KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Jak zrobić domowy jogurt

Dodano: 2018-07-25

Domowy jogurt to nic trudnego. I mamy pewność, że zrobiony jest tylko z mleka i żywych kultur bakterii. Ale skąd wziąć te żywe kultury? Można je kupić. A można też kupić dobry jogurt, taki który ma w składzie tylko mleko i żywe kultury bakterii.

Jak zrobić domowy jogurt

Składniki:
  
- litr mleka
- łyżka dobrego jogurtu
 
Wbrew pozorom nie musimy mieć mleka od gospodarza. Może być mleko pasteryzowane kupione w sklepie. Może być też mleko UHT. choć pewnie nie warto kupować najtańszego i lepiej żeby miało w składzie tylko mleko. Dobrze, by miało przynajmniej 2% tłuszczu.
 
Jogurt powinien mieć w składzie żywe kultury bakterii. Im mniej dodatkowych składników tym lepiej. Najlepszy będzie jogurt naturalny, który ma w składzie tylko mleko i żywe kultury, nie mniej, jeśli użyjemy jogurtu owocowego, też wyjdzie nam jogurt naturalny, bo przecież nie owoce będą się namnażać, a właśnie bakterie.
 
Przygotowanie:
  
Zagotowujemy mleko.
 
Studzimy je do temperatury 40 – 45 stopni Celcjusza.
 
Dodajemy łyżkę jogurtu - tego ze sklepu, lub jeśli to już kolejna edycja wykorzystujemy domowy jogurt.
 
Przykrywamy garnek i zostawiamy na całą noc w dość ciepłym miejscu, bez przeciągów. W tej chwili upały nam sprzyjają.
 
Następnego dnia rano, w naszym garnku powinniśmy znaleźć litr jogurtu. Gotowy jogurt wstawiamy do lodówki.
 
Do przygotowania następnej porcji jogurtu, nie nie potrzebujemy jogurtu ze sklepu.
 
  
Co zrobić z takim jogurtem?
 
1. Dodać świeże owoce i zjeść
2. Dodać owoce liofilizowane i też zjeść.
3. Dodać orzechy i miód.
  
4. Zrobić sobie na śniadanie taki przekładaniec jogurtowo-owocowo-zbożowy
 

  
 
5. Zrobić mango lassi: miksujemy jogurt z pulpą mango i odrobiną miodu.
 
 
 
 
 
Smacznego.
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka