Bób to bardzo pożyteczne warzywo. To bardzo dobre źródło białka, które doceniają weganie i wegetarianie. Mięsożercom też dobrze zrobi od czasu do czasu taka zamiana kotleta na porcję bobu.
Oprócz białka bób zawiera witaminy C, A, kwas foliowy, B1 i B6. Ma też sporo minerałów (wapń, żelazo, magnez, cynk). Zawiera bardzo dużo błonnika, co zapewnia uczucie sytości, poprawia pracę jelit, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.
Ma właściwości alkalizujące. Chroni przed rakiem jelita grubego.
Jak zrobić z bobu lekkie i proste danie obiadowe? Mamy na to trzy patenty.
Przede wszystkim gotujemy bób. Najpierw go płuczemy, a następnie wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 10 – 15 min. Następnie odcedzamy i… zaczynamy zabawę. Nie ma potrzeby obierać bobu. Nie rozumiem, dlaczego niektórzy to robią. Pozbawiamy się w ten sposób sporej części cennego błonnika.
Pół kilo bobu powinno wystarczyć na 4 porcje, ale to wszystko zależy jak bardzo jesteśmy głodni i czy oprócz bobu planujemy inne dania.
1. Koperek z masłem
- pół kilo ugotowanego bobu
- 3 łyżki masła
- dwie solidne garści posiekanego koperku
Ugotowany i odcedzony bób wrzucamy z powrotem do garnka w którym się gotował. Garnek powinien być gorący, ale można na chwilkę postawić bób na małym ogniu. Dorzucamy masło i koperek. Kilka razy energicznie potrząsamy garnkiem, by masło się połączyło z koperkiem i bobem.
Przekładamy do miseczek i zjadamy.
2. Aglio olio e peperoncino
- pół kilo ugotowanego bobu
- 3 ząbki czosnku
- 2 małe papryczki chilli
- sporą garść posiekanej natki pietruszki
- kilka łyżek oliwy
Robimy analogiczne jak makaron o tej samej nazwie. Rozgniatamy czosnek, papryczkę chilli drobno siekamy. Na sporej patelni podgrzewamy kilka łyżek oliwy. Wrzucamy czosnek z papryczką i chwilę smażymy, uważając, by nie zrumienić czosnku.
Wrzucamy wcześniej ugotowany bób oraz natkę pietruszki i mieszamy chwilę, by smaki się połączyły.
Przekładamy do miseczek i zjadamy.
3. Suszone pomidory i bazylia
- pół kilo ugotowanego bobu
- w spore garście poszarpanych listków bazylii
- mały słoiczek suszonych pomidorów.
Pomidory odsączamy z oleju, drobno siekamy i wrzucamy na sporą patelnię. Można jeszcze podlać odrobina oleju jaki został z pomidorów. Podsmażamy przez kilka minut. Dorzucamy ugotowany bób oraz liście bazylii i chwilę mieszamy, by smaki się połączyły.
Przekładamy do miseczek i zjadamy.
Ostatnie opinie o produktach
Mleczko kokosowe UHT w kartonie (250 ml) - Real THAI
Uwielbiam potrawy z mleczkiem kokosowym, stąd nieobiektywnie oceniam wysoko. Mleczko to ma dobry skład !
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 0 Nuvola 1kg - Caputo
Ciasto na pizzę i inne ciasta są przepyszne. Zarówno struktura, jak i smak jest lepszy niż ze "zwykłej" mąki. wydaje się, że ciasto nie nasiąka pod wpływem sosu i innych dodatków.
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 00 Pasticceria 1 kg Caputo
Nie wyobrażam sobie pizzy domowej bez tej mąki. Wychodzi idealnie chrupiąca.
marta-mp17@o2.pl
Świeczka na tort „3” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek