Składniki (na dwie bardzo głodne osoby):
– miseczka świeżych grzybów
– mała cebula
– pół kieliszka białego wytrawnego wina – opcjonalnie
– garść natki pietruszki
– trzy łyżki masła
– dwie łyżki śmietany
– sól i pieprz
Grzyby obieramy, płuczemy i kroimy (dość niedbale) na mniejsze kawałki. Małe grzybki zostawiamy w całości.
Cebulę drobno siekamy. Podgrzewamy
oliwę na patelni, wrzucamy pokrojoną cebulkę oraz
ryż i wszystko razem podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Zalewamy odrobiną wina. Gdy wino odparuje zalewamy niewielką ilością
bulionu, tak by przykryć ryż. Dusimy na małym ogniu, stopniowo podlewając bulionem, gdy tylko zobaczymy, że cały płyn się wchłonął.
Wino nie jest niezbędne, można risotto od razu zalać bulionem, ale jeśli planujemy podać wino do kolacji, warto wzmocnić smak tą odrobiną, skoro już mamy otwartą butelkę. Alkohol podczas gotowania całkowicie odparuje, ale smak zostanie.
W międzyczasie, na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone grzyby i smażymy kilka minut na dużym ogniu. Krótkie i intensywne smażenie sprawi, że grzyby nie będą twarde i nie będą też klapciowate. Gdy grzyby skurczą się i sporo wody odparuje przekładamy je do patelni z ryżem.
Dusimy wszystko razem, kontynuując podlewanie risotta (już z grzybami) aż ryż będzie miękki. Pod koniec duszenia dodajemy sól (uważamy z ilością, jeśli używamy gotowego bulionu z kostki) oraz pieprz, masło i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę i znów mieszamy. Risotto nie powinno być zbyt suche i sypkie, ale zwarte, wilgotne i nieco kleiste, dlatego do końca podlewamy bulionem.
Dodatek masła sprawia, że smak grzybów jest jeszcze bardziej intensywny. Śmietana dodaje kremowej konsystencji. Risotto jest gotowe, gdy ryż jest miękki. Całość duszenia trwa około 20 minut.
Przed podaniem posypujemy świeżą natką z pietruszki i świeżo z mielonym pieprzem. Można też zetrzeć odrobinę parmezanu lub grana padano.
Smacznego, Beata z AleDobre.pl
Ostatnie opinie o produktach
Topper ze sklejki Pierwsza Komunia Święta, listki ażur - Mill Art
Świetne wykonanie . Wygląda bardzo elegancko. Polecam !
Sandera
Podkład okrągły pod tort, ciasto (średnica: 26 cm, grubość: 2 cm), z podkładem złotym do kontaktu z żywnością - Styrodur - Mill Art
Zdecydowanie najlepsze podkłady . Lekkie , ale świetnie stabilizują tort , nie ma strachu przed popłakanym tynkiem przy przenoszeniu :)
Sandera
Pudełko do transportu ciast i tortów (30 x 30 x 25 cm) - AleDobre.pl
Porządne pudełko, stabilne , zajmuje mało miejsca , można zamówić na zapas .
Sandera
Posypka cukrowa w kształcie świątecznych cukierków (105 g) - 710-1107 - Wilton
Fajnie!
Fajnie