Przepisy
...czyli po polsku bałagan z Eaton to jeden z najlepszych i najprostszych deserów świata. Pokruszona beza wymieszana z bitą śmietaną i truskawkami to doskonała kombinacja smakowa. Kwaskowate i orzeźwiające owoce, słodkie, chrupiące bezowe okruszki zatopione w śmietankowej pianie. Możecie sobie wyobrazić coś pyszniejszego?
Pesto to włoski sposób na przechowywanie aromatycznych ziół. Najlepiej jeśli jest ucierane w moździerzu, by wydobyć jak najwięcej smaku. Pesto można zjeść od razu, lub przechować w słoiku. Pasuje do chleba, makaronu, mięsa, sera… co nam wyobraźnia podpowie. To również sposób na prosty, szybki i smaczny obiad...
Pavlova to tort bezowy z bitą śmietaną i owocami. Pochodzi z Australii, a nazwę swą zawdzięcza tancerce baletowej, Annie Pawłowej, która odwiedziła Perth wraz przestawieniem Jezioro Łabędzie. Gdy odtańczyła rolę Umierającego Łabędzia, szef kuchni hotelu Esplanade , urzeczony jej występem, stworzył ten właśnie deser, by uczcić jej wspaniały występ.
Sangria - wspomnienie hiszpańskich wakacji
Sangria - chłodny, owocowy, bardzo orzeźwiający, dojadający lekkiego rauszu, jeśli nie przesadzimy z ilością składników i proporcjami napój, idealny na letnie popołudnie z przyjaciółkami czy garden party. Oczywiście najlepiej smakuje na w barze lub kawiarence przy bulwarze nadmorskim, na przykład na Majorce...
Focaccia z pomidorkami, bazylią i oliwkami
Focaccia, podobnie jak pizza i makarony to dania cuccina povera, czyli dania z kuchni biedaków. Lubimy je wszyscy. Są łatwe do zrobienia i pyszne, a tajemnica ich smaku tkwi w prostocie i wysokiej jakości składników.
Ciasteczkowe shoty - wersja dla dzieci
Te dwie wersje są bezalkoholowe, za to słodko-waniliowe albo czekoladowe. Każdą z nich można udekorować świeżą truskawka. Możemy upiec więcej ciasteczkowych shotów i zrobić jednocześnie wersję dla dorosłych, zgodnie z naszym poprzednim przepisem, aby świętować z naszymi dziećmi.
Dipy - czyli hipsterski sposób na warzywa i nie tylko
Dip to gęsty, zwykle pikantny sos, podawany na zimno. Sprawdza się przy wielu okazjach: gdy chcemy urozmaicić obiad - jako dodatek mięsa, czy frytek. Przyda się na grillu - do mięsa czy warzyw z grilla. Nie zastąpiony przy przy meczu, serialu, seansie filmowym - można w nim maczać chipsy, nachosy, paluszki, grzanki, kawałki świeżej bagietki. I oczywiście wersja fit - hipsterska, do pasków z warzyw.
Truskawkowe daiquiri to zaskakujące połączenie smaku truskawek i intensywnego aromatu rumu. Popularny na całym świecie koktajl pochodzi z Kuby. Tam występuje pod nazwą Daiquiri de Fresa i jest bardziej popularny niż mojito. To idealny drink na lato i sezon truskawkowy. Urozmaici każde garden party. Uwielbiany przez kobiety będzie świetnym pomysłem na wieczór panieński.
Krem maślany to wspomnienie mojego dzieciństwa. Moja mama, która nie przepadała za wypiekami, raz do roku, na moje urodziny robiła mi tort. Sama piekła biszkopt, sama kręciła krem maślany drewnianym ucierakiem w kamionkowej makutrze, dodając solidną porcję holenderskiego kakao z Pewexu. I nie było mowy o używaniu margaryny. Tort był pyszny. Uwielbiałam go.
Awokado jest zdrowe i pyszne. Uwielbiam je wyjadać łyżeczką, prosto ze skórki, od razu po przekrojeniu. Jego kremowy smak świetnie komponuje się z winnym jabłkiem. Szczypiorek i musztarda dodadzą mu pikanterii, a ogórek świeżości. I to są właśnie składniki tej bardzo prostej sałatki.
Ten biszkopt nasączony Ginem z tonikiem, przełożony limonowym semifreddo może uzależnić. I to wcale nie z powodu dżinu, bo nawet bez alkoholu to puszyste, o świeżym cytrusowym smaku ciasto smakuje tak, że nie poprzestaniemy na jednym kawałku. Biszkopt możemy zamrozić. Możemy je tylko schłodzić. Ze względu na małoletnich łasuchów, możemy nie dodawać dżinu.
Zielona rolada matcha z truskawkami
Zielona rolada z herbatą matcha i truskawkami to kwintesencja lata. Wygląda świeżo, apetycznie i oryginalnie. Matcha nadaje jej zielony kolor i ciekawy smak. Delikatna gorycz herbaty delikatnie przełamuje słodycz kremu mascarpone i kwaskowatych truskawek, dając obłędne połączenie smakowe. Będzie doskonałym urozmaiceniem każdego letniego przyjęcia.
Bakłażan z grilla z pastą tahini
Nie samym mięsiwem człowiek żyje. Nawet najwięksi mięsożercy chętnie urozmaicą swoją karkówkę z grilla nie tylko pajdą chleba, ale również czymś świeżym, soczystym, roślinnym. Proponujemy położyć na grillu połówki bakłażana. Uszczęśliwimy zarówno amatorów kiełbasek i boczku, jak i wielbicieli kuchni roślinnej.
Granola to mieszanka płatków zbożowych i bakali, zapiekana w piekarniku z dodatkiem miodu, melasy albo syropu klonowego. Tym różni się od musli, że jest chrupiąca. To bardzo smaczne i dające energię na cały dzień śniadanie. Jest bardzo prosta do zrobienia w domu, do czego zachęcam, bo mamy wtedy kontrolę nad składnikami i ilością cukru.
Pudełko czekoladek wręczone ukochanej osobie zawsze sprawia radość. Ale praliny czekoladowe własnoręcznie zrobione, wywoła radość, wzruszenie, wdzięczność, zachwyt, a po ich zjedzeniu może nawet euforię. Jedzenie czekolady to ogromna przyjemność. Ale zabawa w kuchni z czekoladą, to 3 razy więcej przyjemności. Przyjemności dawania, dzielenia się, delektowania... Spróbujcie.
Makaroniki z czekoladowym ganache
Różowe makaroniki w kształcie serc, z przekładane czekoladowym ganache zachwycą każdego. To najlepszy słodki prezent dla mamy na Dzień Mamy. To romantyczna niespodzianka dla ukochanej osoby. To również pyszny deser dla każdego łasucha, wielbiciela makaroników i czekolady.
Jak przygotować lukier królewski
Lukier królewski to po prostu krem do dekoracji, który zastyga. Może być stosowany do sklejenia domków piernikowych lub zdobienia ciasteczek, tworząc skomplikowane wzory. Można też przy pomocy tylek wyczarować najpiękniejsze i skomplikowane kwiaty, które w przeciwieństwie do kremu maślanego nie rozpłyną się pod wypływem ciepła. Jest idealny do dekorowania ciasteczek i pierniczków.
Caffe latte na napój kawowy, przyrządzony na bazie spienionego mleka i kawy espresso. Piszę "napój" bo dla Włochów, wszystko co zawiera więcej mleka niż cappuccino nie jest już kawą. Takie latte można przygotować w domu i wbrew pozorom nie potrzeba dyplomu baristy ani wypasionego ekspresu do kawy.
Tęczowy tort makaronikowy w kształcie jednorożca jest piękny i pyszny. Makaronikowe płaty oblane białą czekoladą i przełożone kremem z bitej śmietany i serka mascarpone smakują obłędnie, a tęczowe warstwy ozdobione kolorowymi kwiatuszkami i złoty róg zachwycą i dzieci, i dorosłych.
Makaroniki z kremem pistacjowym
Podobno pierwsze makaroniki pojawiły się w Weneckich zakonach już w XIII wieku. W XVI wieku Katarzyna Medycejską przywiozła makaroniki z Włoch do Francji, które bardzo zasmakowały na dworze królewskim. Miłośniczką makaroników była Maria Antonina, znana ze swej miłości do słodyczy. My też kochamy słodycze i uwielbiamy makaroniki. Dziś w menu makaroniki z kremem pistacjowym. Brzmi obiecująco, prawda?
Ostatnie opinie o produktach
Tajska limonka (pojemność 250 ml) - House of Asia
Zarówno do deserów jak i wszelkich napojów.
KKrzysiek
Świeczka na tort „9” złota (4,5cm) - CL
Wszyscy kupują i są braki magazynowe a nikt nie dodał komentarza?? Na żywo ta świeczka wygląda dużo lepiej niż ze zdjęć. Bardzo fajny wyrób
KKrzysiek
Forma do pieczenia dużych muffinów "Jumbo" - 03-3119 - Wilton
Doskonale sprawdzi się do większych pasztecików lub galaretek. Doskonały produkt
KKrzysiek
Ekstrakt waniliowy (60 ml) Madagascar Bourbon - Nielsen Massey
Jak zawsze pierwsza klasa i są to chyba najlepsze ekstrakty ever. Szkoda, że tak drogie i niedostępne pozostałe.
KKrzysiek