KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Muffinki czekoladowo-miętowe

Dodano: 2021-08-05

Coś dla dla wielbicieli czekoladek After Eight: muffiny czekoladowo-miętowe. Aksamitne ciasto o smaku ciemnej czekolady przełamane orzeźwiającym kremem mascarpone o smaku mięty.

Muffinki czekoladowo-miętowe

Składniki na 12 muffinek   
  
suche:
    • 175 g mąki pszennej (może być tortowa)
    • 175 g cukru
    • 30 ciemnego kakao
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 100 g pastylek z ciemnej czekolady do zapiekania (można zetrzeć na tarce tabliczkę gorzkiej czekolady)
mokre:  
    • mała filiżanka mocnej kawy, np. podwójne espresso
    • 200 ml oleju roślinnego – ja użyłam oleju z orzechów włoskich z Lidla
    • 120 ml maślanki
    • 2 jajka
 
Mąkę, cukier, kakao, sodę i sól przesiewamy do miski i wszystko razem dokładnie mieszamy – aż cała sucha masa uzyska jednolity, kakaowy kolor. Dodajemy kawałeczki czekolady i mieszamy.
 
Do drugiej miski wrzucamy wszystkie mokre składniki: wystudzoną kawę, maślankę, olej i 2 jajka, Wszystko razem roztrzepujemy trzepaczką. Dodajemy suche składniki. Mieszamy.
 
Metalową formę do muffinów wykładamy papilotkami, a następnie wypełniamy je ciastem – maksymalnie do 3 wysokości. Ciasto jest dość płynne, więc dobrze mieć misę z dzióbkiem, co ułatwia przelewanie.
 
Muffinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 24 minuty.
 
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i gdy lekko przestygną wykładamy na kratkę do studzenia – żeby papilotki nie były mokre.
 
Składniki na krem:
 
• 100g masła
• 170g serka mascarpone
• 30g cukru pudru
• ekstrakt miętowy Nielsej Massey (opcjonalnie waniliowy lubm migdałowy)
• cukrowa posypka do dekoracji
 
Serek mascarpone wyjmujemy z lodówki przynajmniej 3 godziny wcześniej, masło godzinę wcześniej. Oba składniki powinny byc w tempearaturze pokojowej, ale mascarpone potrzebuje więcej czasu by się ocieplić. Jeśli będzie zbyt zimne, krem może sie zwarzyć. Jeśli jednak nam się zwarzy, należy odczekać pół godziny i ponownie krem zmiksować. Zrobi się znów gładki.
 
Masło miksujemy na puszysty krem. Dodajemy cukier i miksujemy, by składniki dokładnie się połączyły.
 
Dodajemy mascarpone, stoponiowo, małymi porcjami i miksujemy.
 
Do gotowego kremu dodajemy ekstrakt miętowy Nielsen Massey (lub migdałowy lub waniliowy) i miksujemy.
 
Na koniec do połowy kremu dodajemy zielony barwnik spożywczy. Ja użyłam Zieleń Liści Wiltona.
 
Warstwę zielonego kremu wykładamy na folię spożywczą. Na zielony krem wykładamy biały. Folię zwijamy z kremem, zawijamy końcówki, tworząc coś w rodzaju serdelka. Ocinamy jedną końcówkę folii, tuż przy kremie i wkładamy "serdelek" do worka cukierniczego z tylką 1M  - ociętą końcówką w stronę tylki.
Na wystudzonych choinkach tworzymy piramidki. Muffinki możemy posypać ulubioną posypką cukrową.
 
muffiny-After-8
 
Słodkiej zabawy, Beata z AleDobre.pl
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka