Dynia to również bogactwo witamin - zawiera witaminy B1, B2, C, PP, oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Ponadto zawiera całą masę składników mineralnych: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Dlatego też, dynia wzmacnia wzrok, chroni przed nowotworami, wspaniale wpływa na cerę – utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry i zwalcza niszczycielskie wolne rodniki.
To bardzo klasyczny przepis, gdzie istotną przyprawą jest gałka muszkatołowa. Bez tego, zupa nie będzie miała tego charakterystycznego, „dyniowego” smaku.
Czego potrzebujemy:
• ćwiartka solidnej dyni (albo pół małej)
• bulion (może być ten z kostki – jeśli brakuje nam czasu, ale zdecydowanie lepszy będzie własnej roboty)
• dwie cebule
• parę ząbków czosnku (nie żałujmy sobie czosnku jesienią, dynia go też lubi)
• jedna marchewka
• kawałeczek selera – nie za dużo, żeby nie zdominował smaku
• sól – jak dużo lubimy. Ale uwaga! Jeśli stosujemy bulion z kostki z solą ostrożnie.
• dużo świeżo zmielonego pieprzu
• świeżo zmielona gałka muszkatołowa – około 1/4 gałki
Kroimy cebulę i czosnek, podsmażamy na oliwie, aż się zeszklą. Dodajemy pokrojoną w kostki dynię i dalej smażymy przez parę minut. Zalewamy bulionem. Dorzucamy pokrojoną marchewkę i seler. Gotujemy wszystko do miękkości. Pod koniec gotowania wcieramy gałkę muszkatołową i dodajemy świeżo zmielony pieprz.
Gdy warzywa są miękkie, zestawiamy z ognia, czekamy chwilę, aż zupa przestygnie, miksujemy na gładki krem. Gdy zupa jest już zmiksowana, gotujemy ją jeszcze chwilkę na małym ogniu, dodając trochę pieprzu i gałki muszkatołowej, aby smaki się lepiej połączyły.
Zupa gotowa. Wlewamy do miseczek, posypujemy uprażonymi pestkami dyni. Można podać z grzankami lub bagietką, ale ja wolę razowy, żytni chleb na zakwasie. Jak się dobrze poszuka w małych piekarniach, można znaleźć taki bez dodatku mąki pszennej. Smacznego.
Ostatnie opinie o produktach
Mleczko kokosowe UHT w kartonie (250 ml) - Real THAI
Uwielbiam potrawy z mleczkiem kokosowym, stąd nieobiektywnie oceniam wysoko. Mleczko to ma dobry skład !
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 0 Nuvola 1kg - Caputo
Ciasto na pizzę i inne ciasta są przepyszne. Zarówno struktura, jak i smak jest lepszy niż ze "zwykłej" mąki. wydaje się, że ciasto nie nasiąka pod wpływem sosu i innych dodatków.
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 00 Pasticceria 1 kg Caputo
Nie wyobrażam sobie pizzy domowej bez tej mąki. Wychodzi idealnie chrupiąca.
marta-mp17@o2.pl
Świeczka na tort „3” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek