KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Bardzo świąteczne muffiny makowe

Dodano: 2020-12-22

Bardzo świąteczne muffinki makowe z kremem cytrynowym. Ciasto makowe i krem cytrynowy to moim zdaniem idealne połączenie. I będą się pięknie prezentować na świątecznym stole.

Bardzo świąteczne muffiny makowe

Składniki na muffinki:  
      
    • 100g mielonego maku
    • 40g mąki jaglanej
    • 100g masła
    • 3 jajka
    • 5 łyżek cukru
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego Nielsen-Massey
    • łyżeczka proszku do pieczenia
 
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza.
 
Roztapiamy masło (np. w kuchence mikrofalowej). Nie musi być w całości płynne. Odstawiamy na bok, by przestygło.
  
Mąkę jaglaną łączymy z proszkiem do pieczenia.
  
Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy do żółtek 4 łyżki cukru i miksujemy na puszysta masę. Dodajemy ekstrakt migdałowy. Dodajemy wystudzone masło – kontynuujemy miksowanie. Dodajemy mąkę jaglaną z proszkiem – kontynuujemy miksowanie. Na koniec dodajemy mak i już teraz mieszamy szpatułą.  
Ubijamy białka, pod koniec ubijania, gdy piana zrobi się sztywna, dodajemy łyżkę cukru. Ubitą pianę dodajemy do pozostałych składników. Robimy to na trzy tury, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułą i zagarniając ciasto ze ścianek i dna miski, aby wszystkie składniki się połączyły. Dzięki białkom ciasto nabierze znów lekkości i puszystości.
  
Formę metalową do muffinów wykładamy papilotkami i następnie każdą wypełniamy ciastem do połowy.
Pieczemy około 22 minuty w temperaturze 175 stopni.
Wyciągamy z piekarnika. Gdy chwilę przestygną wykładamy na kratkę do dostudzenia. W tym czasie przygotowujemy krem do dekorowania muffinek.
 
Składniki na krem cytrynowy
 
- 40 ml białka pasteryzowanego
- 80 ml cukru - objętościowo dwa razy tyle co białek
- 120 g masła (w temperaturze pokojowej)
- skórka z jednej cytryny
- sok z półówki cytryny

 
Do metalowej miski wlewamy białko, wsypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny. Ustawiamy miskę nad gotującą się woda i mieszamy, aż cukier się rozpuści. 
 
Zdejmujemy miskę z garnka z wodą i ubijamy białka 7-10 min, do uzyskania białej bezy - gładki, biały, dość gęsty krem.
 
Do kremu dodajemy partiami masło, cały czas miksując. Pod koniec miksowaania dodajemy skórkę z cytryny. Krem jest gotowy, gdy jest gęsty i zachowuje stój kształt. Jeśli wciąż będzie rzadki, można trzeba dodać nieco więcej masła.
 
Dwie małe porcyjki kremu (ok 30 ml) barwimy na zielono (Kelly greeen Wilton) oraz czerwono (świąeczny barwnik czerwony Wilton). Zielony krem wkładamy do worka cukierniczego z tylką w kształcie liścia nr 352, czerwony do worka z tylką nr4.
 
Biały krem wkładamy do worka z tylką 1 M i robimy na muffinkach białe rozetki. Zielonym kremem robimy trzy listki, czerwonym trzy kuleczki po śroku liści, by w ten sposób uzyskać kiść golterii - jak na zdjęciu. Mniej wprawieni mogą odpuścić golterię. Sama rozetka też pięknie wygląda.
Można muffinki posypać cukrowymi gwiazdkami lub perełkami.
 
Świąteczne muffinki gotowe. Można je przechowywać w lodówce (lub chłodnym miejscu) 2 dni. Przed zjedzeniem warto zwyjąć z lodówki godzinę wcześniej - będą smaczniejsze.
 

  
Słodkiej zabawy, Beata z AleDobre.pl

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka