Przepisy

Bułki z cukinią I suszonymi pomidorami

Bułki z cukinią I suszonymi pomidorami

Bułki zawijane z cukinią i suszonymi pomidorami na sposób toskański, dodają energii. Ich słodko-kwaśny smak zawdzięczają suszonym pomidorom, którym towarzyszy cukinia i czosnek.

Schab z ananasem i papryką w sosie słodko-kwaśnym

Schab z ananasem i papryką w sosie słodko-kwaśnym

Masz schab i nie masz ochoty na schabowe? A masz ochotę na coś, co robi się dużo szybciej niż schabowe? I jest dużo zdrowsze? I bardziej kolorowe? I zachwycające feerią smaków? I jeszcze słodko-kwaśne?
To superfajnie, bo to jest właśnie taki przepis. Potrzebujesz niecałe 20 minut, by je przygotować.

Przekładanie tortu i przygotowanie do dekoracji masą cukrową

Przekładanie tortu i przygotowanie do dekoracji masą cukrową

Mamy już upieczone ciasto, mamy krem... Jak zrobić z nich tort?

Kwitnące babeczki

Kwitnące babeczki

Dzisiaj chcę Wam pokazać, jak łatwo przygotować uroczą, wiosennie kolorową dekorację babeczek. Użyjemy do niej lukru królewskiego i masy cukrowej (lukru plastycznego). "Kwitnące babeczki" będą efektowną ozdobą stołu podczas przyjęcia komunijnego, urodzinowego lub weselnego.

Jak przygotować wyjątkowy tort z okazji I Komunii Świętej

Jak przygotować wyjątkowy tort z okazji I Komunii Świętej

Pani Ewa Bartnik zajmuje się tworzeniem i zdobieniem ciast i tortów. Specjalnie dla klientów AleDobre.pl opisała, jak efektownie, ale w prosty sposób, udekorować tort komunijny. Wiadomo, że to wyjątkowa okazja dla dziecka i rodziców, warto więc uświetnić ten dzień specjalnym ciastem, który podkreśli wagę I Komunii Św. Zapraszamy do lektury :)

Do czego służą tylki i co to w ogóle jest?

Do czego służą tylki i co to w ogóle jest?

Tylka? A z czym się to je??? Z kremem, z bitą śmietaną, lukrem, powidłami, a czasem nawet z wytrawnym farszem ;) Ale na poważnie to...

Atomizer do oleju - Twój sprzymierzeniec w walce z tłuszczem

Atomizer do oleju - Twój sprzymierzeniec w walce z tłuszczem

Tłuszcz jest potrzebny w naszej diecie. Już choćby dlatego, że niektóre witaminy rozpuszczają się jedynie w nim. Ale jego nadmiar niestety wybitnie szkodzi. Jak więc zrobić, żeby wilk był syty i owca cała? ;)

Silikonowe formy, czy warto je mieć?

Silikonowe formy, czy warto je mieć?

Silikon chyba już na zawsze będzie kojarzył się z operacjami plastycznymi. A niesłusznie. To świetne tworzywo, które znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach życia. No i oczywiście w kuchni też. Choćby jako formy i foremki do pieczenia.

Nic do nich nie przywiera i zajmują tak mało miejsca - stolnice silikonowe

Nic do nich nie przywiera i zajmują tak mało miejsca - stolnice silikonowe

Nasze babcie miały solidne drewniane stolnice. Wielkie jak stół, z podwyższonymi brzegami. Nic z nich nie spadało, nie rozsypywało się i były niezwykle wygodne. Nie wiadomo też czy to zasługa tych stolnic czy samych babć, że pierogi, makaron i ciasta wychodziły takie pyszne :)

Dlaczego warto używać papilotek do wypieków?

Dlaczego warto używać papilotek do wypieków?

Jakie było kiedyś bez nich życie w kuchni? Teraz trudno to sobie wyobrazić. Na pewno mniej kolorowe i na pewno mniej wygodne. Papilotki śmiało wkroczyły w nasz kuchenny świat i nie myślą go opuszczać :)

Jak szybko zrobić pyszny sos lub dressing do sałatek za pomocą shakera

Jak szybko zrobić pyszny sos lub dressing do sałatek za pomocą shakera

Już wszyscy chyba wiedzą, że sałatki jeść trzeba. Ale nie każdy lubi i ma ochotę bawić się w królika, który wcina same liście. Nawet najzwyklejsza zielona sałata stanie się popisowym daniem, jeśli tylko ozdobi ją pyszny sos.

Czy sałatę można kroić nożem?

Czy sałatę można kroić nożem?

Nasze babcie zawsze przestrzegały, że sałaty nie należy kroić nożem. Mozolne rwanie listka po listku, żeby ich nie zgnieść skutecznie mogły zniechęcić do jedzenia sałat.

Jak pięknie ozdobić ciasteczka w minutę?

Jak pięknie ozdobić ciasteczka w minutę?

Nie każdy jest artystą, nie każdy potrafi pięknie lukrować ciasteczka, pierniczki i inne ciasta. Na szczęście wcale nie trzeba być uzdolnionym manualnie cukiernikiem, by wypieki nabrały barw.

Jak oddzielić żółtko od białka?

Jak oddzielić żółtko od białka?

Dla dużej części kucharzy - tych początkujących i zaawansowanych - dużym wyzwaniem jest rozdzielenie żółtka od białka. Wszystkie przepisy, które zawierają frazę "oddziel żółtko od białka" odsuwają do siebie. A niepotrzebnie!

Jak wyciskać sprawnie cytrynę do ostatniej kropli soku?

Jak wyciskać sprawnie cytrynę do ostatniej kropli soku?

Szklanka wody z cytryną, lemoniada, sos do sałaty, ryba, krem i wiele innych potraw potrzebują soku z... cytryny :) I niby to takie proste i oczywiste. Jednak jak przychodzi co do czego to pestki wlatujące do naczyń, sok w obrębie kilkudziesięciu centymetrów i piekące dłonie zdają się temu przeczyć.

Co zrobić, by kruche ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia?

Co zrobić, by kruche ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia?

Perfekcyjny spód tarty lub innego placka to połowa sukcesu. Samo ciasto kruche jest bardzo łatwe do zrobienia, ale jego pieczenia nastręcza nieraz problemów. Co zrobić, aby było idealnie gładkie i nie przypominało karpatki? Obciążyć je.

W czym najlepiej wyrasta chleb? Skorzystaj z doświadczeń piekarzy - oni używają koszyków do wyrastania pieczywa.

W czym najlepiej wyrasta chleb? Skorzystaj z doświadczeń piekarzy - oni używają koszyków do wyrastania pieczywa.

Pieczesz chleb? W takim razie wiesz, jak ważny jest etap jego wyrastania. Najlepiej do tego nadają się specjalne koszyki wykonane z naturalnych materiałów. Takie są własnie koszyki marki Birkmann.

Jak upiec perfekcyjnie kruchą tartę?

Jak upiec perfekcyjnie kruchą tartę?

Sekretem kruchej tarty to szybka praca i niska temperatura masła mieszanego z mąką. Kruche, cienkie ciasto można wypełnić nadzieniem słodkim lub słonym. Co więc należy zrobić, by ciasto na tartę zawsze się udało? Przede wszystkim skorzystać ze sprawdzonego przepisu, szybko mieszać masło z mąką - najlepiej za pomocą specjalnego mieszadła.

Jak przechować połówkę cebuli, by nie straciła świeżości oraz by zapachem nie wypełniła całej lodówki?

Jak przechować połówkę cebuli, by nie straciła świeżości oraz by zapachem nie wypełniła całej lodówki?

Często zdarza się tak, że zostaje nam pół cebuli - i nie warto jej przecież wyrzucać. Położona na talerzyku i włożona do lodówki z pewnością szybko wyschnie i, co gorsza, swój zapach przekaże innym produktom. Ale tak być nie musi, jeśli użyjesz specjalnego pojemnika do przechowywanie właśnie połówki cebuli :)

Jak pokroić biszkopt na tort lub inne ciasto na idealnie równe blaty?

Jak pokroić biszkopt na tort lub inne ciasto na idealnie równe blaty?

Biszkopt lub ciasto można kroić dużym nożem kuchennym lub tradycyjnie - za pomocą nitki. Oba te sposoby nie zapewniają idealnego efektu - blaty nie będą równe, mogą się również pokruszyć na brzegach. Tak jednak się nie stanie, jeśli ciasto pokroisz specjalnym nożem.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka