KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Mufiny czekoladowo-orzechowe

Dodano: 2019-03-01

Orzechy laskowe i czekolada to doskonała para. Wiedzą to wielbiciele czekolady z orzechami, pralinek Ferrero Rocher. Nasze muffinki tak właśnie smakują. Orzechami laskowymi i czekoladą. Dodaliśmy nieco pikanterii w postaci orzechowego likieru, więc jest to deser dla dorosłych.

Mufiny czekoladowo-orzechowe

Składniki na 12 muffinek:
 
    • 100 g drobno zmielonych orzechów laskowych (do kupienia w Tesco, paczka 200g)
    • 1/3 szklanki mąki jaglanej
    • 6 łyżek cukru (może być brązowy)
    • 2 łyżki ciemnego kakao
    • 4 jajka (wyciągnięte z lodówki godzinę wcześniej)
    • 120 g masła
    • pół łyżeczki sody oczyszczonej
    • pół łyżeczki pasty z wanilii Nielsen-Massey
    • 1 łyżeczki soli
 

Masło rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej – nie musi być zupełnie płynne – i zostawiamy do przestygnięcia.
 
Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z 5 łyżkami cukru na puszysty krem. Dodajemy pastę z wanilii. Zamiast pasty z wanilii można dodać 3 łyżki Soplicy z orzechów laskowych, wtedy wzmocnimy smak orzechowy. Alkohol w czasie pieczenia ulotni się, więc nie trzeba muffinek chować przed dziećmi.
 
Dodajemy miękko-płynne masło i miksujemy na gładki krem o konsystencji majonezu.
 
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy tę jedną łyżkę cukru, co utrwali naszą pianę.
 
Mąkę jaglaną łączymy z kakao, sodą i solą. Dodajemy do masy jajeczno maślanej i miksujemy by się dobrze połączyły.
 
Dodajemy zmielone orzechy laskowe i mieszamy szpatułą. Na koniec dodajemy białka, w trzech turach, delikatnie mieszając i przekładając ciasto.
 
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Każdą papilotkę wypełniamy ciastem. Powinno wystarczyć na 12 sztuk.
 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 min – do suchego patyczka.
 
Wyciągamy z piekarnika i gdy przestaną parzyć, wykładamy na kratkę do studzenia. Nie należy ich zostawiać formie, bo się babeczki „zapocą”. Jeśli nie mamy kratki, można wysypać na stole wykałaczki lub słomki i na ich poustawiać muffinki. Wtedy, po wystudzeniu papilotki nie będą wilgotne od spodu.
 
 
Wystudzone dekorujemy….
 
Składniki na krem:
 
    • 200 g masła
    • 200 g cukru pudru
    • 5 łyżek ciemnego kakao
    • 50g Soplicy Orzech Laskowy
Masło (powinno być w temperaturze pokojowej) miksujemy na jasny, puszysty krem. Dodajemy kakao oraz cukier puder i miksujemy na gładki krem – aż cukier nie będzie wyczuwalny. Dodajmy Sopolicę - stopniowo, cały czas miskując.
Gotowy krem przekładamy  do rękawa cukierniczego z tylką 1M. Każdą babeczkę dekorujemy wyciskając skręcone piramidki. Babeczki można posypać z pokruszonymi prażonymi orzechami lub ulubioną posypka cukrową.
   
Słodkiej zabawy, Beata z AleDobre.pl
  
  
muffiny czekoladowo orzechwoe z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej o smaku czekoladowym

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka