KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Wegański mus czekoladowy

Dodano: 2020-11-12

Jest czekoladowy. Jest wegański. Jest pyszny. Podeszłam do tematu z lekkim niedowierzaniem, ale efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Musicie spróbować.

Wegański mus czekoladowy

Autorem przepisu jest Marta Dymek, aka Jadłonomia. Dla mnie to już wystarczająca rekomendacja. Bazą jest ubita aquafaba czyli woda po cieciorce. Z wielką nieśmiałością podeszłam do ubijania. Ubija się doskonale. Nie musi być w temperaturze pokojowej jak białka z jajek. Nie ma obawy, że przebijemy pianę. Wychodzi gęsta, sztywna, biała piana, która jest doskonałym zastępnikiem kurzych białek. Śmiem twierdzić, że nawet doskonalszym. Z ubitej aquafaby możemy zrobić wegańskie bezy, można dadawać do wegańskich ciast.
 
Tematem zainteresował się Norweski Instytut Badań Żywnościowych. Woda po cieciorce zawiera białko oraz nieco skrobi, dzięki czemu tak doskonale się ubija.
 
Ja użyłam wody po cieciorce Gourmet zakupionej w Biedronce. Waga netto 540g / po odsączeniu 400g. Oczywiście można ugotować suchą ciecierzycę w domu, ale początkującym polecam używanie wody po gotowej cieciorce z puszki lub słoika. Gdy sami gotujemy trzeba nieco poeksperymentować z ilością wody i cieciorki.
 
 
Składniki na 3 porcje:
 
- 150 ml wody z cieciorki (tyle uzyskałam ze słoika z Biedronki)
- 3 łyżki cukru pudru
 
Składniki na sos malinowy:
 
- opakowanie mrożonych malin z Biedronki (nie pamiętam gramatury)
- 2 łyżki brązowego cukru
 
 
 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - wstawiamy miskę z połamaną czekoladą do garnka z gotującą się wodą. Gdy czekolada zacznie się rozpływać, wyjmujemy miseczką i intesynie mieszamy, aż wszystkie kawałki roztopią sie i uzyskamy gładką masę. Odstawiamy do wystudzenia.
 
Wodę po cieciorce ubijamy mikserem na wysokich obrotach, aż uzyskamy sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz pastę z wanilii. Piana jest gotowa, gdy możemy odwrócić miskę do góry nogami.
 
Do gotowej piany dodajemy roztopioną czekoladę - małymi porcjami, po jednej łyżce, za każdym razem delikatnie mieszając - już nie ubijamy. Gdy składniki się połączą i uzyskamy jednolity czekoladowy kolor, przekładamy mus do pucharków i wstawiamy na godzinę do lodówki.
 
Gotowy krem można podać ze świeżymi, sezonowymi owocoami, lub przecierem z mango lubi inną dowolną pulpą owocową. Można też przygotowac sos z owoców mrożonych. Ja użyłam malin (równiez z Biedronki).
 
Całe opakowanie wrzucamy do rondelka, dodajemy dwie łyżki cukru i podgrzewamy aż maliny się rozmrożą. Następnie gotujemy na małym ogniu przez około 20 min aż sos się zredukuje.
 
Wystudzonym sosem polewamy gotowy mus.
 
Słodkiej zabawy, Beata z AleDobre.pl
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka