Przepis jest prosty i nietrudno go znaleźć w necie. Ja skorzystałam z przepisu Mojewypieki.com
Składniki:
- 2 cytryny
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 160 g cukru
- 80 g masła
Cytryny odkładnie myjemy. Ja używam gąbki, płynu do naczyń i ciepłej wody. Następnie płuczę dokładnie i pozostawiam w wodzie przez kilkanaście minut. Jeśli bardzo boimy się skórki z cytryny, możemy użyć
ekstraktu cytrynowego Nielsen Massey.
Z czystych i osuszonych cytryn ścieramy skórkę. Następnie wyciskamy sok.
Jajka, żółtka, cukier roztrzepujemy razem w metalowej miseczce. Miseczkę ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Dodajemy masło, sok z cytryny i cały czas mieszamy aż krem zgęstnieje. Na koniec dodajmy skórkę z cytryny.
Gotowy krem przelewamy do wyparzonego słoiczka i pozostawiamy do wystygnięcia.
Lemon curd gotowy. Możemy nim wypełnić tartę, możemy wypełnić wydrążone muffinki, możemy go użyć jako polewy do lodów, sernika, ciast lub muffinek.
Możemy go wykorzystać do przygotowania kremu cytrynowego do babeczek na mascarpone – wystarczy ubić mikserem serek mascarpone z kilkoma łyżkami curdu.
Słodkiej zabawy, Beata z AleDobre.pl
{produkty]
Ostatnie opinie o produktach
Świeczka na tort „3” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek
Świeczka na tort „2” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek
Świeczka na tort „4” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek
Świeczka na tort „5” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek