Deser jagodowy z chia i mlekiem kokosowym

Dodano: 2018-07-03

Deser że świeżych, sezonowych owoców, z kremem z nasion chia i mleka kokosowego. Bardzo prosty, bo całą robotę robią za nas nasionka chia, przepyszny, a przy tym wegański i zdrowy, bogaty w witaminy i minerały. Pełnia smaku i zero wyrzutów sumienia – czego chcieć więcej?

Deser jagodowy z chia i mlekiem kokosowym

Składniki:
  
- 1 kartonik mleka kokosowego (250 ml)
- pół szklanki czarnych jagód
- szklanka różnych owoców sezonowych: maliny, borówki, poziomki - co nam rośnie w ogrodzie, lub co znajdziemy w lesie
- łyżka nasion chia
- 3 łyżki cukru kokosowego (lub syropu z agawy, lub melasy z winogron, może być zwykły cukier)
- 3 łyżki okruszków czekoladowych (Choco Chunks) lub 1/3 tabliczki czekolady startej na grubej tarce.
 
Przygotowanie
 
Cukier kokosowy oraz nasiona chia dodajemy do mleka kokosowego, mieszamy i odstawiamy na godzinę, a dzieciaki wysyłamy do lasu po świeże jagody, maliy, poziomki...
 
 
Po godzinie masa powinna mieć konsystencję kremu. 1/3 kremu miksujemy z jagodami, aż uzyskamy jagodowy sos. Jeśłi nie mamy pod ręka miksera, owoce rozganiatamy widelcem i po prostu mieszamy.

Sprawdzamy jakie owococe przyniosły dzieciaki, wybieramy kilka najdorodniejszych, resztę układamy na dnie szklanego pucharka. Na owoce układamy sporą warstwę kremu kokosowego z chia. Całość polewamy sosem jagodowym. Na wierzchu układamy owoce. Posypujemy okruszkami czekoladowymi. Możemy użyć gotowych, lub zetrzeć na grubej tarce kawałek czekolady.

Deser gotowy. Smacznego.
 
Deser można przechować w lodówce jeden dzień, ale pewnie się nie utrzyma.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka