Przepisy

Jeżeli szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na różne dania, to trafiłeś w najlepsze miejsce. Znajdziesz tu rozmaite przepisy na obiadowe dania z mięsem, przepisy na kurczaki, zupy, pizze, makarony, warzywa pieczone i smażone, ryby i owoce morza, sałatki i surówki, przekąski na ciepło oraz ciasta i smoothies i koktajle owocowe. Korzystaj śmiało z tych przepisów, ponieważ są sprawdzone, przetestowane i na pewno będą Ci smakować. Przepisy są proste, a składniki łatwo dostępne. To także przepisy na dania, które możesz przygotować na różne okazje - święta, spotkania rodzinne, imprezy ze znajomymi, przyjęcia urodzinowe czy imieninowe. Potrawy przygotowane według tych przepisów będą pięknie wyglądać na stole i na długo zapadną w pamięć. Do tych przepisów będziesz chętnie wracał :)
Muffiny dyniowe

Muffiny dyniowe

Sezon na dynie w pełni. A dynia to bardzo wszechstronne warzywo. Nie dość że zdrowa i pełna witamin i minerałów, to można z niej zrobić tyle pysznych potraw: zupy, placki, zapiekanki, ciasta, ciasteczka, a nawet muffinki.

Cytrynowe ciasteczka bezglutenowe

Cytrynowe ciasteczka bezglutenowe

Są pyszne, są delikatne, są kruche. Idealne do jesienno-zimowej herbaty. Swą wyjątkową kruchość zawdzięczają mące kukurydzianej. Zrobiliśmy je według przepisu Olgi Smile , choć nie do końca trzymaliśmy się przepisu i właściwych proporcji. Nasze wyszły pyszne. Olga też lubi swoje.

Muffinki migdałowo-cytrynowe

Muffinki migdałowo-cytrynowe

Są pyszne. Migdałowo-cytrynowe. Idealnie komponują się z kremem cytrynowym, zrobionym na bezie szwajcarskiej. Upieczone z mąki migdałowej z dodatkiem mąki jaglanej, więc również mogą je jeść osoby na diecie bezglutenowej.

Kasza jaglana z jabłkami i cynamonem

Kasza jaglana z jabłkami i cynamonem

Kasza jaglana jest smaczna i zdrowa o czym już pisaliśmy. Jest lekkostrawna, nie uczula, nie zawiera glutenu i ma właściwości alkalizujące. I jest pyszna z owocami jako jesienne śniadanie.

Mój pierwszy tort

Mój pierwszy tort

Jest łatwy – skoro, wyszedł za pierwszym razem. Jest pyszny, niezbyt słodki. Ciemny, kakaowy biszkopt doskonale komponuje się z waniliowym kremem mascarpone i konfiturą wiśniową. Przy użyciu kilku tyłek i barwników może też wyglądać imponująco

Muffiny marchewkowe z kremem mascarpone

Muffiny marchewkowe z kremem mascarpone

Muffiny marchewkowe są smaczne i zdrowe. Bo marchewka, poza dużymi ilościami beta-karotenu, jest bogata w witaminy B1, B2, PP, K i C. Dostarcza ważnych związków mineralnych: wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, molibden, magnez, jod oraz potas.

Zupa z dyni, zasadniczo

Zupa z dyni, zasadniczo

Jeśli chcemy być długo piękne i młode, jedzmy zupę z dyni! Poza tym, dynia to warzywo bardzo zasadotwórcze. A ponieważ życie w stresie, wspomagane przetworzonym jedzeniem przyczynia się do zakwaszenia naszego organizmu – warto dynię jeść.

Zupa - krem ze świeżych pomidorów

Zupa - krem ze świeżych pomidorów

Ta zupa jest bardzo niebezpieczna, bo jeśli jej spróbujecie, nasza polska, klasyczna pomidorówka, którą gotowała mama, straci swój blask. Jak każdy, uwielbiam zupę pomidorową mojej mamy, ale włoskiego kremu z pomidorów dojrzewających w słońcu, nie można z niczym porównać.

Ciasto ze śliwkami Agnieszki Maciąg

Ciasto ze śliwkami Agnieszki Maciąg

Znaleźliśmy ten przepis na blogu pani Agnieszki Maciąg (agnieszkamaciag.pl). Ciasto nie zawiera pszenicy, bo jest z mąki gryczanej i owsianej, które to, naszym zdaniem doskonale komponują się z cynamonem i polskimi śliwkami. Wyszło obłędnie - ciasto jest po prostu pyszne. Jeśli ktoś nie toleruje glutenu, wystarczy zastosować bezglutenową mąkę owsianą.

Mini angel cake

Mini angel cake

Mini, bo upieczone w formie do muffinów. Pomysł powstał przy okazji robienia tiramisu, bo co zrobić z białkami, które zostają? Postanowiliśmy spróbować czy takie "mini angel babeczki" też wyjdą. I wyszły. Malutkie, mięciutkie, idealne z bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Muffiny z suszonymi pomidorami

Muffiny z suszonymi pomidorami

Muffiny nie koniecznie muszą być słodkie. Możemy je przygotować w wersji wytrawnej, na przykład z dodatkiem suszonych pomidorów i świeżej bazylii. Możemy też eksperymentować z różnymi zdrowymi mąkami – wzbogacą i smak, wartości odżywcze. To idealna zdrowa przekąska, smaczne drugie śniadanie do pracy czy nawet przekąska do piwa w czasie spotkania towarzyskiego.

Sałatka z tabuleh z quinoa

Sałatka z tabuleh z quinoa

Tabuleh to libańska sałatka, której podstawą kasza bulgur i pietruszka. Oprócz tego, jest tam całe mnóstwo innych warzyw, w związku z czym, sałatka jest bardzo smaczną bombą witaminową. To idealne danie na letnie upały. Bo najlepiej smakuje prosto z lodówki, a warzywa na straganach kuszą pełnią kolorów.

Tiramisu - włoski deser z bardzo polskim akcentem

Tiramisu - włoski deser z bardzo polskim akcentem

Mój deser nie jest klasycznym tiramisu. Jest to wariacja włoskiego deseru z bardzo charakterystycznym, polskim akcentem. Dodałam konfitury z borówek a biszkopty nasączyłam…. żubrówką. To świetne połączenie smakowe. Borówki smakują bardzo podobnie do naszych leśnych jagód i doskonale komponują się z aromatem żubrowej trawy, alkohol wyostrza smak.

Pommarola - słońce Toskanii w słoiku

Pommarola - słońce Toskanii w słoiku

Pommarola to sos pomidorowy z dodatkiem aromatycznych warzyw. Pochodzi z Toskanii. Gospodynie przygotowują ten sos, gdy dostępne są świeże i dojrzałe warzywa, wekują do słoików i mają gotowy sos przez cały rok. Można go po prostu odgrzać i polać nim makaron, lub wykorzystać jako bazę do innych dań.

Muffinki z czarnymi porzeczkami

Muffinki z czarnymi porzeczkami

Nie każdy lubi czarną porzeczkę, ale jeśli wrzucimy je do muffinek, smakują wyśmienicie Lubimy je (te muffinki) na śniadanie do kawy. Muffinki są bez mąki pszennej, na maślance, więc z czystym sumieniem możemy zjeść o jedną więcej.

Bułeczki jajeczne z rozmarynem i mąką z pestek dyni.

Bułeczki jajeczne z rozmarynem i mąką z pestek dyni.

To nowa odsłona bułeczek jajecznych, ale nieco zmodyfikowana. Wzbogaciliśmy je o mąkę z pestek dyni, otręby, a zamiast suszonego oregano dodaliśmy świeży rozmaryn. To zdrowsza i według nas smaczniejsza wersja zwykłego, nudnego pieczywa. Nam smakują z awokado i dipem z buraków

Grzanki z salsą i kozim serem

Grzanki z salsą i kozim serem

Kto nie lubi grzanek? Chyba wszyscy je kochamy. Nie dość , że są pyszne, możemy zrobić je na wiele sposobów i jednocześnie wykorzystać to, co nam zostało w lodówce. Szczególnie, gdy czasami po prostu brak nam pomysłu na kolację. Poza tym, nasze grzanki z salsą to przy okazji porcja świeżych warzyw.

Owsiane muffinki z wiśniami

Owsiane muffinki z wiśniami

Muffinki są pyszne i bardzo proste do przygotowania. Dają ogromne możliwości do różnych kombinacji smakowych. Można je piec z różnymi składnikami i dodatkami. My lubimy muffiny bez mąki pszennej. Bo już wystarczająco dużo jest pszenicy w naszej diecie. A jeden z naszych ulubionych dodatków to wiśnie.

Kawowe smoothie

Kawowe smoothie

Kto lubi kawę mrożoną i smoothie owocowe, pokocha ten koktajl. To doskonały sposób na kawę w upalne dni. Chłodzi, dodaje energii, a przy tym jest pyszny. Możemy go traktować jak mrożoną kawę, jako słodkie-co-nie-co, a nawet wypić na śniadanie, bo jest całkiem niezłą porcją witamin i minerałów.

Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik

Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik

Nie tylko my jadamy chłodnik latem. Jadają go również Hiszpanie. Ich chłodnik nieco się różni od naszego. To kwintesencja śródziemnomorskiego lata, bo to, po prostu zmiksowane, świeże warzywa, które dojrzewały pod hiszpańskim słońcem. To idealne danie na upalne lato - pyszne i orzeźwiające.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka