KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Muffinki - szarlotki

Dodano: 2020-10-09

Jabłka, cynamon i orzechy włoskie to bardzo pyszne zestawienie. Zatem muffinki-szarlotki, na mące z orzechów włoskich, pachnące cynamonem, idealne na jesień. Najlepsze będą z szarych renet.

Muffinki - szarlotki

Składniki na 12 muffinek:
 
– jedna duża szara reneta
– mogą być też inne jabłka ale renety stworzone do wypieków
– 100 g mielonych orzechów włoskich
– mogą być migdały, albo orzechy laskowe ale włoskie pasują najlepiej
– 50 g mąki gryczanej (lub jaglanej)
– 6 łyżek cukru
– 3 jajka
– 100 g masła
– garść rodzynek – opcjonalnie
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
 
Jajka i masło wyjmujemy godzinę wcześniej z lodówki.
 
Jabłko kroimy na drobne kawałki.
 
jabłko kroimy na drobne kawałki
 
Oddzielamy żółtka od białek.
 
Białka ubijamy na sztywną pianę. Na początku ubijania dodajemy szczyptę soli, a pod koniec łyżkę cukru, wtedy piana będzie sztywniejsza.
 
Żółtka miksujemy z pozostałymi 5 łyżkami cukru na puszysty krem. Dodajemy miękkie masło i kontynuujemy miksowanie. Gdy uzyskamy gładką masę dodajemy mąkę gryczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Miksujemy na wolnych obrotach.
 
Dodajemy drobno zmielone orzechy włoskie. Miksujemy na wolnych obrotach.
 
Dodajemy ubitą pianę z białek, w trzech turach, delikatnie przekładając ciasto szpatułą, by piana nie opadła.
 
Na koniec dodajemy pokrojone jabłka, rodzynki, następnie dokładnie mieszamy. Ja zapomniałam o rodzynkach i też było pysznie. Rodzynki dodatkowo dosłodzą kwaśne renety. Jeśli nie lubimy rodzynek możemy je zastąpić suszoną żurawiną, albo zupełnie odpuścić.
 
Ciasto przekładamy do formy na 12 muffinów, wcześniej wyłożonej papilotkami.
 
ciasto przekładamy do formy
 
Pieczemy 24 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
 
Po upieczeniu i lekkim ostygnięciu, wykładamy muffiny na kratkę do studzenia ciasta.
 
Muffiny są pyszne sauté.
 
Można je udekorować bitą śmietaną – dobrze schłodzoną kremówkę 36% ubijamy z cukrem pudrem i odrobiną ekstraktu waniliowego, przekładamy do worka cukierniczego z tylka 1M i wyciskami rozetki na każdej muffince.
 
Można je podawać z lodami waniliowymi. A można je podać i z bitą śmietaną, i z lodami waniliowymi.
 
Słodkiej zabawy, Beata z AleDobre.pl
 
muffiny z jabłkami i bitą śmietaną

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka