KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Mazurek migdałowy z kajmakiem z mleka kokosowego

Dodano: 2021-03-26

To nasz mazurek z poprzednich świąt w nieco innej odsłonie - ozdobiony czekoladą. Jest bezglutenowy, bo migdałowy spód jest bardziej kruchy. I bez laktozy bo kajmak z mleka kokosowego jest delikatniejszy. Naszym skromnym zdaniem dużo pyszniejszy niż tradycyjny.

Mazurek migdałowy z kajmakiem z mleka kokosowego

Nie jestem fanem klasycznych mazurków, głównie ze względu na kruche ciasto, które nie ma tej kruchości, którą lubię. Co też pewnie wynika z moich niedoskonałych umiejętności cukierniczych. A gluten w mące pszennej, jeśli obchodzimy się z nim nieumiejętnie, płata figle i ciasto wychodzi ciężkie i zwarte.
 
Stąd moje poszukiwania mazurka w alternatywnej wersji z mąki migdałowej, z kajmakiem z mleka roślinnego. Zdecydowanie lepszej.
 
Przepis jest kompilacją trzech różnych przepisów: spód z mąki migdałowej oraz warstwa bezy migdałowej pochodzą z bloga Kwestia Smaku. Kajmak z mleka kokosowego znalazłam u Olgi Smile.
 
Kruchy spód mazurka

    • 55g mąki ryżowej
    • 55g mąki ziemniaczanej
    • 55g mąki kukurydzianej
    • 100g mielonych migdałów lub mąki migdałowej
    • 50g cukru
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 150 masła bezlaktozowego (prosto z lodówki)
    • jedno jajko
 
Do miski przesiewamy suche składniki, dodajemy pokrojone w kawałki masła prosto z lodówki i rozcieramy wszystko razem. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto, a następnie wstawiamy do lodówki na godzinę.
 
Kajmak z mleka kokosowego
 
    • 1,5 szklanki mleka kokosowego.
    • 1,5 szklanki brązowego cukru trzcinowego
    • 4 łyżki oleju kokosowego

Wrzucamy składniki do rondla, podgrzewamy. Mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, aż kajmak zgęstnieje. Mnie to zajęło około godziny, ale dzięki temu kajmak po wystudzeniu jest zwarty i kruchy. 
 
W międzyczasie…
 
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
 
Wyciągamy schłodzone ciasto i wyklejamy nim spód formy – ja użyłam formy do pieczenia ciast RR Wiltona 28x18cm –  wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika na 15 -17 min. Gdy spód będzie miał złoty kolor, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
 
A w międzyczasie… przygotowujemy bezę.
 
Beza orzechowa
 
    • 100 g mąki migdałowej
    • 3 kurze białka
    • pół szklanki cukru pudru
 
Białka ubijamy na sztywną masę. Kontynuujemy ubijanie dodając stopniowo cukier. Gdy piana jest sztywna i lśniąca dodajemy mąkę migdałową i przekładamy szpatułą aby mąka wmieszała się w pianę.
 
Wykładamy bezę na spód. Wstawiamy do piekarnika na 10 min.
 
Mazurek z bezą wyciągamy z piekarnika.
 
Sprawdzamy czy nasz kajmak jest gotowy – wylewamy odrobinę na talerz. Jeśli po kilku minutach zaczyna gęstnieć, można zdjąć z ognia.
 
Pokrywamy kajmakiem całego mazurka. Gdy kajmak wystygnie dekorujemy go roztopioną czekoladą.
 
Polewa czekoladowa
 
    • 50g ciemnej czekolady
    • 25g śmietany kremówki
 
Czekoladę i śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej aż czekolada sie rozpuści. Mieszamy by połączyła ze śmietanką. Przelewamy do worka cukierniczego, odcinamy niewielki otwór i wylewamy na wystudzony mazurek robiąc nieregularne linie.
Mazurek gotowy.
 
Słodkiej zabawy, Beata z AleDobre.pl
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka