KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Zupa - krem ze świeżych pomidorów

Dodano: 2018-08-29

Ta zupa jest bardzo niebezpieczna, bo jeśli jej spróbujecie, nasza polska, klasyczna pomidorówka, którą gotowała mama, straci swój blask. Jak każdy, uwielbiam zupę pomidorową mojej mamy, ale włoskiego kremu z pomidorów dojrzewających w słońcu, nie można z niczym porównać.

Zupa - krem ze świeżych pomidorów

Składniki:
 
- 2 kg dojrzałych w słońcu pomidorów (ja lubię te śliwkowe). Gdy minie sezon na pomidory, lepiej wykorzystać passatę lub pomidory z puszki. Szklarniowe pomidory absolutnie nie nadają się.
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- oliwa extra virgin
- dwie solidne garście świeżej bazylii
 
Przygotowanie:
  
Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić. Jeśli będziemy zupę blendować, można pokroić dość niedbale.
 
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, tak aby się zeszkliła, ale uważamy aby jej nie zrumienić. Wyciskamy czosnek przez praskę.
 
Do garnka wrzucamy pokrojone pomidory, podsmażony czosnek z cebulą, solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem około 30 minut.
 
Gdy zupa lekko przestygnie blendujemy na gładki krem. Przed podaniem jeszcze chwilę podgrzewamy. Przekładamy do miseczek, pozsypujemy świeżą bazylią i delikatnie kropimy oliwą.
 
Jeśli nie mamy blendera, albo jeśli nie lubimy takiej gładkiej pulpy (jedna z moich przyjaciółek nie lubi), a wolimy widzieć kawałki warzyw, nie musimy zupy blendować. Ale wtedy trzeba pomidory i cebulę dość starannie pokroić w drobną kostkę. Zupa jest równie pyszna i dość kremowa, bo pomidory puszczają sok, który się redukuje podczas duszenia, ale widać w niej kawałeczki warzyw. Trochę jak w maśle orzechowym z kawałeczkami orzechów.
 
Z czym podawać?
 
Zupa doskonale smakuje z grzankami. Czerstwą bagietkę kroimy w ukośne kromki, nacieramy czosnkiem, kropimy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 8-10 min.
 
Będzie smakować jeszcze lepiej, jeśli grzanki posmarujemy oliwkową tapenadą.
 
Tapenadę można kupić gotową, albo po prostu zblendować oliwki z odrobiną oliwy. Oliwki mają tak intensywny smak, że takiego smarowidła nie trzeba nawet przyprawiać. 
 
Do zupy można również podać focaccię. Przepis znajdziecie tutaj: focaccia z bazylia i oliwkami
 
Smacznego, Beata z AleDobre.pl
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka