Przepisy
Waniliowe muffiny Jemmy Wilson a.k.a. Jemma Cupcake
Zrobiliśmy je. Są bardzo proste. Mięciutkie, puszyste i pyszne. Jeśli trzymamy się przepisu, zawsze wychodzą. Są idealne do udekorowania dowolnym kremem lub polewą. My proponujemy waniliowy krem na bezie szwajcarskiej. Niech to będą po prostu waniliowe muffiny.
Sernik na zimno z pistacjami i mango
Bez pieczenia. Bez mielenia. Ubijamy, mieszamy, wstawiamy do lodówki i można się delektować. Jest prosty, jest pyszny. Nic tylko robić i zajadać się.
Kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem
Kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem smakuje jak szarlotka. To taka hipsterska wersja klasycznego ryżu z jabłkiem i cynamonem, który pamiętamy z dzieciństwa. Kto lubi szarlotkę, i kto lubił ryż z jabłkiem i cynamonem, pokocha również tę wersję kaszy.
Drożdżowe ślimaczki z jabłkami i cynamonem
To nasza wczesnowiosenna wersja drożdżowych ślimaczków jesiennym nadzieniem. Bo wczesną wiosną nie mamy już śliwek. Ale zapewniamy Was, w tej wersji smakują równie wyśmienicie. Idealne na śniadanie na słodko, lub podwieczorek przy herbatce.
Sos pododoro, który smakuje wszystkim i jest bardzo prosty prosty do przygotowania. Trzymany w lodówce, po kilku dniach smakuje jeszcze lepiej. Będzie pasował do klopsików, gołąbków, pizzy, a przede wszystkim do ulubionego makaronu ugotowanego al dente.
Tort makowy z konfiturą pomarańczową i kremem mascarpone
Absolutnie fantastyczny tort makowy. Bardzo świąteczny, bo z dodatkiem konfitury pomarańczowej i nasączony likierem pomarańczowym. Przełożony kremem mascarpone z delikatną nutą pomarańczy. Uwiedzie wszystkich gości, nawet bardzo wymagającą teściową.
To jest odświeżona wersja naszego piernikowego Rudolfa z poprzedniego roku, jeszcze bardziej świąteczna, bo dodałam konfiturę pomarańczową. Piernikowa babeczka, z nadzieniem pomarańczowym udekorowana ganache z ciemnej czekolady. Czyż to nie brzmi niebiańsko pysznie i zarazem świątecznie?
Sernik z białej czekolady pani Doroty
Upiekłam sernik z białą czekoladą Pani Doroty, autorki bloga www.mojewypieki.com i odpłynęłam. I wszyscy, których poczęstowałam. Jest boski, smakuje obłędnie. I mimo, że to był mój pierwszy w życiu sernik, wyszedł znakomicie. Spróbujcie koniecznie.
Babeczki red velvet z kremem malinowym
Aksamitna babeczka z kremem malinowym na bazie mascarpone, ozdobiona makiem z lukru królewskiego, o smaku również malinowym. Zachwyci urodą i smakiem. Idealna jako prezent zamiast kwiatów, jako ozdoba stołu i jednocześnie przepyszny deser. Efekt „wow” gwarantowany.
Deser o nazwie mango lassi jadłam w tajskiej restauracji. To był dwuwarstwowy mus mango oblany ciemną czekoladą. Choć, poza mango, miało niewiele wspólnego z mango lassi, smakowało obłędnie. Być może mój deser, choć inspirowany, ma niewiele wspólnego z tamtym, ale smakuje równie wyśmienicie.
Pokiełbaszone ziemniaki z cebulą w garnku rzymskim
Zapiekanie w glinianym garnku to smakowity zapach rozchodzący się po kuchni, intensywne w smaku, aromatyczne i soczyste danie. I, co bardzo istotne – zapiekanie nie wymaga dodatku tłuszczu, bo w glinianym garnku potrawy nie przypalają się
Słodkie ciasto kokosowe, a w nim kwaskowe owoce żurawiny. Naszym zdaniem doskonałe połączenie. Muffinki są bezglutenowe, bo z maki kokosowej. Są tez bez laktozy, bo na oleju kokosowym. Są pyszne. I zdrowe.
Deser z mango bez wyrzutów sumienia
Mango i kokos to świetni kumple. Smakują razem wyśmienicie. A jeśli dodamy do tego nasionka chia mamy pyszny deser, bez wyrzutów sumienia. Z powodzeniem możemy go nazwać zdrową przekąską. I jak prosto go przyrządzić.
Kto nie kocha Ciasteczkowego Potwora? A tym bardziej, że jest to migdałowo-czekoladowa babeczka z kremem migdałowym na bazie mascarpone. Zachwyci dzieciaki i jednocześnie zadowoli podniebienie wybrednych łasuchów. I tak się szczęśliwie składa, że babeczki są bez glutenu, bo zrobione z mąki migdałowej.
Tort dla Szefa przygotowany przez zespół AleDobre.pl
Oto tort, jakim uraczyliśmy naszego szefa z okazji jego urodzin. Bazą jest biszkopt kakaowy, nasączony sokiem wiśniowym z odrobiną wiśniówki, przełożony musem wiśniowym. Tort pokryty jest czekoladowym ganache i udekorowany kremem maślanym na bezie szwajcarskiej.
Muffinki black velvet - idealne na Halloween
Jeśli są babeczki red velvet, dlaczego by nie zrobić black velvet? Różnią się tylko kolorem barwnika, natomiast wyśmienity smak i aksamitna konsystencja pozostają te same. Idealne na Halloween.
Barszcz ukraiński. Wegetariański a nawet wegański.
Barszcz ukraiński to nazwa używana w Polsce. Na Ukrainie nazywają go po prostu barszcz, w odróżnieniu od innych zup, które są tylko zupami. Barszcz to coś więcej niż zupa, to pełnowartościowy posiłek - jednogarnkowe, sycące i rozgrzewające danie, idealne na jesień.
Domowe konfitury, własnej roboty są najlepsze. Z prozaicznego powodu – wiemy z czego je robimy, czyli przede wszystkim z dojrzałych w letnim słońcu moreli z dodatkiem cukru. A nie na odwrót – ogromnej ilości cukru z dodatkiem moreli.
Babeczki red velvet – aksamitne, delikatnie czekoladowe, ozdobione dekadenckim kremem na bezie szwajcarskiej to idealny prezent dla wielbicieli słodkości. Zamiast kwiatów. Na Dzień Mamy. Na imieniny. Na urodziny. Na każde święto.
Ostatnie opinie o produktach
Topper ze sklejki Pierwsza Komunia Święta, listki ażur - Mill Art
Świetne wykonanie . Wygląda bardzo elegancko. Polecam !
Sandera
Podkład okrągły pod tort, ciasto (średnica: 26 cm, grubość: 2 cm), z podkładem złotym do kontaktu z żywnością - Styrodur - Mill Art
Zdecydowanie najlepsze podkłady . Lekkie , ale świetnie stabilizują tort , nie ma strachu przed popłakanym tynkiem przy przenoszeniu :)
Sandera
Pudełko do transportu ciast i tortów (30 x 30 x 25 cm) - AleDobre.pl
Porządne pudełko, stabilne , zajmuje mało miejsca , można zamówić na zapas .
Sandera
Posypka cukrowa w kształcie świątecznych cukierków (105 g) - 710-1107 - Wilton
Fajnie!
Fajnie