Muffiny z suszonymi pomidorami

Dodano: 2018-07-31

Muffiny nie koniecznie muszą być słodkie. Możemy je przygotować w wersji wytrawnej, na przykład z dodatkiem suszonych pomidorów i świeżej bazylii. Możemy też eksperymentować z różnymi zdrowymi mąkami – wzbogacą i smak, wartości odżywcze. To idealna zdrowa przekąska, smaczne drugie śniadanie do pracy czy nawet przekąska do piwa w czasie spotkania towarzyskiego.

Muffiny z suszonymi pomidorami

Skladniki:
 
- pół szklanki mąki z ziaren dyni
- pół szklanki mąki z cieciorki
- pół szklanki mąki z amarantusa
- pół szklanki otrąb żytnich
- spora garść świeżej bazylii
- pół słoika pomidorów suszonych
- trzy jajka
- szklanka maślanki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól, pieprz
 
 
Pomidory odsączamy z oleju i drobno kroimy. Siekamy bazylię.
Wszystkie mąki, sól, pieprz i proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce. W drugiej rozbijamy jajka i roztrzepujemy je z maślanką.

Łączymy mokre i suche składniki. Mieszamy ze sobą. Dodajemy pokrojone pomidory i bazylię. Mieszamy.

Wgłębienia formy wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 min.
Muffiny gotowe. Smacznego.
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka