Przepisy

Jeżeli szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na różne dania, to trafiłeś w najlepsze miejsce. Znajdziesz tu rozmaite przepisy na obiadowe dania z mięsem, przepisy na kurczaki, zupy, pizze, makarony, warzywa pieczone i smażone, ryby i owoce morza, sałatki i surówki, przekąski na ciepło oraz ciasta i smoothies i koktajle owocowe. Korzystaj śmiało z tych przepisów, ponieważ są sprawdzone, przetestowane i na pewno będą Ci smakować. Przepisy są proste, a składniki łatwo dostępne. To także przepisy na dania, które możesz przygotować na różne okazje - święta, spotkania rodzinne, imprezy ze znajomymi, przyjęcia urodzinowe czy imieninowe. Potrawy przygotowane według tych przepisów będą pięknie wyglądać na stole i na długo zapadną w pamięć. Do tych przepisów będziesz chętnie wracał :)
Bób w trzech odsłonach

Bób w trzech odsłonach

Wszyscy kochamy bób. Taki po prostu, ugotowany w osolonej wodzie i zjadany placami z miseczki, a czasami nawet prosto z garnka. Idealna, letnia przekąska. I bardzo zdrowa, bo to przecież warzywo. Więc jedzmy bób póki jest sezon. A jeśli znudzi się Wam bób saute, spróbujcie któryś z naszych sposobów.

Eaton mess...

Eaton mess...

...czyli po polsku bałagan z Eaton to jeden z najlepszych i najprostszych deserów świata. Pokruszona beza wymieszana z bitą śmietaną i truskawkami to doskonała kombinacja smakowa. Kwaskowate i orzeźwiające owoce, słodkie, chrupiące bezowe okruszki zatopione w śmietankowej pianie. Możecie sobie wyobrazić coś pyszniejszego?

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

Pesto to włoski sposób na przechowywanie aromatycznych ziół. Najlepiej jeśli jest ucierane w moździerzu, by wydobyć jak najwięcej smaku. Pesto można zjeść od razu, lub przechować w słoiku. Pasuje do chleba, makaronu, mięsa, sera… co nam wyobraźnia podpowie. To również sposób na prosty, szybki i smaczny obiad...

Tort Pavlova z borówkami

Tort Pavlova z borówkami

Pavlova to tort bezowy z bitą śmietaną i owocami. Pochodzi z Australii, a nazwę swą zawdzięcza tancerce baletowej, Annie Pawłowej, która odwiedziła Perth wraz przestawieniem Jezioro Łabędzie. Gdy odtańczyła rolę Umierającego Łabędzia, szef kuchni hotelu Esplanade , urzeczony jej występem, stworzył ten właśnie deser, by uczcić jej wspaniały występ.

Sangria - wspomnienie hiszpańskich wakacji

Sangria - wspomnienie hiszpańskich wakacji

Sangria - chłodny, owocowy, bardzo orzeźwiający, dojadający lekkiego rauszu, jeśli nie przesadzimy z ilością składników i proporcjami napój, idealny na letnie popołudnie z przyjaciółkami czy garden party. Oczywiście najlepiej smakuje na w barze lub kawiarence przy bulwarze nadmorskim, na przykład na Majorce...

Focaccia z pomidorkami, bazylią i oliwkami

Focaccia z pomidorkami, bazylią i oliwkami

Focaccia, podobnie jak pizza i makarony to dania cuccina povera, czyli dania z kuchni biedaków. Lubimy je wszyscy. Są łatwe do zrobienia i pyszne, a tajemnica ich smaku tkwi w prostocie i wysokiej jakości składników.

Ciasteczkowe shoty - wersja dla dzieci

Ciasteczkowe shoty - wersja dla dzieci

Te dwie wersje są bezalkoholowe, za to słodko-waniliowe albo czekoladowe. Każdą z nich można udekorować świeżą truskawka. Możemy upiec więcej ciasteczkowych shotów i zrobić jednocześnie wersję dla dorosłych, zgodnie z naszym poprzednim przepisem, aby świętować z naszymi dziećmi.

Truskawkowe daiquiri

Truskawkowe daiquiri

Truskawkowe daiquiri to zaskakujące połączenie smaku truskawek i intensywnego aromatu rumu. Popularny na całym świecie koktajl pochodzi z Kuby. Tam występuje pod nazwą Daiquiri de Fresa i jest bardziej popularny niż mojito. To idealny drink na lato i sezon truskawkowy. Urozmaici każde garden party. Uwielbiany przez kobiety będzie świetnym pomysłem na wieczór panieński.

Sałatka z awokado i jabłka

Sałatka z awokado i jabłka

Awokado jest zdrowe i pyszne. Uwielbiam je wyjadać łyżeczką, prosto ze skórki, od razu po przekrojeniu. Jego kremowy smak świetnie komponuje się z winnym jabłkiem. Szczypiorek i musztarda dodadzą mu pikanterii, a ogórek świeżości. I to są właśnie składniki tej bardzo prostej sałatki.

Biszkopt Gin z Tonikiem

Biszkopt Gin z Tonikiem

Ten biszkopt nasączony Ginem z tonikiem, przełożony limonowym semifreddo może uzależnić. I to wcale nie z powodu dżinu, bo nawet bez alkoholu to puszyste, o świeżym cytrusowym smaku ciasto smakuje tak, że nie poprzestaniemy na jednym kawałku. Biszkopt możemy zamrozić. Możemy je tylko schłodzić. Ze względu na małoletnich łasuchów, możemy nie dodawać dżinu.

Zielona rolada matcha z truskawkami

Zielona rolada matcha z truskawkami

Zielona rolada z herbatą matcha i truskawkami to kwintesencja lata. Wygląda świeżo, apetycznie i oryginalnie. Matcha nadaje jej zielony kolor i ciekawy smak. Delikatna gorycz herbaty delikatnie przełamuje słodycz kremu mascarpone i kwaskowatych truskawek, dając obłędne połączenie smakowe. Będzie doskonałym urozmaiceniem każdego letniego przyjęcia.

Bakłażan z grilla z pastą tahini

Bakłażan z grilla z pastą tahini

Nie samym mięsiwem człowiek żyje. Nawet najwięksi mięsożercy chętnie urozmaicą swoją karkówkę z grilla nie tylko pajdą chleba, ale również czymś świeżym, soczystym, roślinnym. Proponujemy położyć na grillu połówki bakłażana. Uszczęśliwimy zarówno amatorów kiełbasek i boczku, jak i wielbicieli kuchni roślinnej.

Granola

Granola

Granola to mieszanka płatków zbożowych i bakali, zapiekana w piekarniku z dodatkiem miodu, melasy albo syropu klonowego. Tym różni się od musli, że jest chrupiąca. To bardzo smaczne i dające energię na cały dzień śniadanie. Jest bardzo prosta do zrobienia w domu, do czego zachęcam, bo mamy wtedy kontrolę nad składnikami i ilością cukru.

Praliny w kształcie serc

Praliny w kształcie serc

Pudełko czekoladek wręczone ukochanej osobie zawsze sprawia radość. Ale praliny czekoladowe własnoręcznie zrobione, wywoła radość, wzruszenie, wdzięczność, zachwyt, a po ich zjedzeniu może nawet euforię. Jedzenie czekolady to ogromna przyjemność. Ale zabawa w kuchni z czekoladą, to 3 razy więcej przyjemności. Przyjemności dawania, dzielenia się, delektowania... Spróbujcie.

Makaroniki z czekoladowym ganache

Makaroniki z czekoladowym ganache

Różowe makaroniki w kształcie serc, z przekładane czekoladowym ganache zachwycą każdego. To najlepszy słodki prezent dla mamy na Dzień Mamy. To romantyczna niespodzianka dla ukochanej osoby. To również pyszny deser dla każdego łasucha, wielbiciela makaroników i czekolady.

Tęczowy jednorożec

Tęczowy jednorożec

Tęczowy tort makaronikowy w kształcie jednorożca jest piękny i pyszny. Makaronikowe płaty oblane białą czekoladą i przełożone kremem z bitej śmietany i serka mascarpone smakują obłędnie, a tęczowe warstwy ozdobione kolorowymi kwiatuszkami i złoty róg zachwycą i dzieci, i dorosłych.

Makaroniki z kremem pistacjowym

Makaroniki z kremem pistacjowym

Podobno pierwsze makaroniki pojawiły się w Weneckich zakonach już w XIII wieku. W XVI wieku Katarzyna Medycejską przywiozła makaroniki z Włoch do Francji, które bardzo zasmakowały na dworze królewskim. Miłośniczką makaroników była Maria Antonina, znana ze swej miłości do słodyczy. My też kochamy słodycze i uwielbiamy makaroniki. Dziś w menu makaroniki z kremem pistacjowym. Brzmi obiecująco, prawda?

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Szparagi bardzo lubią się z risottem. To wręcz idealnie dobrana para. Dlaczego? Bo każda część szparaga ma inną twardość i trudno je ugotować tak, by dół łodygi był miękki, a jednocześnie główka nie rozgotowała się. A risotto przygotowujemy stopniowo podlewając ryż bulionem... ale zacznijmy od początku.

Klasyczny biały tort

Klasyczny biały tort

Klasyczny, biały tort, który jak klasyczna „mała czarna” (mamy na myśli sukienkę) sprawdzi się na każdej uroczystości rodzinnej, a w szczególności na przyjęciu komunijnym czy chrzcie. Ciasto jest wspaniałą bazą do dekoracji: na białym tle wyeksponujemy najpiękniejsze dekoracje, jakie nam tylko wyobraźnia podpowie.

Wegańskie lody miętowo-kokosowe

Wegańskie lody miętowo-kokosowe

Zaskakujące połączenie smakowe, ale w efekcie otrzymujemy bardzo lekkie, orzeźwiające i bardzo proste w przygotowaniu lody. Nie są to lody które możemy zrobić "na zapas", ale jeśli będziemy mieli "zapas" mrożonych bananów w zamrażarce i "zapas" mleka kokosowego, takie lody przygotujemy w 5 minut.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka