KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Przepisy

Ciasto ze śliwkami Agnieszki Maciąg

Ciasto ze śliwkami Agnieszki Maciąg

Znaleźliśmy ten przepis na blogu pani Agnieszki Maciąg (agnieszkamaciag.pl). Ciasto nie zawiera pszenicy, bo jest z mąki gryczanej i owsianej, które to, naszym zdaniem doskonale komponują się z cynamonem i polskimi śliwkami. Wyszło obłędnie - ciasto jest po prostu pyszne. Jeśli ktoś nie toleruje glutenu, wystarczy zastosować bezglutenową mąkę owsianą.

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe jest pyszne i bardzo zdrowe. Jest bogate w witaminę E, witaminy z grupy B i PP. Zawiera też dużo białek, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Występują w nim również takie składniki mineralne, takie jak magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, mangan, miedź. I co najważniejsze, jest bardzo proste w przygotowaniu.

Mini angel cake

Mini angel cake

Mini, bo upieczone w formie do muffinów. Pomysł powstał przy okazji robienia tiramisu, bo co zrobić z białkami, które zostają? Postanowiliśmy spróbować czy takie "mini angel babeczki" też wyjdą. I wyszły. Malutkie, mięciutkie, idealne z bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Muffiny z suszonymi pomidorami

Muffiny z suszonymi pomidorami

Muffiny nie koniecznie muszą być słodkie. Możemy je przygotować w wersji wytrawnej, na przykład z dodatkiem suszonych pomidorów i świeżej bazylii. Możemy też eksperymentować z różnymi zdrowymi mąkami – wzbogacą i smak, wartości odżywcze. To idealna zdrowa przekąska, smaczne drugie śniadanie do pracy czy nawet przekąska do piwa w czasie spotkania towarzyskiego.

Sałatka z tabuleh z quinoa

Sałatka z tabuleh z quinoa

Tabuleh to libańska sałatka, której podstawą kasza bulgur i pietruszka. Oprócz tego, jest tam całe mnóstwo innych warzyw, w związku z czym, sałatka jest bardzo smaczną bombą witaminową. To idealne danie na letnie upały. Bo najlepiej smakuje prosto z lodówki, a warzywa na straganach kuszą pełnią kolorów.

Tiramisu - włoski deser z bardzo polskim akcentem

Tiramisu - włoski deser z bardzo polskim akcentem

Mój deser nie jest klasycznym tiramisu. Jest to wariacja włoskiego deseru z bardzo charakterystycznym, polskim akcentem. Dodałam konfitury z borówek a biszkopty nasączyłam…. żubrówką. To świetne połączenie smakowe. Borówki smakują bardzo podobnie do naszych leśnych jagód i doskonale komponują się z aromatem żubrowej trawy, alkohol wyostrza smak.

Pommarola - słońce Toskanii w słoiku

Pommarola - słońce Toskanii w słoiku

Pommarola to sos pomidorowy z dodatkiem aromatycznych warzyw. Pochodzi z Toskanii. Gospodynie przygotowują ten sos, gdy dostępne są świeże i dojrzałe warzywa, wekują do słoików i mają gotowy sos przez cały rok. Można go po prostu odgrzać i polać nim makaron, lub wykorzystać jako bazę do innych dań.

Jak zrobić domowy jogurt

Jak zrobić domowy jogurt

Domowy jogurt to nic trudnego. I mamy pewność, że zrobiony jest tylko z mleka i żywych kultur bakterii. Ale skąd wziąć te żywe kultury? Można je kupić. A można też kupić dobry jogurt, taki który ma w składzie tylko mleko i żywe kultury bakterii.

Muffinki z czarnymi porzeczkami

Muffinki z czarnymi porzeczkami

Nie każdy lubi czarną porzeczkę, ale jeśli wrzucimy je do muffinek, smakują wyśmienicie Lubimy je (te muffinki) na śniadanie do kawy. Muffinki są bez mąki pszennej, na maślance, więc z czystym sumieniem możemy zjeść o jedną więcej.

Bułeczki jajeczne z rozmarynem i mąką z pestek dyni.

Bułeczki jajeczne z rozmarynem i mąką z pestek dyni.

To nowa odsłona bułeczek jajecznych, ale nieco zmodyfikowana. Wzbogaciliśmy je o mąkę z pestek dyni, otręby, a zamiast suszonego oregano dodaliśmy świeży rozmaryn. To zdrowsza i według nas smaczniejsza wersja zwykłego, nudnego pieczywa. Nam smakują z awokado i dipem z buraków

Grzanki z salsą i kozim serem

Grzanki z salsą i kozim serem

Kto nie lubi grzanek? Chyba wszyscy je kochamy. Nie dość , że są pyszne, możemy zrobić je na wiele sposobów i jednocześnie wykorzystać to, co nam zostało w lodówce. Szczególnie, gdy czasami po prostu brak nam pomysłu na kolację. Poza tym, nasze grzanki z salsą to przy okazji porcja świeżych warzyw.

Owsiane muffinki z wiśniami

Owsiane muffinki z wiśniami

Muffinki są pyszne i bardzo proste do przygotowania. Dają ogromne możliwości do różnych kombinacji smakowych. Można je piec z różnymi składnikami i dodatkami. My lubimy muffiny bez mąki pszennej. Bo już wystarczająco dużo jest pszenicy w naszej diecie. A jeden z naszych ulubionych dodatków to wiśnie.

Kawowe smoothie

Kawowe smoothie

Kto lubi kawę mrożoną i smoothie owocowe, pokocha ten koktajl. To doskonały sposób na kawę w upalne dni. Chłodzi, dodaje energii, a przy tym jest pyszny. Możemy go traktować jak mrożoną kawę, jako słodkie-co-nie-co, a nawet wypić na śniadanie, bo jest całkiem niezłą porcją witamin i minerałów.

Owoce liofilizowane - pożywienie kosmonautów i himalaistów

Owoce liofilizowane - pożywienie kosmonautów i himalaistów

Liofilizacja to jeden ze sposobów konserwowania żywności. Stosowano ją na potrzeby dłuższych misji kosmicznych w latach 60tych w USA. Wyniesienie 1 kilograma ładunku promem kosmicznym kosztowało około 50 tys. dolarów. Liofilizacja żywności pozwalała zaoszczędzić w czasie jednej misji (7 osób załogi, 14 dni) nawet 5 milionów dolarów.

Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik

Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik

Nie tylko my jadamy chłodnik latem. Jadają go również Hiszpanie. Ich chłodnik nieco się różni od naszego. To kwintesencja śródziemnomorskiego lata, bo to, po prostu zmiksowane, świeże warzywa, które dojrzewały pod hiszpańskim słońcem. To idealne danie na upalne lato - pyszne i orzeźwiające.

Deser jagodowy z chia i mlekiem kokosowym

Deser jagodowy z chia i mlekiem kokosowym

Deser że świeżych, sezonowych owoców, z kremem z nasion chia i mleka kokosowego. Bardzo prosty, bo całą robotę robią za nas nasionka chia, przepyszny, a przy tym wegański i zdrowy, bogaty w witaminy i minerały. Pełnia smaku i zero wyrzutów sumienia – czego chcieć więcej?

Kolorowy quiche

Kolorowy quiche

Quiche to po prostu wytrawna, krucha tarta, z nadzieniem, na przykład z kolorowych, sezonowych warzyw, zalana masą jajeczno-śmietanową. Danie, które daje nieskończone możliwości kolorowych, smacznych kompozycji. Jeśli wasze dzieci nie lubią warzyw, pokażcie im ten quiche z kolorowymi rulonikami.

Guacamole - najlepszy przyjaciel nachosów

Guacamole - najlepszy przyjaciel nachosów

To bardzo imprezowa potrawa, niezastąpiony dodatek do tortilla chips. Równie dobrze sprawdzi się na grzankach, czy jako sos do mięs z grilla. Chyba nie musimy wspominać że awokado to ogromna skarbnica witamin, minerałów i dobrych tłuszczy. Spróbujcie z jajkiem sadzonym na grzance: na gorącą grzankę nakładamy warstwę guacamole, a na kładziemy jajko sadzone.

Salsa to nie tylko gorący taniec

Salsa to nie tylko gorący taniec

Salsa to pikantny, meksykański sos na bazie pomidorów i świeżych ziół. Najlepszy jest ze świeżych, dojrzałych w słońcu pomidorów. Jeśli ich nie mamy, można wykorzystać pomidory z puszki. Salsę zwykle podaje się do tortilla chips i dań meksykańskich, ale również urozmaici nasze mięsa z grilla. Spróbujcie salsę z grzankami z bagietki, skropionych wcześniej oliwą.

Bób w trzech odsłonach

Bób w trzech odsłonach

Wszyscy kochamy bób. Taki po prostu, ugotowany w osolonej wodzie i zjadany placami z miseczki, a czasami nawet prosto z garnka. Idealna, letnia przekąska. I bardzo zdrowa, bo to przecież warzywo. Więc jedzmy bób póki jest sezon. A jeśli znudzi się Wam bób saute, spróbujcie któryś z naszych sposobów.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka