Owsiane muffinki z wiśniami

Dodano: 2018-07-11

Muffinki są pyszne i bardzo proste do przygotowania. Dają ogromne możliwości do różnych kombinacji smakowych. Można je piec z różnymi składnikami i dodatkami. My lubimy muffiny bez mąki pszennej. Bo już wystarczająco dużo jest pszenicy w naszej diecie. A jeden z naszych ulubionych dodatków to wiśnie.

Owsiane muffinki z wiśniami

Składniki:
  
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 mąki kokosowej
- 1 mąki tapiokowej
- 5 łyżek brązowego cukru
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 150 ml maślanki
- 300 gram wiśni
  
Przygotowanie:
  
Wiśnie drylujemy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. 
 
Wsypujemy do miski wszystkie mąki, cukier, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Jajka roztrzepujemy z maślanką. Łączymy mokre i suche składniki. Dodajemy wydrylowane wiśnie i delikatnie mieszamy szpatułą. 
 
Przekładamy ciasto do formy metalowej do muffinów. Możemy użyć papilotek. A możemy nasmarować formę masłem bądź innym tłuszczem. Jeśli mamy dobrą formę, muffinki "wyjdą" z niej bez problemu. 
 
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Muffiny są gotowe gdy lekko urosną i nabiorą złotego koloru. 
 
  
  
Możemy nasze mufiny urozmaicić przygotowując polewę z białej czekolady i jogurtu. Pół tabliczki białej czekolady rozpuszczamy w kapieli wodnej. Dodajemy pół kubeczka naturalnego jogurtu, odrobinę pasty waniliowej i mieszamy, aż uzyzkamy gładką polewę. Polewamy nią muffinki i pozostawiamy do zastygnięcia. 
  
  

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka