KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Wegańskie brownie z buraka

Dodano: 2020-11-24

Co tu dużo pisać? Moim zdaniem jest o niebo smaczniejsze niż klasyczne. Jest bardzo czekoladowe, ma kremowo-aksamitną konsystencję i jest wilgotne, właśnie takie jak powinno być brownie. A to wszystko dzięki paru sprytnym, wegańskim trikom.

Wegańskie brownie z buraka

Składniki:
 
– 200 g mąki migdałowej (mogą być również mielone migdały lub inne orzechy)
– 200 g oleju (może być kokosowy)
– około 200 gotowanych buraków
– 200 ml wody po cieciorce czyli aquafaby
– 2 łyżki ciemnego kakao
 
 
Te dwa wegańskie triki to burak i aquafaba. Burak dodaje słodyczy i wilgotności – do tego zapewne nie trzeba przekonywać, bo różne przepisy na brownie z buraka krążą po internecie.
 
Aquafaba – to jest prawdziwa magia – zastępuje białko. Woda z puszki po cieciorce daje się ubijać jak białko. Brzmi to niewiarygodnie, ale tak jest. Dzieje się tak, bo aquafaba zawiera białko oraz nieco skrobi, dzięki czemu ubija się na sztywną pianę. Moim zdaniem, znacznie lepiej niż białko kurze, bo można ubijać wodę prosto z lodówki i nie ma obawy, że pianę przebijemy.
 
Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli wraz z olejem, dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Odstawiamy do wystudzenia.
 
Ugotowane buraki blendujemy na gładką pulpę. Do pulpy dodajemy cukier, kakao i wanilię i miksujemy aż składniki się połączą. Następnie do pulpy dodajemy czekoladę z olejem i miksujemy. Kolejne wchodzą mielone migdały i znów miksujemy na wolnych obrotach.
  
Aqufabę ubijamy mikserem na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do ciasta stopniowo, w kilku porcjach, delikatnie mieszając.
 
 
Ciasto wylewamy na formę do pieczenia RR Wilton (28x18 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po upieczeniu studzimy ciasto w otwartym piekarniku przez kilkanaście minut, po czym wyciągamy na kratkę do studzenia.
 
Ciasto gotowe do zjedzenia.
 
Można jeszcze zaszaleć i udekorować śmietanką z mleka kokosowego.
 
W tym celu puszkę mleka (im tłustsze tym lepsze) wstawiamy – do góry dnem – na 24h do lodówki. Gdy już się schłodzi, otwieramy puszkę, zlewamy wodę – ja jej używam do owsianki – a gęstą część przekładamy do miski i ubijamy z odrobiną cukru pudru.
 
Ubity krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką 1M tworzymy rozetki. Takie udekorowane ciasto można jeden dzień przechować w lodówce, ale rozetki mogą złapać nieco różowego koloru z buraka, co nie ma wpływu  na smak.
 
 
Słodkiej zabawy, Beata z AleDobre.pl
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka