KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Najmniejszy torcik z Dorosiowej Kolekcji

Dodano: 2020-07-14

Torcik dla dwóch łasuchów albo czterech smakoszy. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by w smutniejszy dzień samemu spałaszować cały torcik. Jest pyszny, a całą urodę i smak zawdzięcza świeżym, sezonowym owocom.

Najmniejszy torcik z Dorosiowej Kolekcji

Ja użyłam malin - były wyjątkowo dorodne i świeże - ale mogą być truskawki, borówki, czarne jagody, czarna porzeczka. Mogą być też soczyste i dojrzałe brzoskwinie lub morele.
 
Biszkopt jest bezglutenowy, bo z mąki ryżowej. Gdy pierwszy raz piekłam swój biszkopt, znalazłam ten przepis na blogu Kwestia Smaku. Biszkopt wyszedł idealnie, nawet bez dodatku proszku do pieczenia, więc nie widzę powodu, by używać mąki pszennej. Wystarczająco dużo jej zjadamy w innych wypiekach.
 
Składniki na biszkopt:
 
– najmniejszy DorosiowyRant (12-15cm)
- 40 g mąki ryżowej (może być również pełnoziarnista – biszkopt też wychodzi)
- 60 g cukru (najlepszy będzie drobny, ten do wypieków)
- 45 g ciemnego kakao (lub mieszkanka kakao ciemnego z czarnym)
- 4 jajka (z czego użyjemy 2 białka i 4 zółtka)
- szczypta soli
 
Składniki na krem mascarpone:
 
- 150 g śmietany kremówki (najlepiej 36%)
- 150 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru (jeśli owoce są kwaśne, można dodać więcej cukru)
 
Składniki na poncz:
 
- ¼ szklanki mleka (ja użyłam roślinnego)
- łyżka ciemnego kakao
- łyżka cukru
- opcjonalnie 3 łyżki ciemnego rumu (może być brandy,)
  
Najważniejszy składnik:
- około 250 g malin (lub innych owoców sezonowych
 
Przygotowanie biszkoptu
 
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Dwa białka ubijamy ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej masy. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Piana powinna być sztywna, gładka i lśniąca.
 
Do gotowej piany dodajemy cztery żółtka, po jednym cały czas ubijając mikserem.
 
Mąkę przesiewamy razem z ciemnym kakao. Ja użyłam mieszanki ciemnego kakao z czarnym – mniej więcej 50/50. Polecam wam czarne kakao, które ma intensywniejszy smak, dzięki czemu biszkopt wyjdzie bardziej czekoladowy w smaku. Będzie też w kolorze ciemnej czekolady, co moim zdaniem wygląda bardzo apetycznie. Czarne kakao dodawane jest do ciasteczek oreo, stąd ten intensywny, prawie czarny kolor.
  
Przesianą mąkę z dodajemy do jajek, małymi porcjami, delikatnie mieszając.
 
Masę przelewamy do najmniejszego Dorosiowego Rantu, odpowiednio owiniętego papierem do pieczenia. Jak to zrobić, pokazuje pani Marlena Doroś.
  
Pieczemy 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.
 
Wystudzony biszkopt wyswobadzamy z rantu – nóż może się przydać. Kroimy biszkopt (najwygodniej nożem strunowym) na trzy równe placki. Można również cztery, jeśli ktoś ma ochotę na więcej warstw. Ja zrobiłam 3 równe placki, po odcięciu wypukłego wierzchu.
 
biszkopt z najmniejszego Dorosiowego Rantu
 
Przygotowanie ponczu
 
Mieszamy kakao z cukrem. Dodajemy odrobinę mleka, na tyle by utworzyła nam się gładka, jednolita pasta. Następnie dolewamy stopniowo resztę mleka oraz rumu, cały czas mieszając, by uzyskać jednolity płyn.

Przygotowanie kremu mascarpone
 
Śmietanka i mascarpone powinny być schłodzone. Warto wstawić misę oraz końcówkę miksera na pół godziny do lodówki, szczególnie latem.
 
Przekładamy śmietankę i mascarpone do misy i ubijamy do zyskania sztywnego kremu. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy.
 
Przygotowanie torciku
  
Każdy placek nasączamy ponczem. Następnie nakładamy warstwę kremu na pierwszy placek. W krem wciskamy owoce, które przykrywamy warstewką kremu. Nakładamy drugi placek i powtarzamy czynność.
 
I na koniec nakładamy trzeci. Ten trzeci można udekorować tylką i fantazyjnie ułożyć owoce. Ja po prostu nałożyłam szpatułą warstwę kremu i ułożyłam maliny.
 
Torcik można konsumować od razu. W lodówce może postać do 3 dni maksymalnie, jeśli używamy całych, bardo świeżych i suchych owoców. Jeśli użyjemy pokrojonych moreli czy brzoskwiń, torcik nie postoi zbyt długo.
 
  
Słodkiej zabawy, Beata z AleDobre.pl
 
   
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka