KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Przepisy

Krem maślany z truskawkami

Krem maślany z truskawkami

Kem maślany ma niezaprzeczalną zaletę – jest doskonały do skomplikowanych dekoracji na tortach i babeczkach. Ma swoich zwolenników, ale nie wszyscy lubią ten tłusto-mdły smak. Na szczęście są różne sprytne sposoby by uszlachetnić ten smak.

Czekoladowe muffinki Jemmy Wilson

Czekoladowe muffinki Jemmy Wilson

Są bardzo czekoladowe. Są idealnie wilgotne. Są bardzo proste do zrobienia – wychodzą zawsze. I smakują cudownie. Chce się je zjeść prosto z formy. I nie trzeba ich nawet dekorować żadnym kremem. Ale jeśli mamy ochotę, będzie pasował niemal każdy.

Rudolf, który smakuje Nutellą

Rudolf, który smakuje Nutellą

Niech rzuci kamieniem ten, kto nie lubi Nutelli. Wiemy, że to zło, ale przecież takich muffinek nie jadamy na co dzień. Ciasto orzechowo-kakaowe z kremem na bazie z Nutelli - czy to nie brzmi niebiańsko? Przecież święta są…

Torcik makowo-marcepanowy

Torcik makowo-marcepanowy

Niebiańsko pyszne i bardzo świąteczne ciasto makowo-marcepanowe. Bo mak i marcepan doskonale się komponują . Likier amaretto jeszcze bardziej podkreśla ten wyśmienity duet. Pięknie udekorowane zasługuje na miano torcika, który ozdobi świąteczny stół.

Muffinki - choinki

Muffinki - choinki

Te muffinki są wyjątkowo świąteczne. Po pierwsze wyglądają jak udekorowane mini-choineczki. A po drugie smakują bardzo świątecznie, czyli makowo-migdałowo, co według mnie jest doskonałym połączeniem smakowym. Upieczone są z mąki makowej i udekorowane kremem mascarpone o smaku migdałowym.

Muffinki makowe z kremem cytrynowym

Muffinki makowe z kremem cytrynowym

Muffinki makowe są zrobione nie z maku, a z mąki makowej. Są pyszne, puszyste, nie tak ciężkie i zwarte, jak klasyczne ciasta z makiem. Idealnie komponują się z kremem cytrynowym. A przy okazji nie zawierają glutenu.

Muffiny o smaku chałwy

Muffiny o smaku chałwy

Te muffiny zrobione są z mąki sezamowej. Wyszły tak pyszne, delikatne i puszyste, że szkoda je było dekorować kremem, aby nie zdominować delikatnego, chałwowego smaku. Właściwe nie było co dekorować, bo połowa muffinek zniknęła natychmiast prosto z formy, gdy ledwo przestygły.

Ciasto a nawet torcik dyniowy

Ciasto a nawet torcik dyniowy

Dynia sama w sobie nie ma wybitnego smaku. Ale w towarzystwie korzennych przypraw i mąki migdałowej zamienia się cudownie wilgotne i delikatne ciasto, które idealnie komponuje się z kremem mascarpone. Koniecznie z pastą z wanilii z Madagaskaru.

Muffiny orzechowe

Muffiny orzechowe

Odrobina dekadencji na długie, jesienne wieczory, czyli pyszne muffinki orzechowe. Żeby podkreślić ich muffinkową dekadenckość, do kremu, również orzechowego, dodałam nieco Soplicy orzechowej. Nie jest to konieczny dodatek, ale odrobina smaku i procentów o tej porze roku jest bardzo pożądana.

Ganache z ciemnej czekolady

Ganache z ciemnej czekolady

Ganache to mój ulubiony krem do zdobienia muffinek. Po pierwsze, jestem wielbicielem czekolady i według mnie, czekoladowe desery są najlepsze na świecie. Po drugie, takie róże z czekoladowego ganache są piękne i dobrze trzymają kształt. A po trzecie, ganache czekoladowy jest łatwy do przygotowania.

Muffiny dyniowe

Muffiny dyniowe

Sezon na dynie w pełni. A dynia to bardzo wszechstronne warzywo. Nie dość że zdrowa i pełna witamin i minerałów, to można z niej zrobić tyle pysznych potraw: zupy, placki, zapiekanki, ciasta, ciasteczka, a nawet muffinki.

Cytrynowe ciasteczka bezglutenowe

Cytrynowe ciasteczka bezglutenowe

Są pyszne, są delikatne, są kruche. Idealne do jesienno-zimowej herbaty. Swą wyjątkową kruchość zawdzięczają mące kukurydzianej. Zrobiliśmy je według przepisu Olgi Smile , choć nie do końca trzymaliśmy się przepisu i właściwych proporcji. Nasze wyszły pyszne. Olga też lubi swoje.

Muffinki migdałowo-cytrynowe

Muffinki migdałowo-cytrynowe

Są pyszne. Migdałowo-cytrynowe. Idealnie komponują się z kremem cytrynowym, zrobionym na bezie szwajcarskiej. Upieczone z mąki migdałowej z dodatkiem mąki jaglanej, więc również mogą je jeść osoby na diecie bezglutenowej.

Krem maślany na bezie szwajcarskiej

Krem maślany na bezie szwajcarskiej

Brzmi jak skomplikowany przepis, ale jest całkiem prosty w przygotowaniu, o niebo smaczniejszy niż klasyczny krem maślany. Bo jest jedwabiście gładki, delikatniejszy w swej słodkości, i cytując Cupcake Jemmę: iście dekadencki. I co najważniejsze, konsystencja pozwala na wymyślne ozdoby.

Kasza jaglana z jabłkami i cynamonem

Kasza jaglana z jabłkami i cynamonem

Kasza jaglana jest smaczna i zdrowa o czym już pisaliśmy. Jest lekkostrawna, nie uczula, nie zawiera glutenu i ma właściwości alkalizujące. I jest pyszna z owocami jako jesienne śniadanie.

Mój pierwszy tort

Mój pierwszy tort

Jest łatwy – skoro, wyszedł za pierwszym razem. Jest pyszny, niezbyt słodki. Ciemny, kakaowy biszkopt doskonale komponuje się z waniliowym kremem mascarpone i konfiturą wiśniową. Przy użyciu kilku tyłek i barwników może też wyglądać imponująco

Kasza jaglana - królowa kasz

Kasza jaglana - królowa kasz

Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz. Jest lekkostrawna, nie uczula, nie zawiera glutenu i ma właściwości alkalizujące. Poprawia naszą odporność, pomaga zwalczyć przeziębienia. Można ją jeść i na słodko, i na słono.

Muffiny marchewkowe z kremem mascarpone

Muffiny marchewkowe z kremem mascarpone

Muffiny marchewkowe są smaczne i zdrowe. Bo marchewka, poza dużymi ilościami beta-karotenu, jest bogata w witaminy B1, B2, PP, K i C. Dostarcza ważnych związków mineralnych: wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, molibden, magnez, jod oraz potas.

Zupa z dyni, zasadniczo

Zupa z dyni, zasadniczo

Jeśli chcemy być długo piękne i młode, jedzmy zupę z dyni! Poza tym, dynia to warzywo bardzo zasadotwórcze. A ponieważ życie w stresie, wspomagane przetworzonym jedzeniem przyczynia się do zakwaszenia naszego organizmu – warto dynię jeść.

Zupa - krem ze świeżych pomidorów

Zupa - krem ze świeżych pomidorów

Ta zupa jest bardzo niebezpieczna, bo jeśli jej spróbujecie, nasza polska, klasyczna pomidorówka, którą gotowała mama, straci swój blask. Jak każdy, uwielbiam zupę pomidorową mojej mamy, ale włoskiego kremu z pomidorów dojrzewających w słońcu, nie można z niczym porównać.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka