Przepis jest prosty i nietrudno go znaleźć w necie. Ja skorzystałam z przepisu Mojewypieki.com
Składniki:
- 2 cytryny
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 160 g cukru
- 80 g masła
Cytryny odkładnie myjemy. Ja używam gąbki, płynu do naczyń i ciepłej wody. Następnie płuczę dokładnie i pozostawiam w wodzie przez kilkanaście minut. Jeśli bardzo boimy się skórki z cytryny, możemy użyć
ekstraktu cytrynowego Nielsen Massey.
Z czystych i osuszonych cytryn ścieramy skórkę. Następnie wyciskamy sok.
Jajka, żółtka, cukier roztrzepujemy razem w metalowej miseczce. Miseczkę ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Dodajemy masło, sok z cytryny i cały czas mieszamy aż krem zgęstnieje. Na koniec dodajmy skórkę z cytryny.
Gotowy krem przelewamy do wyparzonego słoiczka i pozostawiamy do wystygnięcia.
Lemon curd gotowy. Możemy nim wypełnić tartę, możemy wypełnić wydrążone muffinki, możemy go użyć jako polewy do lodów, sernika, ciast lub muffinek.
Możemy go wykorzystać do przygotowania kremu cytrynowego do babeczek na mascarpone – wystarczy ubić mikserem serek mascarpone z kilkoma łyżkami curdu.
Słodkiej zabawy, Beata z AleDobre.pl
{produkty]
Ostatnie opinie o produktach
Mleczko kokosowe UHT w kartonie (250 ml) - Real THAI
Uwielbiam potrawy z mleczkiem kokosowym, stąd nieobiektywnie oceniam wysoko. Mleczko to ma dobry skład !
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 0 Nuvola 1kg - Caputo
Ciasto na pizzę i inne ciasta są przepyszne. Zarówno struktura, jak i smak jest lepszy niż ze "zwykłej" mąki. wydaje się, że ciasto nie nasiąka pod wpływem sosu i innych dodatków.
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 00 Pasticceria 1 kg Caputo
Nie wyobrażam sobie pizzy domowej bez tej mąki. Wychodzi idealnie chrupiąca.
marta-mp17@o2.pl
Świeczka na tort „3” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek