KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Wegański chlebek bananowy

Dodano: 2020-04-17

Nie nakłaniamy do totalnego przejścia na weganizm, ale wegańskie przepisy to pyszne urozmaicenie naszej codziennej kuchni. Właściwie trudno nam się zdecydować czy to chleb czy keks. Ale jest pyszny. Idealny z masłem wegańskim i dżemem. Albo masłem orzechowym. Albo wegańską nutellą.

Wegański chlebek bananowy

 
    • 340 gram mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 70 gram drobno posiekanych orzechów włoskich
    • dwa dojrzałe banany
    • 120 gram brązowego cukru
    • 120 g masła wegańskiego
    • 2 jabłka
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • kilka łyżek wody
    • sok z połówki cytryny


W pierwszej kolejności należy przygotować pulpę jabłkową. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki, umieszczamy w rondelku z kilkoma łyżkami wody oraz z sokiem z cytryny, cynamonem i dusimy około 20-30 minut. Gdy gotowe (rozgotowane) jabłka nieco przestygną miksujemy na gładką pulpę. Do naszego bananowego chlebka będziemy potrzebować około 80 ml pulpy. Warto zrobić więcej pulpy, bo to co zostanie, przyda się do smarowania chlebka.
 
Teraz pytanie, co z masłem wegańskim? Nie polecamy margaryny. Na blogu Kulinarnie Nawigacje znalazłam całkiem fajny przepis na masło wegańskie, które jest również dobrą bazą pod krem do tortu.
 
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni Celsjusza.
 
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem oraz posiekanymi orzechami włoskimi.
 
W drugiej misce miksujemy banany, przecier jabłkowy, masło wegańskie, cukier i ekstrakt waniliowy.
 
Łączymy miksturę mączną z miksturą bananowo-jabłkową i mieszamy – ale nie miksujemy. Ciasto przelewamy do formy do pieczenia nasmarowanej tłuszczem.
 
Pieczemy 50-55 minut, do suchego patyczka.
 
Wyjmujemy z piekarnika, a po 10 minutach wykładamy na kratkę do studzenia i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
   
Chlebek smakuje wyśmienicie z masłem orzechowym i pulpą jabłkową, która nam została, jeśli została. Oczywiście może być inny, dowolny, najlepiej jeśli kwaskowy dżem.
  
Przepis znalazłam na stronie www.wilton.com
 
Słodkie zabawy, Beata z AleDobre.pl
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka