Mini angel cake

Dodano: 2018-08-03

Mini, bo upieczone w formie do muffinów. Pomysł powstał przy okazji robienia tiramisu, bo co zrobić z białkami, które zostają? Postanowiliśmy spróbować czy takie "mini angel babeczki" też wyjdą. I wyszły. Malutkie, mięciutkie, idealne z bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Mini angel cake

Składniki:
 
60 gram mąki pszennej
100 gram cukru pudru
4 białkami
pół łyżeczki pasty waniliowej
pół łyżeczki winianu potasu
szczypta soli
 
Przygotowanie:
 
Jedną trzecią cukru przesiewamy razem z mąką.
 
Białka ubijamy do momentu gdy powstanie niezbyt gęsta piana. Następnie dodajemy winian potasu,  sól i nadal ubijamy. Następnie dodajemy cukier i ubijamy na gęstą, lśniącą pianę.
 
Do ubitych białek dodajemy przesianą mąkę z cukrem i mieszamy szpatułą, zagarniając masę ze ścianek, tak by mąka z białkami dobrze się połączyła w gładką masę i nie wytworzyły się pęcherzyki powietrza.
 
Przekładamy masę do formy do muffinów. Ważne: formy niczym nie smarujemy i nie wykładamy papilotkami – forma ma być sucha i nie tłusta.
 
Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Ciasteczka są gotowe, gdy zrobią się złoto – brązowe.
 

 
Upieczone wyjmujemy z piekarnika. Formę do muffinów układamy na kratce do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygną wyjmujemy, pomagając sobie nożem.
 

 
Babeczki dekorujemy bitą śmietaną i owocami.
 

 
Smacznego.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka