Składniki na 12 muffinek
suche: • 175 g
mąki pszennej (może być tortowa)
• 175 g cukru
• 30 ciemnego kakao
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/4 łyżeczki soli
• 100 g pastylek z ciemnej czekolady do zapiekania (można zetrzeć na tarce tabliczkę gorzkiej czekolady)
mokre:
• mała filiżanka mocnej kawy, np. podwójne espresso
• 200 ml oleju roślinnego – ja użyłam oleju z orzechów włoskich z Lidla
• 120 ml maślanki
• 2 jajka
Mąkę, cukier, kakao, sodę i sól przesiewamy do miski i wszystko razem dokładnie mieszamy – aż cała sucha masa uzyska jednolity, kakaowy kolor. Dodajemy kawałeczki czekolady i mieszamy.
Do drugiej miski wrzucamy wszystkie mokre składniki: wystudzoną kawę, maślankę, olej i 2 jajka, Wszystko razem roztrzepujemy trzepaczką. Dodajemy suche składniki. Mieszamy.
Metalową formę do muffinów wykładamy
papilotkami, a następnie wypełniamy je ciastem – maksymalnie do 3 wysokości. Ciasto jest dość płynne, więc dobrze mieć misę z dzióbkiem, co ułatwia przelewanie.
Muffinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 24 minuty.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i gdy lekko przestygną wykładamy na kratkę do studzenia – żeby papilotki nie były mokre.
Składniki na krem:
• 100g masła
• 170g serka mascarpone
• 30g cukru pudru
• ekstrakt miętowy Nielsej Massey (opcjonalnie waniliowy lubm migdałowy)
• cukrowa posypka do dekoracji
Serek mascarpone wyjmujemy z lodówki przynajmniej 3 godziny wcześniej, masło godzinę wcześniej. Oba składniki powinny byc w tempearaturze pokojowej, ale mascarpone potrzebuje więcej czasu by się ocieplić. Jeśli będzie zbyt zimne, krem może sie zwarzyć. Jeśli jednak nam się zwarzy, należy odczekać pół godziny i ponownie krem zmiksować. Zrobi się znów gładki.
Masło miksujemy na puszysty krem. Dodajemy cukier i miksujemy, by składniki dokładnie się połączyły.
Dodajemy mascarpone, stoponiowo, małymi porcjami i miksujemy.
Do gotowego kremu dodajemy ekstrakt miętowy Nielsen Massey (lub migdałowy lub waniliowy) i miksujemy.
Warstwę zielonego kremu wykładamy na folię spożywczą. Na zielony krem wykładamy biały. Folię zwijamy z kremem, zawijamy końcówki, tworząc coś w rodzaju serdelka. Ocinamy jedną końcówkę folii, tuż przy kremie i wkładamy "serdelek" do
worka cukierniczego z
tylką 1M - ociętą końcówką w stronę tylki.
Na wystudzonych choinkach tworzymy piramidki. Muffinki możemy posypać ulubioną
posypką cukrową.
Słodkiej zabawy, Beata z AleDobre.pl
Ostatnie opinie o produktach
Świeczka na tort „3” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek
Świeczka na tort „2” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek
Świeczka na tort „4” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek
Świeczka na tort „5” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek