KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Lemon curd

Dodano: 2021-08-31

Lemon curd to aksamitny, kremowy i bardzo cytrynowy krem zrobiony z cytryn, jajek i masła. Jest niezbędnym składnikiem cytrynowej tarty, ale doskonale sprawdzi się jako dodatek do lodów, babeczek, lub kremu, którym udekorujemy tort. Jest pyszny wyjadany po prostu łyżeczką.

Lemon curd

Przepis jest prosty i nietrudno go znaleźć w necie. Ja skorzystałam z przepisu Mojewypieki.com
Składniki:
- 2 cytryny
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 160 g cukru
- 80 g masła
 
Cytryny odkładnie myjemy. Ja używam gąbki, płynu do naczyń i ciepłej wody. Następnie płuczę dokładnie i pozostawiam w wodzie przez kilkanaście minut. Jeśli bardzo boimy się skórki z cytryny, możemy użyć ekstraktu cytrynowego Nielsen Massey.
 
Z czystych i osuszonych cytryn ścieramy skórkę. Następnie wyciskamy sok.
 
Jajka, żółtka, cukier roztrzepujemy razem w metalowej miseczce. Miseczkę ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Dodajemy masło, sok z cytryny i cały czas mieszamy aż krem zgęstnieje. Na koniec dodajmy skórkę z cytryny.
 
Gotowy krem przelewamy do wyparzonego słoiczka i pozostawiamy do wystygnięcia.
 
Lemon curd gotowy. Możemy nim wypełnić tartę, możemy wypełnić wydrążone muffinki, możemy go użyć jako polewy do lodów, sernika, ciast lub muffinek.
 
Możemy go wykorzystać do przygotowania kremu cytrynowego do babeczek na mascarpone – wystarczy ubić mikserem serek mascarpone z kilkoma łyżkami curdu.
  
Słodkiej zabawy, Beata z AleDobre.pl
{produkty]
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka