KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Najlepsze ciasto do pizzy

Dodano: 2020-04-02

Przepis na pizzę (a właściwie jej spód, bo to podstawa) dostałam od mojego kolegi. Kuba kocha gotowanie i robi to świetnie, a wyrabianie i pieczenie pizzy doprowadził do perfekcji. To najlepsza pizza jaką jadałam. Niestety tylko znajomi Kuby mają okazję jej spróbować, dlatego dzielę się tym przepisem z Wami.

Najlepsze ciasto do pizzy

- 1kg mąki do pizzy (lub jak najniższy typ, najlepiej 400)
- 500 ml wody (60 stopni)
- 2 opakowania suchych drożdży
- 10g cukru pudru
- Oliwa z oliwek
- Sól
  
Drożdże i cukier zalać 100ml wody, wymieszać i odstawić. Pozostałą wodę wlać do miski, dodać oliwę i stopniowo wsypywać przesianą mąkę. Po wsypaniu całej mąki dodać przygotowane wcześniej drożdże. Ciasto należy długo wyrabiać, co najmniej 20 minut pamiętając, że ono czuje nasze emocje, dlatego bardzo ważny jest spokój ducha, uśmiech na twarzy i pozytywne nastawienie! Solić należy pod koniec wyrabiania.
  
Po wyrobieniu ciasta podzielić je na 5 części, nasmarować oliwą i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na co najmniej 2 godziny. W szczelnym naczyniu ciasto może dojrzewać nawet 3 dni, zachęcam do eksperymentów.
    
Piec w temperaturze 220 stopni przez 8 minut. Jeśli przetrzymamy 10 minut ciasto, będzie bardziej chrupiące, ale jest ryzyko, że zrobi się zbyt suche na brzegach.
   
Placki można spokojniej zamrozić, dzięki czemu w długie wieczory obarczone kwarantanną przygotowanie pizzy nie zajmuje więcej niż 30 min łącznie w pieczeniem.
    
Dodatki do pizzy pozostawiamy Waszej fantazji kulinarnej.     Smacznego! Beata z AleDobre.pl (koleżanka Kuby)
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka