...czyli po polsku bałagan z Eaton to jeden z najlepszych i najprostszych deserów świata. Pokruszona beza wymieszana z bitą śmietaną i truskawkami to doskonała kombinacja smakowa. Kwaskowate i orzeźwiające owoce, słodkie, chrupiące bezowe okruszki zatopione w śmietankowej pianie. Możecie sobie wyobrazić coś pyszniejszego?
Podobno pierwszy taki deser podano w Eaton w 1930 roku podczas meczu krykieta pomiędzy studentami Eaton a Harrow School. Legenda głosi, że początkowo na deser miały być truskawki, krem i bezy podane oddzielnie, ale kucharz, który przygotowywał poczęstunek strącił wszystko na podłogę. Nie chcąc marnować jedzenia zgarnął wszystkie składniki razem i podał jako deser w pucharkach. Być może to tylko miejska legenda, ale deser jest przepyszny. A przy tym jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu.
Składniki:
- pół kilo truskawek - 200 ml śmietanki kremówki - 2 łyżki cukru pudru - pół łyżeczki pasty waniliowej - 100 gram pokruszonej bezy
Bezę można upiec samemu. Skorzystajcie z naszego przepisu na tort Pavlowa. Mniej doświadczonym cukiernikom radzimy kupić gotowe bezy.
Truskawki myjemy, obrywami szypułki, kroimy w plasterki, odstawiamy do lodówki.
Bezy kruszymy, uważając żeby nie zrobił się z tego miał. Mają być kawałeczki różnej wielkości.
Mocno schłodzoną śmietanę wlewamy do miski. Przed ubijaniem warto potrzymać w lodówce miskę oraz końcówkę miksera. Do śmietany dodajemy cukier puder, pastę waniliową i ubijamy, aż zrobi się piana, która zachowuje kształt. Nie należy ubijać zbyt długo, bo wyjdzie masło.
Gdy śmietana jest ubita, dorzucamy do niej truskawki, okruchy bezowe i bardzo delikatnie mieszamy.
Deser przekładamy do pucharków, dekorujemy plasterkami truskawek. Gotowe. Deser należy zjeść od razu, albo przynajmniej tego samego dnia.
Jeśli chcemy by deser wyglądał bardziej efektownie, nie mieszamy składników, ale układamy kolejne warstwy w pucharkach. My jednak wolimy różową breję, bo przecież nazwa „bałagan” zobowiązuje.
Ciasto na pizzę i inne ciasta są przepyszne. Zarówno struktura, jak i smak jest lepszy niż ze "zwykłej" mąki. wydaje się, że ciasto nie nasiąka pod wpływem sosu i innych dodatków.
Ostatnie opinie o produktach
Mleczko kokosowe UHT w kartonie (250 ml) - Real THAI
Uwielbiam potrawy z mleczkiem kokosowym, stąd nieobiektywnie oceniam wysoko. Mleczko to ma dobry skład !
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 0 Nuvola 1kg - Caputo
Ciasto na pizzę i inne ciasta są przepyszne. Zarówno struktura, jak i smak jest lepszy niż ze "zwykłej" mąki. wydaje się, że ciasto nie nasiąka pod wpływem sosu i innych dodatków.
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 00 Pasticceria 1 kg Caputo
Nie wyobrażam sobie pizzy domowej bez tej mąki. Wychodzi idealnie chrupiąca.
marta-mp17@o2.pl
Świeczka na tort „3” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek