KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Mleko migdałowe

Dodano: 2018-08-20

Mleko migdałowe jest pyszne i bardzo zdrowe. Jest bogate w witaminę E, witaminy z grupy B i PP. Zawiera też dużo białek, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Występują w nim również takie składniki mineralne, takie jak magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, mangan, miedź. I co najważniejsze, jest bardzo proste w przygotowaniu.

Mleko migdałowe

Ludzie i koty to jedyne ssaki spożywające mleko innego gatunku. Z tym że koty piją mleko, tylko dlatego, że człowiek je wlewa do kociej miseczki. Moim osobistym zdaniem, choć wielu dietetyków tego nie podziela, dorosły człowiek nie powinien spożywać słodkiego mleka, ponieważ w jego żołądku zanika enzym laktaza, enzym umożliwiający trawienie laktozy, czyli cukru mlecznego. Zupełnie inaczej wygląda sprawa jogurtu, kefiru maślanki i mleka kwaśnego. Tam nasze zaprzyjaźnione lactobacillusy (czyli bakterie kwasu mlekowego) wykonały swoją robotę i przerobiły laktozę na kwas mlekowy. Stąd ten kwaskowy smak.
 
Poza tym mleko krowie wywołuje alergie. 
 
I moim zdaniem najmocniejszy argument, masowa hodowla bydła i produkcja mleka nie ma nic wspólnego z obrazkiem krowy pasącej się na zielonej łące i rumianej Heidi wypijające kubek świeżego mleka prosto od tej szczęśliwej krowy. Powiem więcej, przemysł mleczarski na dużą skalę wręcz budzi wiele kontrowersji.
 
Mój dziadek do końca swoich dni wypijał litr mleka dzienne, dożył sędziwego wieku pracując na gospodarstwie do końca. Krów swoich, rasy polskiej czerwonej doglądał osobiście, wyganiał na pastwisko z soczystą trawą, a elektryczna dojarka pojawiła się pod koniec jego życia.
 
Ja, miejskie dziecko, mleka nie lubiłam, ale wierzyłam że jest zdrowe, więc wypijałam kubek takiego prosto od krowy – duszkiem i zatykając nos.
 
Nie lubiłam i nie czułam się po nim dobrze. Na moje szczęście, przyszła moda na weganizm i w sklepach pojawiły się mleka roślinne, oficjalnie nazywane napojami, bo mlekiem można nazwać jedynie produkt pochodzący od krowy lub innego ssaka (np. kozy).
 
Co więcej, odkryłam że mleko roślinne można zrobić samemu i jest to niezwykle proste. A już moje ulubione mleko migdałowe przyrządza się w 5 minut i nie wymaga nawet obierania migdałów.
 
Składniki na jedną porcję:
 
- garść migdałów
- 200 ml wody
  
Przygotowanie:
 
Migdały płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy je czystą czystą wodą i zostawiamy na kilka godzin. Najlepiej zalać migdały wieczorem i zostawić na całą noc.

Rano blendujemy migdały w wodzie w której się moczyły i… praktycznie mleko jest gotowe. Do blendowania wystarczy najprosty blender typu "nóżka" bo namoczone migadały dadzą się łatwo rozdrobnić. Mleko jest bieluteńkie, mimo że zblendowaliśmy również skórki. Widać jedynie delikatne kropeczki. Ma nawet piankę jak świeżo wydojone mleko u mojego dziadka.
 
 
Jeśli potrzebujemy mleka do kawy, warto je przecedzić przez gazę lub muślinową szmatkę, aby pozbyć się farfocli. Ale jeśli na tym mleku planujemy zrobić owsiankę lub owocowe smoothie, uważam że nie warto odcedzać.

Cały proceder, czyli płukanie i zalewanie wodą, poranne blendowanie i odcedzenie, zajmuje nie więcej niż 5 min. Za każdym razem możemy sobie przygotować świeże mleko do śniadania. Trzeba jedynie pamiętać o wieczornym namoczeniu.

Mleko można przechować w lodówce. Jeśli migdały zalejemy przegotowaną wodą postoi kilka dni. Trzeba jednak mieć na uwadze, że takie mleko się rozwarstwi – biały osad osiądzie na dnie i mleko będzie wyglądać jak woda. Dzieje się tak dlatego, że mleko nie zawiera żadnych stabilizatorów. To żeden mankament, mleko wystarczy wstrząsnąć przed użyciem.

Zapracowanym, zabieganym oraz leniuszkom polecamy mleka gotowe, niemniej zrobienie własnego mleka migdałowego to frajda prawie jak duża wydojenie własnoręcznie kubka mleka podczas wakacji na wsi.
 
 
Smacznego / Beata z AleDobre.pl

Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka