Muffinki z czarnymi porzeczkami

Dodano: 2018-07-18

Nie każdy lubi czarną porzeczkę, ale jeśli wrzucimy je do muffinek, smakują wyśmienicie Lubimy je (te muffinki) na śniadanie do kawy. Muffinki są bez mąki pszennej, na maślance, więc z czystym sumieniem możemy zjeść o jedną więcej.

Muffinki z czarnymi porzeczkami


Składniki na 12 muffinek:
 
- szklanka mąki owsianej
- pół szklanki mąki tapiokowej
- pół szklanki  mąki z cieciorki
- trzy szklanki czerwonej porzeczki
- pół szklanki brązowego cukru (może być biały, ale po co?)
- szklanka maślanki
- 2 jajka
- pół łyżeczki pasty z wanilii
- łyżeczka proszku do pieczenia

Moja szklanka miała 180 ml. Jeśli użyjemy jako miarki szklanki 200ml, można dodać jedno jajko więcej i wyjdzie nieco więcej muffinek. Niemniej proporcjami nie trzeba się zbytnio przejmować bo muffinki nie są kapryśnie i zawsze wychodzą.
 

 
Przygotowanie:
 
W jednej misce mieszamy składniki mokre.

W drugiej roztrzepujemy jajka z maślanką i pastą z wanilii.

Dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy szpatułką. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, można dodać maślanki. Dodajemy porzeczki i mieszamy. Można kilka porzeczek rozgnieść szpatułą, żeby ciasto nieco się zaróżowiło.
 
Nie obrywałam szypułek z porzeczek – tych ciemnych pędzelków, którym zakończona jest każda porzeczka, trochę z lenistwa, a trochę dlatego, że i tak ich nie wyczujemy, piekąc na pełnoziarnistej mące owsianej, która również zawiera otręby. Poza tym nie bójmy się tych „farfocli” bo to błonnik, którego bardzo potrzebujemy.
 
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wykładamy każde wgłębienie formy do muffinów pailotkami i wypełniamy je ciastem. Bardzo pomaga misa do wyrabiania rzadkiego ciasta z dzióbkiem - od razu przelewamy ciasto bezpośrednio do papilotek. Jeśli używamy papilotek nie trzeba smarować fromy tłuszczem.
 
Muffinki pieczemy około 20-30 minut. Są gotowe, jeśli lekko się zrumienią. Muffinki bez mąki pszennej, z minimalna ilością glutenu, jak zaplątała się w mące owsianej, nie wyrastają zbyt wysoko.
 
Muffinki w papilotkach pieką się nieco dłużej niż bez – bliżej 30 minut.
Chwile studzimy na kratce do studzenia ciast i możemy zjadać, bo są pyszne jeszcze ciepłe. Możemy je też 2 dni przechować.
 
Smacznego, Beata z AleDobre.pl
 
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka