KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Najlepsze ciasto marchewkowe we wrzechświecie

Dodano: 2020-04-08

To nasz stary przepis na pyszne, wilgotne, aromatyczne ciasto marchewkowe, ale w nowej odsłonie. Nowość to przepyszny krem serowy: idealnie gładki, lekko kwaskowy, bardzo waniliowy, a przy tym, nie za słodki. Po prostu idealny do marchewkowego ciasta.

Najlepsze ciasto marchewkowe we wrzechświecie

Ciasto marchewkowe to anglosaski wynalazek. Zwykle dekorowany jest tzw. cream cheese frosting robionym najcześciej na bazie serka Philadelphia. Mam wrażenie, że to nie jest ten sam serek, który możemy kupić nas. A poza tym, we wszystkich przepisach, jakie widziałam, występuje jakaś absurdalna ilość cukru, przez co "frosting" jest, jak na nasze polskie gusta, zbyt słodki. Gdy próbowałam dać nieco mniej cukru, krem się rozpływał i niewiele można było z nim zrobić.
  
Podeszłam do tematu jak do sernika na zimno. Kupiłam gotowy zmielony twaróg na sernik Piątnica, za radą pani Doroty z bloga Moje Wypieki i potwierdzam, sprawdza sie znakomicie - nie trzeba mielić. Postanowiłam dodac nieco żelatyny, żeby masa serowa nie wypłynęła  spomiędzy dwóch placków ciasta.
  
Intuicja mnie nie zawiodła. Krem wyszedł doskonały, taki jak powinien być do korzennego ciasta marchewkowego. Myślę, że będzie również idealny do ciasta red velvet.
  
Zatem, zabieramy się do roboty!
  
Składniki na ciasto (o średnicy 19cm i wys 4 cm)
  
• 3 jajka
• 120 cukru muscowado (może być brązowy, ale muscovado jest bogatszy w smaku. Można też do zwykłego cukru dodać łyżkę melasy trzcinowej)
• 1 łyżka przypraw korzennych (cynamon, imbir, kardamon, goździki) – najlepiej wszystkie naraz, utarte w moździerzu.
• łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
• 200 g mąki migdałowej (można zmielić migdały, albo inne orzechy)
• 400 g startej marchewki (może być grubo, może być drobno - obie wersje smakują dobrze)
• 3 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 szczypta soli
  
Składniki na masę serową
 
• 200 g masła
• 250 g zmielonego twarogu na sernik (ja użyłam gotowej Piątnicy)
• pół szklanki cukru pudru
• łyżeczka ekstratku waniliowego
• 10 g żelatyny
• kilka łyżek wody
 
Jajka powinny być temperaturze pokojowej, więc wyciągamy je z  lodówki godzinę wcześniej.
 
Żółtka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy ekstrakt pomarańczowy oraz przyprawy i dalej miksujemy. Dodajemy startą marchew, mieszamy. Dodajemy mąkę migdałową i znów mieszamy.
   
Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru, co jeszcze dodatkowo usztyni pianę. 
 
Dodajemy pianę do masy marchewkowej, stopniowo,  na przemian dosypując proszek wymieszany ze skrobią kukurydzianą i delikatnie mieszamy.
 
Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy lub dorosiowego rantu ustawionego na papierze do pieczenia (ja użyłam wysokiego rantu 15-21 cm). Ja zapomniałam nasmarować rant, choć inne formy zawsze smaruję. Ciasto odeszło od rantu bez problemu, po przejechaniu nożem, a rant spokojnie się umył. Chyba nigdy rantu nie smarowałam tłuszczem.
 
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50 min.
Ciasto studzimy na kratce do studzenia, a w tym czasie przygotowujemy krem serowy.
 
Masło (koniecznie wyjęte godzinę wcześniej z lodówki) ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy i dalej ucieramy.
 
Do puszystego maślanego kremu dodajemy twaróg - stopniowo, małymi porcjami, cały czas miksując. Jeśli wolimy bardziej maślany smak, możemy dodac nieco mniej twarotu. Ja dodawałam stoponiowo, próbując, kiedy masa osiągnie ten idealny smak i wyszło mi 250 gram twarogu.
   
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody. Gdy już napęcznieje dolewamy ogrobinę gorącej i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gdy żelatyna delikatnie przestygnie, dodajemy łyżkę kremu serowego i mieszamy. Następnie otrzymaną miksturę dodajemy do całej masy serowej i miksujemy. Krem gotowy.
 
Wystudzone ciasto kroimy na dwa placki, najlepiej nożem strunowym do biszkoptów. Wstawiamy jeden placek do rantu. Przy pomocy rękawa cukierniczego pokrywamy placek kremem serowym, tworząc spiralę. Nakładamy na to drugi placek i znów pokrywamy go kremem, a następnie łyżką wyrównujemy krem. Rant z ciastem wstawiamy do lodówki na około 30 min. Ciasto gotowe. 
  
Można je udekorować małym marchewkami - moje są z lukru królewskiego, co nie jest najlepszym pomysłem, bo następnego dnia marchewki rozpłynęły się. Lepszy będzie krem maślany. Albo ulubiona posypka. Albo mielone orzechy. Albo skórka pomarańczowa. Albo kwałki pomarańczy. Albo to, co nam wyobraźnia podpowie.
  
Podane ilości wystarczają na ciasto o grubości 4 cm i średnicy 19 cm oraz dwie solidne warstwy kremu. Możemy zrobić połowę kremu serowego i wyjdą cieńsze warstwy. Można też posmarować tylko wierzch ciasta. Wszystko zależy od Waszych preferencji. Niemniej krem serowy z twarogu na sernik jest pyszny, niezbyt słodki i nie jest ani trochę mdły. Ilość, jaką ja zrobiłam to idealne proporcje kremu serowego do ciasta marchewkowego.
 
Krem serowy, dzięki żelatynie, bardzo dobrze trzyma konsystencję, choć nie jest "galaretowaty". Gdy już wyjmiemy je z lodówki może stać przez cały dzień na stole, bez obawy, że ciasto popłynie.   
   
 kawałek ciasta marchewkowego z kremem twarotowym
   
Słodkiej zabawy, Beata z AleDobre.pl
 
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka