KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Zupa z dyni, zasadniczo

Dodano: 2018-09-11

Jeśli chcemy być długo piękne i młode, jedzmy zupę z dyni! Poza tym, dynia to warzywo bardzo zasadotwórcze. A ponieważ życie w stresie, wspomagane przetworzonym jedzeniem przyczynia się do zakwaszenia naszego organizmu – warto dynię jeść.

Zupa z dyni, zasadniczo

Dynia to również bogactwo witamin - zawiera witaminy B1, B2, C, PP, oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Ponadto zawiera całą masę składników mineralnych: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.  Dlatego też, dynia wzmacnia wzrok, chroni przed nowotworami, wspaniale wpływa na cerę – utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry i zwalcza niszczycielskie wolne rodniki.
 
To bardzo klasyczny przepis, gdzie istotną przyprawą jest gałka muszkatołowa. Bez tego, zupa nie będzie miała tego charakterystycznego, „dyniowego” smaku.
 
Czego potrzebujemy:
  
    • ćwiartka solidnej dyni (albo pół małej)
    • bulion (może być ten z kostki – jeśli brakuje nam czasu, ale zdecydowanie lepszy będzie własnej roboty)
    • dwie cebule
    • parę ząbków czosnku (nie żałujmy sobie czosnku jesienią, dynia go też lubi)
    • jedna marchewka
    • kawałeczek selera – nie za dużo, żeby nie zdominował smaku
    • sól – jak dużo lubimy. Ale uwaga! Jeśli stosujemy bulion z kostki z solą ostrożnie.
    • dużo świeżo zmielonego pieprzu
    • świeżo zmielona gałka muszkatołowa – około 1/4 gałki

Kroimy cebulę i czosnek, podsmażamy na oliwie, aż się zeszklą. Dodajemy pokrojoną w kostki dynię i dalej smażymy przez parę minut. Zalewamy bulionem. Dorzucamy pokrojoną marchewkę i seler. Gotujemy wszystko do miękkości. Pod koniec gotowania wcieramy gałkę muszkatołową i dodajemy świeżo zmielony pieprz.
 
Gdy warzywa są miękkie, zestawiamy z ognia, czekamy chwilę, aż zupa przestygnie, miksujemy na gładki krem. Gdy zupa jest już zmiksowana, gotujemy ją jeszcze chwilkę na małym ogniu, dodając trochę pieprzu i gałki muszkatołowej, aby smaki się lepiej połączyły.
 
Zupa gotowa. Wlewamy do miseczek, posypujemy uprażonymi pestkami dyni. Można podać z grzankami lub bagietką, ale ja wolę razowy, żytni chleb na zakwasie. Jak się dobrze poszuka w małych piekarniach, można znaleźć taki bez dodatku mąki pszennej. Smacznego.
 

 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka