KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Przepisy

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Szparagi bardzo lubią się z risottem. To wręcz idealnie dobrana para. Dlaczego? Bo każda część szparaga ma inną twardość i trudno je ugotować tak, by dół łodygi był miękki, a jednocześnie główka nie rozgotowała się. A risotto przygotowujemy stopniowo podlewając ryż bulionem... ale zacznijmy od początku.

Klasyczny biały tort

Klasyczny biały tort

Klasyczny, biały tort, który jak klasyczna „mała czarna” (mamy na myśli sukienkę) sprawdzi się na każdej uroczystości rodzinnej, a w szczególności na przyjęciu komunijnym czy chrzcie. Ciasto jest wspaniałą bazą do dekoracji: na białym tle wyeksponujemy najpiękniejsze dekoracje, jakie nam tylko wyobraźnia podpowie.

Wegańskie lody miętowo-kokosowe

Wegańskie lody miętowo-kokosowe

Zaskakujące połączenie smakowe, ale w efekcie otrzymujemy bardzo lekkie, orzeźwiające i bardzo proste w przygotowaniu lody. Nie są to lody które możemy zrobić "na zapas", ale jeśli będziemy mieli "zapas" mrożonych bananów w zamrażarce i "zapas" mleka kokosowego, takie lody przygotujemy w 5 minut.

Ciasteczkowe shoty z czekoladą

Ciasteczkowe shoty z czekoladą

Kto lubi czekoladę? A kto lubi czekoladę z amaretto? A może czekoladki z likierem winowym? Mamy coś specjalnego, idealnego na dziewczyńskie wieczory, wieczór panieński, czy każdą inną okazję, kiedy czekolada z procentami jest bardzo pożądana. To ciasteczkowe kieliszki z czekoladą, które możemy zjeść po wypiciu, równie pysznej zawartości. A czym je napełnimy, to już zależy od naszej pomysłowości.

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa z syropem cytrynowym, to nowa wersja przepisu inspirowanego recepturą Pani Neli Rubinstein. Nadaliśmy jej niezwykłą formę, dzięki... niezwykłej formie. Prawda, że wygląda obłędnie? I równie obłędnie smakuje.

5 sprawdzonych sposobów, by zielony koktajl był pyszny

5 sprawdzonych sposobów, by zielony koktajl był pyszny

O tym że, zielone koktajle są bardzo zdrowe, nie trzeba nikogo przekonywać. Robione są na bazie zielonych liści, a te są najzdrowsze wśród warzyw. Problem w tym, że jeśli nie dobierzemy odpowiednio składników, ta zielona breja nie będzie smaczna. A po co się męczyć? Wystarczy zapamiętać kilka zasad i taki koktajl może być nie tylko zdrowy, ale i pyszny.

Deser z chia i konfiturami porzeczkowymi

Deser z chia i konfiturami porzeczkowymi

Przychodzi taka pora roku, gdy tęsknimy za świeżym smakiem owoców i lekkimi deserami na bazie jogurtu czy mleka kokosowego. Ze świeżymi sezonowymi owocami może być jeszcze kłopot, ale owoce jako takie dostępne są cały rok, w różnej formie i z różnych krajów.

Pizza deserowa z konfiturami i płatkami migdałowymi

Pizza deserowa z konfiturami i płatkami migdałowymi

Kto próbował pizzy na deser? Brzmi absurdalnie? Niekoniecznie. Wystarczy, że upieczemy ciasteczkowy spód, posmarujemy czerwonymi konfiturami, które udają sos pomidorowy, posypiemy płatkami migdałowymi, które udają ser i nasz deser będzie wyglądał jak pizza margerita. Myślicie, że ktoś się nabierze? Dzieciaki mogą mieć fajną zabawę.

Ciasteczka - baranki wielkanocne

Ciasteczka - baranki wielkanocne

Ciasteczka słodkie jak baranki. Nie tylko w smaku. Wystarczy spojrzeć na serduszkowy nosek i kudłate, maślane futerko wokół pyszczka. Aż chciałoby się zjeść. Będą cudnie wyglądać na wielkanocnym stole. A jak zabraknie czasu, możemy wykorzystać gotowe herbatniki. Teściowa się nie kapnie, dzieci nie zauważą.

Żurek wegetariański

Żurek wegetariański

Żurek jaki pamiętam z dzieciństwa, a pochodzę ze Śląska, był gęstą, zawiesistą, napakowaną kiełbasą zupą. Lubiłam żurek i lubiłam tę jego zawiesistość, choć kiełbasa zawsze zostawała na moim talerzu. I przez tę właśnie kiełbasę, przestałam jeść żurek. Do czasu, gdy w Kuchni TV, Grzegorz Łapanowski ugotował żurek wegetariański.

Pikantne jaja - druga odsłona

Pikantne jaja - druga odsłona

Tylki do dekoracji ciast i babeczek można z powodzeniem wykorzystać do faszerowania jaj. A jeśli zrobimy to zestawem do trójkolorowych dekoracji, uzyskamy bardzo ciekawy efekt. Będzie smacznie i apetycznie. Przepis na nadzienie jest bardzo prosty i można go szybko przygotować. Jeśli zgromadzimy kilka produktów w naszej lodówce, możemy wykorzystać ten pomysł, gdy zaskoczą nas niespodziewani goście. Oczywiście, takie jajka będą pięknie się prezentować na wielkanocnym stole.

Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

To jest iście dekadencki przepis. W jego składzie jest duuużo białej czekolady. Jest słodki, gładki, kremowy, pachnący wanilią. Idealny dodatek do czarnego espresso lungo. Można go zjeść saute. Można go również udekorować w dowolny sposób: podać z konfiturą wiśniową lub ciemną czekoladą. Można przybrać bitą śmietaną. I jest całkiem prosty do zrobienia.

Gnocchi z migdałową zasmażką

Gnocchi z migdałową zasmażką

Gnocchi to włoskie kluseczki podobne do naszych kopytek. W języku włoskim gnocchi znaczy "grudy" (liczba pojedyncza to gnocco, czyli gruda). Włosi przyrządzają je na wiele sposobów. Wersja zielona, robiona ze szpinakiem i ricottą jest znana w Toskanii pod nazwą strozzapreti, natomiast na północy, we włoskim Tyrolu nazywa się je strangolapreti.

Minibabeczki migdałowe z truskawkami

Minibabeczki migdałowe z truskawkami

Babeczki wyglądają niezwykle świeżo i apetycznie. To idealny deser na nachodzący sezon truskawkowy. Urozmaicą każde garden party. Ale jeśli już teraz zatęsknimy za latem, możemy się skusić truskawki z Hiszpanii, dostępne w naszych sklepach wiosną. Takie babeczki będą się pięknie prezentować na wielkanocnym stole.

Papardelle z pieczarkami

Papardelle z pieczarkami

„Poezja Dantego to dzieło jednego geniusza. Natomiast makaron jest wyrazem zbiorowego geniuszu włoskiego narodu, naszą potrawą narodową, która podbiła świat. Czym jest sława Dantego wobec światowej glorii makaronu?”. To słowa Giuseppe Prezzoliniego, pisarza i długoletniego profesora literatury włoskiej. Według profesora, po sposobie, w jak sobie radzimy z nawijaniem makaronu, łykaniem wstążek, czy nitek można określić, czy jesteśmy skąpi, zachłanni, bojaźliwi, ostrożni, staranni i czy potrafimy się skupić.

Angel food cake

Angel food cake

Angel food cake nie zawiera grama tłuszczu, nawet tego pochodzącego z jaj, bo są w nim same białka. Piekąc to ciasto nie smarujemy formy żadnym tłuszczem. Można je śmiało zaliczyć do ciast dietetycznych. Chyba, że dorzucimy sobie kalorii i tłuszczu, już po jego upieczeniu, podając je z bita śmietaną, kremem na bazie serka mascarpone lub z polewą czekoladową.

Gdzie rośnie wanilia?

Gdzie rośnie wanilia?

Wanilia to przyprawa, bez której nie wyobrażamy sobie słodyczy, deserów i ciast. W Królestwie Azteków kwiatami wanilii płacono podatki. W Europie pojawiła się dzięki hiszpańskim konkwistadorom. Aztekowie poczęstowali ich napojem Tlilxochitl. Była to czekolada, w której maczano laski wanilii. Przepis na ten napój oraz zapasy wanilii przywieziono do Hiszpanii, które wkrótce rozprzestrzeniły się w całej Europie.

Szakszuka

Szakszuka

Szakszuka, co w dosłownym tłumaczeniu znaczy wielki bałagan, pochodzi z Tunezji. Danie składa się z podsmażonych na patelni warzyw, najczęściej cebuli, pomidorów i papryki oraz mięsa, na które rozbija się jajka, a następnie zapieka się wszystko razem w ceramicznym naczyniu. Jak sama nazwa wskazuje, można tam dodać różne warzywa i rożne formy mięsa, czyli bekon, chorizo, salami, wszystko, co nam podpowiedzą sezonowa dostępność warzyw, rodzinne tradycje, wakacyjne wspomnienia czy też nasza wyobraźnia.

Churros - hiszpańska rozpusta

Churros - hiszpańska rozpusta

Churros to hiszpańskie ciastko smażone w głębokim tłuszczu. Tłuste i słodkie, chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku. Zwykle jada się je, maczając w sosie czekoladowym. Według nas to totalna rozpusta i dekadencja. W Hiszpanii churros sprzedawany w małych kawiarenkach zwanych churreria. Są również popularne w krajach Ameryki Łacińskiej. Hiszpanie witają nimi Nowy Rok. To również ulubiona przekąska śniadaniowa.

Chili sin carne

Chili sin carne

Pikantne, sycące, rozgrzewające danie. Jest to wegańska wariacja popularnego dania meksykańskiego chili con carne. Nazwę podpatrzyliśmy naszym ulubionym barze wegańskim we Wrocławiu, który nazywa się Vega. Nie namawiamy do radykalnych zmian w naszej diecie i przejścia na, skądinąd pożyteczny weganizm, ale od czasu do czasu warto zastąpić mięso warzywami strączkowymi. My będziemy zdrowsi, a zwierzęta szczęśliwsze. Mięsożercy mogą w przepisie wykorzystać dowolne, mielone mięso.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka