Przepisy
Mazurek bezglutenowy i bez laktozy
Bezglutenowy i bez laktozy. Po co? Bo wtedy spód jest bardziej kruchy i bardziej wyrazisty w smaku. Bo kajmak jest delikatniejszy, a całość po prostu rozpływa się w ustach. Moim zdaniem to doskonalsza wersja klasycznego mazurka. Smakuje obłędnie.
Bułeczki bawarskie czyli precelkowe
Któż nie lubi bułeczek bawarskich? Mięsistych w środku, z lekko słoną, złocistą skórką. Możne je zjadać tak po prostu, bez masła, bez dodatków. Jeszcze gorące. Przepis Kasi, podpatrzyliśmy na jej blogu "Zjedzone. Zapisane". Uwielbiamy je.
Orzechy laskowe i czekolada to doskonała para. Wiedzą to wielbiciele czekolady z orzechami, pralinek Ferrero Rocher. Nasze muffinki tak właśnie smakują. Orzechami laskowymi i czekoladą. Dodaliśmy nieco pikanterii w postaci orzechowego likieru, więc jest to deser dla dorosłych.
Red velvet cupcake to ulubiona babeczka klientów Crumbs&Doilies w londyńskim Soho, które prowadzi moja babeczkowa guru, Cupcake Jemma, czyli Jemma Wilson. Nie wytrzymałam z ciekawości – upiekłam. Babeczka smakuje, tak jak brzmi. Jest delikatnie czekoladowa, o aksamitnej konsystencji, lekko wilgotna. Idealne ciasteczko na Walentynki.
Czekoladowe muffinki z białym kremem Milky Way, udekorowane kolorowymi M&M'sami. Które dziecko oprze się takim nagromadzeniem słodkości? W końcu święta są...
To są bardzo świąteczne muffinki. Nie dość, że wyglądają jak małe renifery Rudolfy, to smakują jak świąteczne pierniki. Pierniki z ciemną czekoladą, mielonymi orzechami i konfiturą malinową. Idealne na świąteczny stół.
Czekoladowe muffinki Jemmy Wilson
Są bardzo czekoladowe. Są idealnie wilgotne. Są bardzo proste do zrobienia – wychodzą zawsze. I smakują cudownie. Chce się je zjeść prosto z formy. I nie trzeba ich nawet dekorować żadnym kremem. Ale jeśli mamy ochotę, będzie pasował niemal każdy.
Niech rzuci kamieniem ten, kto nie lubi Nutelli. Wiemy, że to zło, ale przecież takich muffinek nie jadamy na co dzień. Ciasto orzechowo-kakaowe z kremem na bazie z Nutelli - czy to nie brzmi niebiańsko? Przecież święta są…
Niebiańsko pyszne i bardzo świąteczne ciasto makowo-marcepanowe. Bo mak i marcepan doskonale się komponują . Likier amaretto jeszcze bardziej podkreśla ten wyśmienity duet. Pięknie udekorowane zasługuje na miano torcika, który ozdobi świąteczny stół.
Te muffinki są wyjątkowo świąteczne. Po pierwsze wyglądają jak udekorowane mini-choineczki. A po drugie smakują bardzo świątecznie, czyli makowo-migdałowo, co według mnie jest doskonałym połączeniem smakowym. Upieczone są z mąki makowej i udekorowane kremem mascarpone o smaku migdałowym.
Muffinki makowe z kremem cytrynowym
Muffinki makowe są zrobione nie z maku, a z mąki makowej. Są pyszne, puszyste, nie tak ciężkie i zwarte, jak klasyczne ciasta z makiem. Idealnie komponują się z kremem cytrynowym. A przy okazji nie zawierają glutenu.
Te muffiny zrobione są z mąki sezamowej. Wyszły tak pyszne, delikatne i puszyste, że szkoda je było dekorować kremem, aby nie zdominować delikatnego, chałwowego smaku. Właściwe nie było co dekorować, bo połowa muffinek zniknęła natychmiast prosto z formy, gdy ledwo przestygły.
Dynia sama w sobie nie ma wybitnego smaku. Ale w towarzystwie korzennych przypraw i mąki migdałowej zamienia się cudownie wilgotne i delikatne ciasto, które idealnie komponuje się z kremem mascarpone. Koniecznie z pastą z wanilii z Madagaskaru.
Odrobina dekadencji na długie, jesienne wieczory, czyli pyszne muffinki orzechowe. Żeby podkreślić ich muffinkową dekadenckość, do kremu, również orzechowego, dodałam nieco Soplicy orzechowej. Nie jest to konieczny dodatek, ale odrobina smaku i procentów o tej porze roku jest bardzo pożądana.
Sezon na dynie w pełni. A dynia to bardzo wszechstronne warzywo. Nie dość że zdrowa i pełna witamin i minerałów, to można z niej zrobić tyle pysznych potraw: zupy, placki, zapiekanki, ciasta, ciasteczka, a nawet muffinki.
Cytrynowe ciasteczka bezglutenowe
Są pyszne, są delikatne, są kruche. Idealne do jesienno-zimowej herbaty. Swą wyjątkową kruchość zawdzięczają mące kukurydzianej. Zrobiliśmy je według przepisu Olgi Smile , choć nie do końca trzymaliśmy się przepisu i właściwych proporcji. Nasze wyszły pyszne. Olga też lubi swoje.
Są pyszne. Migdałowo-cytrynowe. Idealnie komponują się z kremem cytrynowym, zrobionym na bezie szwajcarskiej. Upieczone z mąki migdałowej z dodatkiem mąki jaglanej, więc również mogą je jeść osoby na diecie bezglutenowej.
Kasza jaglana z jabłkami i cynamonem
Kasza jaglana jest smaczna i zdrowa o czym już pisaliśmy. Jest lekkostrawna, nie uczula, nie zawiera glutenu i ma właściwości alkalizujące. I jest pyszna z owocami jako jesienne śniadanie.
Jest łatwy – skoro, wyszedł za pierwszym razem. Jest pyszny, niezbyt słodki. Ciemny, kakaowy biszkopt doskonale komponuje się z waniliowym kremem mascarpone i konfiturą wiśniową. Przy użyciu kilku tyłek i barwników może też wyglądać imponująco
Muffiny marchewkowe z kremem mascarpone
Muffiny marchewkowe są smaczne i zdrowe. Bo marchewka, poza dużymi ilościami beta-karotenu, jest bogata w witaminy B1, B2, PP, K i C. Dostarcza ważnych związków mineralnych: wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, molibden, magnez, jod oraz potas.
Ostatnie opinie o produktach
Świeczka na tort „3” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek
Świeczka na tort „2” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek
Świeczka na tort „4” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek
Świeczka na tort „5” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek