KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Przepisy

Jeżeli szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na różne dania, to trafiłeś w najlepsze miejsce. Znajdziesz tu rozmaite przepisy na obiadowe dania z mięsem, przepisy na kurczaki, zupy, pizze, makarony, warzywa pieczone i smażone, ryby i owoce morza, sałatki i surówki, przekąski na ciepło oraz ciasta i smoothies i koktajle owocowe. Korzystaj śmiało z tych przepisów, ponieważ są sprawdzone, przetestowane i na pewno będą Ci smakować. Przepisy są proste, a składniki łatwo dostępne. To także przepisy na dania, które możesz przygotować na różne okazje - święta, spotkania rodzinne, imprezy ze znajomymi, przyjęcia urodzinowe czy imieninowe. Potrawy przygotowane według tych przepisów będą pięknie wyglądać na stole i na długo zapadną w pamięć. Do tych przepisów będziesz chętnie wracał :)
Babeczki red velvet

Babeczki red velvet

Red velvet cupcake to ulubiona babeczka klientów Crumbs&Doilies w londyńskim Soho, które prowadzi moja babeczkowa guru, Cupcake Jemma, czyli Jemma Wilson. Nie wytrzymałam z ciekawości – upiekłam. Babeczka smakuje, tak jak brzmi. Jest delikatnie czekoladowa, o aksamitnej konsystencji, lekko wilgotna. Idealne ciasteczko na Walentynki.

Białe muffinki choinki

Białe muffinki choinki

Czekoladowe muffinki z białym kremem Milky Way, udekorowane kolorowymi M&M'sami. Które dziecko oprze się takim nagromadzeniem słodkości? W końcu święta są...

Piernikowy Rudolf

Piernikowy Rudolf

To są bardzo świąteczne muffinki. Nie dość, że wyglądają jak małe renifery Rudolfy, to smakują jak świąteczne pierniki. Pierniki z ciemną czekoladą, mielonymi orzechami i konfiturą malinową. Idealne na świąteczny stół.

Czekoladowe muffinki Jemmy Wilson

Czekoladowe muffinki Jemmy Wilson

Są bardzo czekoladowe. Są idealnie wilgotne. Są bardzo proste do zrobienia – wychodzą zawsze. I smakują cudownie. Chce się je zjeść prosto z formy. I nie trzeba ich nawet dekorować żadnym kremem. Ale jeśli mamy ochotę, będzie pasował niemal każdy.

Rudolf, który smakuje Nutellą

Rudolf, który smakuje Nutellą

Niech rzuci kamieniem ten, kto nie lubi Nutelli. Wiemy, że to zło, ale przecież takich muffinek nie jadamy na co dzień. Ciasto orzechowo-kakaowe z kremem na bazie z Nutelli - czy to nie brzmi niebiańsko? Przecież święta są…

Torcik makowo-marcepanowy

Torcik makowo-marcepanowy

Niebiańsko pyszne i bardzo świąteczne ciasto makowo-marcepanowe. Bo mak i marcepan doskonale się komponują . Likier amaretto jeszcze bardziej podkreśla ten wyśmienity duet. Pięknie udekorowane zasługuje na miano torcika, który ozdobi świąteczny stół.

Muffinki - choinki

Muffinki - choinki

Te muffinki są wyjątkowo świąteczne. Po pierwsze wyglądają jak udekorowane mini-choineczki. A po drugie smakują bardzo świątecznie, czyli makowo-migdałowo, co według mnie jest doskonałym połączeniem smakowym. Upieczone są z mąki makowej i udekorowane kremem mascarpone o smaku migdałowym.

Muffinki makowe z kremem cytrynowym

Muffinki makowe z kremem cytrynowym

Muffinki makowe są zrobione nie z maku, a z mąki makowej. Są pyszne, puszyste, nie tak ciężkie i zwarte, jak klasyczne ciasta z makiem. Idealnie komponują się z kremem cytrynowym. A przy okazji nie zawierają glutenu.

Muffiny o smaku chałwy

Muffiny o smaku chałwy

Te muffiny zrobione są z mąki sezamowej. Wyszły tak pyszne, delikatne i puszyste, że szkoda je było dekorować kremem, aby nie zdominować delikatnego, chałwowego smaku. Właściwe nie było co dekorować, bo połowa muffinek zniknęła natychmiast prosto z formy, gdy ledwo przestygły.

Ciasto a nawet torcik dyniowy

Ciasto a nawet torcik dyniowy

Dynia sama w sobie nie ma wybitnego smaku. Ale w towarzystwie korzennych przypraw i mąki migdałowej zamienia się cudownie wilgotne i delikatne ciasto, które idealnie komponuje się z kremem mascarpone. Koniecznie z pastą z wanilii z Madagaskaru.

Muffiny orzechowe

Muffiny orzechowe

Odrobina dekadencji na długie, jesienne wieczory, czyli pyszne muffinki orzechowe. Żeby podkreślić ich muffinkową dekadenckość, do kremu, również orzechowego, dodałam nieco Soplicy orzechowej. Nie jest to konieczny dodatek, ale odrobina smaku i procentów o tej porze roku jest bardzo pożądana.

Muffiny dyniowe

Muffiny dyniowe

Sezon na dynie w pełni. A dynia to bardzo wszechstronne warzywo. Nie dość że zdrowa i pełna witamin i minerałów, to można z niej zrobić tyle pysznych potraw: zupy, placki, zapiekanki, ciasta, ciasteczka, a nawet muffinki.

Cytrynowe ciasteczka bezglutenowe

Cytrynowe ciasteczka bezglutenowe

Są pyszne, są delikatne, są kruche. Idealne do jesienno-zimowej herbaty. Swą wyjątkową kruchość zawdzięczają mące kukurydzianej. Zrobiliśmy je według przepisu Olgi Smile , choć nie do końca trzymaliśmy się przepisu i właściwych proporcji. Nasze wyszły pyszne. Olga też lubi swoje.

Muffinki migdałowo-cytrynowe

Muffinki migdałowo-cytrynowe

Są pyszne. Migdałowo-cytrynowe. Idealnie komponują się z kremem cytrynowym, zrobionym na bezie szwajcarskiej. Upieczone z mąki migdałowej z dodatkiem mąki jaglanej, więc również mogą je jeść osoby na diecie bezglutenowej.

Kasza jaglana z jabłkami i cynamonem

Kasza jaglana z jabłkami i cynamonem

Kasza jaglana jest smaczna i zdrowa o czym już pisaliśmy. Jest lekkostrawna, nie uczula, nie zawiera glutenu i ma właściwości alkalizujące. I jest pyszna z owocami jako jesienne śniadanie.

Mój pierwszy tort

Mój pierwszy tort

Jest łatwy – skoro, wyszedł za pierwszym razem. Jest pyszny, niezbyt słodki. Ciemny, kakaowy biszkopt doskonale komponuje się z waniliowym kremem mascarpone i konfiturą wiśniową. Przy użyciu kilku tyłek i barwników może też wyglądać imponująco

Muffiny marchewkowe z kremem mascarpone

Muffiny marchewkowe z kremem mascarpone

Muffiny marchewkowe są smaczne i zdrowe. Bo marchewka, poza dużymi ilościami beta-karotenu, jest bogata w witaminy B1, B2, PP, K i C. Dostarcza ważnych związków mineralnych: wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, molibden, magnez, jod oraz potas.

Zupa z dyni, zasadniczo

Zupa z dyni, zasadniczo

Jeśli chcemy być długo piękne i młode, jedzmy zupę z dyni! Poza tym, dynia to warzywo bardzo zasadotwórcze. A ponieważ życie w stresie, wspomagane przetworzonym jedzeniem przyczynia się do zakwaszenia naszego organizmu – warto dynię jeść.

Zupa - krem ze świeżych pomidorów

Zupa - krem ze świeżych pomidorów

Ta zupa jest bardzo niebezpieczna, bo jeśli jej spróbujecie, nasza polska, klasyczna pomidorówka, którą gotowała mama, straci swój blask. Jak każdy, uwielbiam zupę pomidorową mojej mamy, ale włoskiego kremu z pomidorów dojrzewających w słońcu, nie można z niczym porównać.

Ciasto ze śliwkami Agnieszki Maciąg

Ciasto ze śliwkami Agnieszki Maciąg

Znaleźliśmy ten przepis na blogu pani Agnieszki Maciąg (agnieszkamaciag.pl). Ciasto nie zawiera pszenicy, bo jest z mąki gryczanej i owsianej, które to, naszym zdaniem doskonale komponują się z cynamonem i polskimi śliwkami. Wyszło obłędnie - ciasto jest po prostu pyszne. Jeśli ktoś nie toleruje glutenu, wystarczy zastosować bezglutenową mąkę owsianą.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka