KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Przepisy

Lubimy słodkości. Lubimy się nimi delektować, lubimy je piec, dekorować i dzielić się nimi z naszymi bliskimi. Dlatego na stronie naszego sklepu stworzyliśmy tę zakładkę. Chcemy dzielić się z Wami naszymi przepisami. Czasami to nasze autorskie przepisy, czasami inspirowane przepisami z Waszych blogów. Zdarza się, że końcowy efekt wizualny daleki będzie od doskonałości, ale nie jesteśmy zawodowymi cukiernikami. Niemniej zapewniamy, że przygotowane przez nas desery są smaczne i sprawdzone przez bardzo wybrednych łasuchów.
Deser z chia i konfiturami porzeczkowymi

Deser z chia i konfiturami porzeczkowymi

Przychodzi taka pora roku, gdy tęsknimy za świeżym smakiem owoców i lekkimi deserami na bazie jogurtu czy mleka kokosowego. Ze świeżymi sezonowymi owocami może być jeszcze kłopot, ale owoce jako takie dostępne są cały rok, w różnej formie i z różnych krajów.

Pizza deserowa z konfiturami i płatkami migdałowymi

Pizza deserowa z konfiturami i płatkami migdałowymi

Kto próbował pizzy na deser? Brzmi absurdalnie? Niekoniecznie. Wystarczy, że upieczemy ciasteczkowy spód, posmarujemy czerwonymi konfiturami, które udają sos pomidorowy, posypiemy płatkami migdałowymi, które udają ser i nasz deser będzie wyglądał jak pizza margerita. Myślicie, że ktoś się nabierze? Dzieciaki mogą mieć fajną zabawę.

Ciasteczka - baranki wielkanocne

Ciasteczka - baranki wielkanocne

Ciasteczka słodkie jak baranki. Nie tylko w smaku. Wystarczy spojrzeć na serduszkowy nosek i kudłate, maślane futerko wokół pyszczka. Aż chciałoby się zjeść. Będą cudnie wyglądać na wielkanocnym stole. A jak zabraknie czasu, możemy wykorzystać gotowe herbatniki. Teściowa się nie kapnie, dzieci nie zauważą.

Żurek wegetariański

Żurek wegetariański

Żurek jaki pamiętam z dzieciństwa, a pochodzę ze Śląska, był gęstą, zawiesistą, napakowaną kiełbasą zupą. Lubiłam żurek i lubiłam tę jego zawiesistość, choć kiełbasa zawsze zostawała na moim talerzu. I przez tę właśnie kiełbasę, przestałam jeść żurek. Do czasu, gdy w Kuchni TV, Grzegorz Łapanowski ugotował żurek wegetariański.

Pikantne jaja - druga odsłona

Pikantne jaja - druga odsłona

Tylki do dekoracji ciast i babeczek można z powodzeniem wykorzystać do faszerowania jaj. A jeśli zrobimy to zestawem do trójkolorowych dekoracji, uzyskamy bardzo ciekawy efekt. Będzie smacznie i apetycznie. Przepis na nadzienie jest bardzo prosty i można go szybko przygotować. Jeśli zgromadzimy kilka produktów w naszej lodówce, możemy wykorzystać ten pomysł, gdy zaskoczą nas niespodziewani goście. Oczywiście, takie jajka będą pięknie się prezentować na wielkanocnym stole.

Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

To jest iście dekadencki przepis. W jego składzie jest duuużo białej czekolady. Jest słodki, gładki, kremowy, pachnący wanilią. Idealny dodatek do czarnego espresso lungo. Można go zjeść saute. Można go również udekorować w dowolny sposób: podać z konfiturą wiśniową lub ciemną czekoladą. Można przybrać bitą śmietaną. I jest całkiem prosty do zrobienia.

Gnocchi z migdałową zasmażką

Gnocchi z migdałową zasmażką

Gnocchi to włoskie kluseczki podobne do naszych kopytek. W języku włoskim gnocchi znaczy "grudy" (liczba pojedyncza to gnocco, czyli gruda). Włosi przyrządzają je na wiele sposobów. Wersja zielona, robiona ze szpinakiem i ricottą jest znana w Toskanii pod nazwą strozzapreti, natomiast na północy, we włoskim Tyrolu nazywa się je strangolapreti.

Minibabeczki migdałowe z truskawkami

Minibabeczki migdałowe z truskawkami

Babeczki wyglądają niezwykle świeżo i apetycznie. To idealny deser na nachodzący sezon truskawkowy. Urozmaicą każde garden party. Ale jeśli już teraz zatęsknimy za latem, możemy się skusić truskawki z Hiszpanii, dostępne w naszych sklepach wiosną. Takie babeczki będą się pięknie prezentować na wielkanocnym stole.

Papardelle z pieczarkami

Papardelle z pieczarkami

„Poezja Dantego to dzieło jednego geniusza. Natomiast makaron jest wyrazem zbiorowego geniuszu włoskiego narodu, naszą potrawą narodową, która podbiła świat. Czym jest sława Dantego wobec światowej glorii makaronu?”. To słowa Giuseppe Prezzoliniego, pisarza i długoletniego profesora literatury włoskiej. Według profesora, po sposobie, w jak sobie radzimy z nawijaniem makaronu, łykaniem wstążek, czy nitek można określić, czy jesteśmy skąpi, zachłanni, bojaźliwi, ostrożni, staranni i czy potrafimy się skupić.

Angel food cake

Angel food cake

Angel food cake nie zawiera grama tłuszczu, nawet tego pochodzącego z jaj, bo są w nim same białka. Piekąc to ciasto nie smarujemy formy żadnym tłuszczem. Można je śmiało zaliczyć do ciast dietetycznych. Chyba, że dorzucimy sobie kalorii i tłuszczu, już po jego upieczeniu, podając je z bita śmietaną, kremem na bazie serka mascarpone lub z polewą czekoladową.

Szakszuka

Szakszuka

Szakszuka, co w dosłownym tłumaczeniu znaczy wielki bałagan, pochodzi z Tunezji. Danie składa się z podsmażonych na patelni warzyw, najczęściej cebuli, pomidorów i papryki oraz mięsa, na które rozbija się jajka, a następnie zapieka się wszystko razem w ceramicznym naczyniu. Jak sama nazwa wskazuje, można tam dodać różne warzywa i rożne formy mięsa, czyli bekon, chorizo, salami, wszystko, co nam podpowiedzą sezonowa dostępność warzyw, rodzinne tradycje, wakacyjne wspomnienia czy też nasza wyobraźnia.

Churros - hiszpańska rozpusta

Churros - hiszpańska rozpusta

Churros to hiszpańskie ciastko smażone w głębokim tłuszczu. Tłuste i słodkie, chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku. Zwykle jada się je, maczając w sosie czekoladowym. Według nas to totalna rozpusta i dekadencja. W Hiszpanii churros sprzedawany w małych kawiarenkach zwanych churreria. Są również popularne w krajach Ameryki Łacińskiej. Hiszpanie witają nimi Nowy Rok. To również ulubiona przekąska śniadaniowa.

Chili sin carne

Chili sin carne

Pikantne, sycące, rozgrzewające danie. Jest to wegańska wariacja popularnego dania meksykańskiego chili con carne. Nazwę podpatrzyliśmy naszym ulubionym barze wegańskim we Wrocławiu, który nazywa się Vega. Nie namawiamy do radykalnych zmian w naszej diecie i przejścia na, skądinąd pożyteczny weganizm, ale od czasu do czasu warto zastąpić mięso warzywami strączkowymi. My będziemy zdrowsi, a zwierzęta szczęśliwsze. Mięsożercy mogą w przepisie wykorzystać dowolne, mielone mięso.

Pikantne jaja

Pikantne jaja

Święta wielkanocne to przede wszystkim jajka w przeróżnej postaci: pisanki, kraszanki, malowanki – jednym słowem jajka zdobione. My lubimy zdobić jajka, które znajdą się na naszym talerzu i które zamierzamy zjeść ze smakiem. Ugotowane na twardo jajka, wypełnione pikantnym nadzieniem, urozmaicą nie tylko wielkanocny stół. A już na pewno zrobimy wrażenie podczas niespodziewanej wizyty teściowej.

Brownie z czerwonym winem

Brownie z czerwonym winem

To jest deser, który zachwyci i Ją, i Jego. Właściwie, powali na kolana każdego wielbiciela czekolady i czerwonego wina. I nie tylko w Walentynkowy wieczór. I nie tylko we dwoje. Równie dobrze można się nim delektować w samotności, przy ulubionej komedii romantycznej, z lampką czerwonego, wytrawnego wina.

I love humus

I love humus

Kto lubi humus? Wszyscy? I dobrze. Bo nie dość, że smaczny, jest również bardzo zdrowy. Ma co prawda całkiem sporo tłuszczu, ale są to te zdrowe, bogate w kwasy omega. Jest bogaty w wiele więcej dobroczynnych składników. Pasta sezamowa ma dużo wapnia i magnezu, całe mnóstwo witamin, w tym A i E. Ma również białko. Ciecierzyca to jeszcze więcej białka, oraz mnóstwo witamin i minerałów, między innymi żelazo.

Chrupiący bekon z brązowym cukrem

Chrupiący bekon z brązowym cukrem

Tłusty czwartek, w kalendarzu chrześcijańskim, to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również jako zapusty. Ten dzień rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się. Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, czy tłusto i słodko.

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Swoje pierwsze ciasto marchewkowe jadłam wiele lat temu w Londynie. Ale zanim je spróbowałam, musiałam pokonać zdziwienie: „Ale jak to? Ciasto z marchewki? Przecież to warzywo!”. Ale już po pierwszym kęsie stało się moim ulubionym deserem.

Domowe burgery z łososia z warzywami w bułce z ziarnami

Domowe burgery z łososia z warzywami w bułce z ziarnami

Burgery z łososia to pyszny przepis na super obiad. Głównym składnikiem burgerów jest łosoś. Koperek nadaje im charakteru. W domowych burgerach z łososia jest też mnóstwo warzyw. Świeży ogórek, rzodkiewka i sałata lodowa nadają świeżości i chrupkości. Wszystko to pakujemy w ulubioną w bułkę z ziarnami, z naszej ulubionej piekarni. Burgery można przygotować wcześniej i zabrać na grillowe party do znajomych lub na grillową wycieczkę za miasto. W pięknych okolicznościach przyrody będą smakować wyśmienicie.

Sałatka jajeczna z tuńczykiem

Sałatka jajeczna z tuńczykiem

Sałatka jajeczna z tuńczykiem to bardzo smaczna i bardzo prosta propozycja na śniadanie. Sałatka sprawdzi się także na kolację. Charakteru nadają ogórki konserwowe, a świeżości szczypiorek. Wszystkie te składniki pasują do siebie jak ulał. Zrobienie sałatki jajecznej z tuńczykiem nie zajmuje wiele czasu. Sałatka najlepiej smakuje ze świeżym i chrupiącym pieczywem.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka