre.pl
Super, solidne pudełka, nie mają nieprzyjemnego zapachu, co czasem się zdarza, do tego okienko przez które fajnie widać tort :)
Lilavati