Składniki:
- bagietka nie pierwszej świeżości, ale może być też chleb
- kawałek sera – może być długo dojrzewający, kozi, pleśniowy – co akurat mamy w lodówce, ale jeśli mamy wybor to niech to będzie kozi ser
- 4 duże dojrzałe pomidory
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 1 posiekana papryczka jalapeno
- 1 ząbek czosnku
- sok z połówki limonki
- garść posiekanych liści kolendry
- 1 łyżeczka chilli
- sól
Przygotowanie:
Sparzone pomidory obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Siekamy drobno czosnek, cebulę, kolendrę, papryczki japaeno. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy sól, sok z limonki, chilli, oliwę, mieszamy i zostawiamy w lodówce na pół godziny, by składniki się połączyły.
W tym czasie kroimy bagietkę w ukośnie kromeczki, skrapiamy
oliwą i wstawiamy na 8-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Ser kruszmy, lub kroimy na drobne kawałki – wszystko zależy jako to ser.
Gdy grzanki się zrumienią, wyciągamy z piekarnika, na każdą z nich wykladamy porcję salsy, posypujemy kawałeczkami sera i grzanki gotowe do pałaszowania. Dla mniej zawansowanych kulinarnie polecamy
gotowe salsy.
Ostatnie opinie o produktach
Mleczko kokosowe UHT w kartonie (250 ml) - Real THAI
Uwielbiam potrawy z mleczkiem kokosowym, stąd nieobiektywnie oceniam wysoko. Mleczko to ma dobry skład !
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 0 Nuvola 1kg - Caputo
Ciasto na pizzę i inne ciasta są przepyszne. Zarówno struktura, jak i smak jest lepszy niż ze "zwykłej" mąki. wydaje się, że ciasto nie nasiąka pod wpływem sosu i innych dodatków.
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 00 Pasticceria 1 kg Caputo
Nie wyobrażam sobie pizzy domowej bez tej mąki. Wychodzi idealnie chrupiąca.
marta-mp17@o2.pl
Świeczka na tort „3” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek