KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Sałatka Tabulech z kaszy jaglanej

Dodano: 2020-04-16

W oryginalnym przepisie podstawą sałatki jest kasza bulgur. Ale my wolimy kaszę jaglaną, bo jest pyszna i o niebo zdrowsza. Jest bogata w minerały i witaminy, ma całkiem sporo białka, jest lekkostrawna, nie alergizuje, poprawia odporność, a ponieważ wyciąga wilgoć z organizmu, pomaga szybciej wyjść z przeziębienia.

Sałatka Tabulech z kaszy jaglanej

  Tabuleh to libańska sałatka, której podstawą kasza bulgur i pietruszka. Cała reszta dodatków zależy od naszej wyobraźni i preferencji smakowych. W naszych przepisach znajdziecie również tabuleh na bazie quinoa oraz nieco więcej informacji o samej kaszy jaglanej.
 
Składniki:   
 
- pół szklanki kaszy jaglanej
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
- pęczek dymki
- czerwona papryka
- ogórek
- mała papryczka chilli
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- łyżka octu winnego
- szczypta kminu rzymskiego
- sól i pieprz
  
Najpier gotujemy kaszę na sypko.
  
1. Odmierzamy dowolną ilość kaszy i wsypujemy do suchego rondelka.
2. Do czajnika wlewamy wodę – objętościowo dwa razy tyle co kaszy – i zagotowujemy
3. Kaszę prażymy na małym ogniu, aż zrobi się jaśniejsza i zacznie puszczać delikatny, biały dymek.
4. Zdejmujemy kaszę z ognia.
5. Zlewamy całą gorącą wodą z czajnika i przykrywamy.
6. Stawiamy kaszę z powrotem na malutki ogień i gotujemy pod przykryciem, aż cała woda się wchłonie – około 12 min.
  
Zostawiamy kaszę do wystygnięca w tym czasie przygotowujemy świeże warzywa.
 
Ogórek kroimy na połówki, usuwamy wnętrze z ziarenkami, żeby sałatka nie bybyła zbyt mokra - ja zjadam to wnętrze, żeby nic się nie zmarnowało. Kroimy w drobną kostkę. Usuwamy gniazda nasienne z papryki i kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę i koperek siekamy. Czosnek wyciskamy przy pomocy praski.
 
Wystudzoną kaszę łączymy z wszystkimi warzywami. Dodajemy wyciśnięty czosnek, oliwę, ocet oraz przyprawy i mieszamy.
  
Sałatka będzie smaczniejsza, jeśli postoi w lodówce pół godziny i smaki sie połączą. Sałatka może być dodatkiem do mięsa. Może być też samodzielnym daniem. Gotową sałątkę można przechowywać lodówce do 3 dni.
 
Smacznego, Beata z AleDobre.pl
 
 
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka