Grzanki z salsą i kozim serem

Dodano: 2018-07-11

Kto nie lubi grzanek? Chyba wszyscy je kochamy. Nie dość , że są pyszne, możemy zrobić je na wiele sposobów i jednocześnie wykorzystać to, co nam zostało w lodówce. Szczególnie, gdy czasami po prostu brak nam pomysłu na kolację. Poza tym, nasze grzanki z salsą to przy okazji porcja świeżych warzyw.

Grzanki z salsą i kozim serem

Składniki:
  
- bagietka nie pierwszej świeżości, ale może być też chleb
- kawałek sera – może być długo dojrzewający, kozi, pleśniowy – co akurat mamy w lodówce, ale jeśli mamy wybor to niech to będzie kozi ser
- 4 duże dojrzałe pomidory
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 1 posiekana papryczka jalapeno
- 1 ząbek czosnku
- sok z połówki limonki
- 2 łyżki oliwy
- garść posiekanych liści kolendry
- 1 łyżeczka chilli
- sól
  
Przygotowanie:
   
Sparzone pomidory obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Siekamy drobno czosnek, cebulę, kolendrę, papryczki japaeno. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy sól, sok z limonki, chilli, oliwę, mieszamy i zostawiamy w lodówce na pół godziny, by składniki się połączyły.
 
W tym czasie kroimy bagietkę w ukośnie kromeczki, skrapiamy oliwą i wstawiamy na 8-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
 
Ser kruszmy, lub kroimy na drobne kawałki – wszystko zależy jako to ser. 
 
Gdy grzanki się zrumienią, wyciągamy z piekarnika, na każdą z nich wykladamy porcję salsy, posypujemy kawałeczkami sera i grzanki gotowe do pałaszowania.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka