Mus z białej czekolady z malinami. Czyż to nie brzmi jak poezja? Maliny są lekko kwaskowe, czekolada słodka co czyni ten duet wyśmienitym. Ten deser uwiedzie najbardziej wymagającego łasucha.
Pozostałe 25 ml wraz czekoladą połamaną na drobne kawałki rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce – ostrożnie, by nie przegrzać czekolady. Gdy część czekolady zacznie się topić przestajemy podgrzewać – ta reszta czekolady rozpuści się, gdy zamieszamy ostrożnie. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Żelatynę zalewamy odrobiną wody, by napęczniała. Maliny wrzucamy do rondelka z łyżka cukru i podgrzewamy, rozgniatając maliny – by otrzymać pulpę. Nie musi być jednolita. Gdy pulpa się podgrzeje (nie zagotowujemy) dodajmy namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy maliny do przestudzenia.
Żółtko oddzielamy od białka. Żółtko ucieramy z jedną łyżką cukru. Białko (powinno być w temperaturze pokojowej) ubijamy na sztywną pianę – po koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru.
Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem.
Żółtko z cukrem dodajemy do przestudzonej czekolady i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy w kilku partiach ubite białko i delikatnie mieszamy. Na koniec masę jajeczno-czekoladową łączymy z ubitą śmietanką.
1/3 białego kremu łączymy z 1/3 pulpy malinowej. Te proporcje są umowne, warstwy nie muszą być równe. Można też nie mieszać musu z białej czekolady z malinami i zrobić deser dwukolorowy: biała czekolada i maliny. Układanie warstw wymaga nieco więcej czasu.
Nalewamy biały krem do pucharków i wstawiamy do lodówki na około 30 min, aż krem nieco stężeje.
Następnie wlewamy warstwę różową – trzeba to zrobić po łyżce by warstwy się nie zmieszały. I znów wstawiamy na do lodówki na około 30 min.
Na samą górę wylewamy maliny. Deser wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia delektujemy się pysznościami.
Ostatnie opinie o produktach
Topper ze sklejki Pierwsza Komunia Święta, listki ażur - Mill Art
Świetne wykonanie . Wygląda bardzo elegancko. Polecam !
Sandera
Podkład okrągły pod tort, ciasto (średnica: 26 cm, grubość: 2 cm), z podkładem złotym do kontaktu z żywnością - Styrodur - Mill Art
Zdecydowanie najlepsze podkłady . Lekkie , ale świetnie stabilizują tort , nie ma strachu przed popłakanym tynkiem przy przenoszeniu :)
Sandera
Pudełko do transportu ciast i tortów (30 x 30 x 25 cm) - AleDobre.pl
Porządne pudełko, stabilne , zajmuje mało miejsca , można zamówić na zapas .
Sandera
Posypka cukrowa w kształcie świątecznych cukierków (105 g) - 710-1107 - Wilton
Fajnie!
Fajnie