KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Bób w trzech odsłonach

Dodano: 2018-06-21

Wszyscy kochamy bób. Taki po prostu, ugotowany w osolonej wodzie i zjadany placami z miseczki, a czasami nawet prosto z garnka. Idealna, letnia przekąska. I bardzo zdrowa, bo to przecież warzywo. Więc jedzmy bób póki jest sezon. A jeśli znudzi się Wam bób saute, spróbujcie któryś z naszych sposobów.

Bób w trzech odsłonach

Bób to bardzo pożyteczne warzywo. To bardzo dobre źródło białka, które doceniają weganie i wegetarianie. Mięsożercom też dobrze zrobi od czasu do czasu taka zamiana kotleta na porcję bobu.
 
Oprócz białka bób zawiera witaminy C, A, kwas foliowy, B1 i B6. Ma też sporo minerałów (wapń, żelazo, magnez, cynk). Zawiera bardzo dużo błonnika, co zapewnia uczucie sytości, poprawia pracę jelit, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.
 
Ma właściwości alkalizujące. Chroni przed rakiem jelita grubego.
 
Jak zrobić z bobu lekkie i proste danie obiadowe? Mamy na to trzy patenty.
  
Przede wszystkim gotujemy bób. Najpierw go płuczemy, a następnie wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 10 – 15 min. Następnie odcedzamy i… zaczynamy zabawę. Nie ma potrzeby obierać bobu. Nie rozumiem, dlaczego niektórzy to robią. Pozbawiamy się w ten sposób sporej części cennego błonnika.
 
Pół kilo bobu powinno wystarczyć na 4 porcje, ale to wszystko zależy jak bardzo jesteśmy głodni i czy oprócz bobu planujemy inne dania.
 
1. Koperek z masłem
 
- pół kilo ugotowanego bobu
- 3 łyżki masła
- dwie solidne garści posiekanego koperku
 
Ugotowany i odcedzony bób wrzucamy z powrotem do garnka w którym się gotował. Garnek powinien być gorący, ale można na chwilkę postawić bób na małym ogniu. Dorzucamy masło i koperek. Kilka razy energicznie potrząsamy garnkiem, by masło się połączyło z koperkiem i bobem.
 
Przekładamy do miseczek i zjadamy.
 
   
2. Aglio olio e peperoncino
 
- pół kilo ugotowanego bobu
- 3 ząbki czosnku
- 2 małe papryczki chilli
- sporą garść posiekanej natki pietruszki
- kilka łyżek oliwy

Robimy analogiczne jak makaron o tej samej nazwie. Rozgniatamy czosnek, papryczkę chilli drobno siekamy. Na sporej patelni podgrzewamy kilka łyżek oliwy. Wrzucamy czosnek z papryczką i chwilę smażymy, uważając, by nie zrumienić czosnku.

Wrzucamy wcześniej ugotowany bób oraz natkę pietruszki i mieszamy chwilę, by smaki się połączyły.
 
Przekładamy do miseczek i zjadamy.  
 
 
3. Suszone pomidory i bazylia
 
- pół kilo ugotowanego bobu
- w spore garście poszarpanych listków bazylii
- mały słoiczek suszonych pomidorów.
 
Pomidory odsączamy z oleju, drobno siekamy i wrzucamy na sporą patelnię. Można jeszcze podlać odrobina oleju jaki został z pomidorów. Podsmażamy przez kilka minut. Dorzucamy ugotowany bób oraz liście bazylii i chwilę mieszamy, by smaki się połączyły.
 
Przekładamy do miseczek i zjadamy.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka