Składniki na 12 muffinek:
– jedna duża szara reneta
– mogą być też inne jabłka ale renety stworzone do wypieków
– 100 g mielonych orzechów włoskich
– mogą być migdały, albo orzechy laskowe ale włoskie pasują najlepiej
– 50 g mąki gryczanej (lub jaglanej)
– 6 łyżek cukru
– 3 jajka
– 100 g masła
– garść rodzynek – opcjonalnie
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
Jajka i masło wyjmujemy godzinę wcześniej z lodówki.
Jabłko kroimy na drobne kawałki.
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Na początku ubijania dodajemy szczyptę soli, a pod koniec łyżkę cukru, wtedy piana będzie sztywniejsza.
Żółtka miksujemy z pozostałymi 5 łyżkami cukru na puszysty krem. Dodajemy miękkie masło i kontynuujemy miksowanie. Gdy uzyskamy gładką masę dodajemy mąkę gryczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Miksujemy na wolnych obrotach.
Dodajemy drobno zmielone orzechy włoskie. Miksujemy na wolnych obrotach.
Dodajemy ubitą pianę z białek, w trzech turach, delikatnie przekładając ciasto szpatułą, by piana nie opadła.
Na koniec dodajemy pokrojone jabłka, rodzynki, następnie dokładnie mieszamy. Ja zapomniałam o rodzynkach i też było pysznie. Rodzynki dodatkowo dosłodzą kwaśne renety. Jeśli nie lubimy rodzynek możemy je zastąpić suszoną żurawiną, albo zupełnie odpuścić.
Pieczemy 24 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Muffiny są pyszne sauté.
Można je udekorować bitą śmietaną – dobrze schłodzoną kremówkę 36% ubijamy z cukrem pudrem i odrobiną ekstraktu waniliowego, przekładamy do worka cukierniczego z tylka 1M i wyciskami rozetki na każdej muffince.
Można je podawać z lodami waniliowymi. A można je podać i z bitą śmietaną, i z lodami waniliowymi.
Słodkiej zabawy, Beata z AleDobre.pl
Ostatnie opinie o produktach
Topper ze sklejki Pierwsza Komunia Święta, listki ażur - Mill Art
Świetne wykonanie . Wygląda bardzo elegancko. Polecam !
Sandera
Podkład okrągły pod tort, ciasto (średnica: 26 cm, grubość: 2 cm), z podkładem złotym do kontaktu z żywnością - Styrodur - Mill Art
Zdecydowanie najlepsze podkłady . Lekkie , ale świetnie stabilizują tort , nie ma strachu przed popłakanym tynkiem przy przenoszeniu :)
Sandera
Pudełko do transportu ciast i tortów (30 x 30 x 25 cm) - AleDobre.pl
Porządne pudełko, stabilne , zajmuje mało miejsca , można zamówić na zapas .
Sandera
Posypka cukrowa w kształcie świątecznych cukierków (105 g) - 710-1107 - Wilton
Fajnie!
Fajnie