Muffiny o smaku chałwy

Dodano: 2018-10-29

Te muffiny zrobione są z mąki sezamowej. Wyszły tak pyszne, delikatne i puszyste, że szkoda je było dekorować kremem, aby nie zdominować delikatnego, chałwowego smaku. Właściwe nie było co dekorować, bo połowa muffinek zniknęła natychmiast prosto z formy, gdy ledwo przestygły.

Muffiny o smaku chałwy

Przepis jest analogiczny do muffinek migdałowych, ale zamiast mąki migdałowej użyłam mąki sezamowej. Sprawdziła się znakomicie. I to właśnie mąka sezamowa sprawia ze muffinki smakują jak chałwa. Bo przecież chałwa zrobiona jest z ziarna sezamu.
 
Składniki:
  
    • 100 gram mąki sezamowej (niepełna szklanka)
    • 1/3 szklanki mąki jaglanej
    • pół kostki masła
    • 3 jajka
    • 5 łyżek cukru
    • łyżeczka proszku do pieczenia
  
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
 
Roztapiamy masło (np. w kuchence mikrofalowej). Nie musi być w całości płynne. Odstawiamy na bok, by przestygło.
   
Mąkę jaglaną łączymy z proszkiem do pieczenia.
   
Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy do żółtek 4 łyżki cukru i miksujemy na puszysta masę. Dodajemy wystudzone masło – kontynuujemy miksowanie. Dodajemy mąkę jaglaną z proszkiem – kontynuujemy miksowanie. Na koniec dodajemy mąkę sezamową i kontynuujemy miksowanie.  Jeśli ciasto zrobi się ciężkie i gęste, można mikser zamienić na szpatułę, ale nadmierną gęstością nie należy się przejmować.
   
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania, gdy piana zrobi się sztywna, dodajemy łyżkę cukru. Ubitą pianę dodajemy do pozostałych składników. Robimy to na trzy tury, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułą i zagarniając ciasto ze ścianek i dna miski, aby wszystkie składniki się połączyły. Dzięki białkom ciasto nabierze znów lekkości i puszystości.
 

  
Formę metalową do muffinów wykładamy papilotkami i następnie każdą wypełniamy ciastem – około 1/3 wysokości.
 
Pieczemy około 25 minut – do suchego patyczka.
 
Wyciągamy z piekarnika. Gdy chwilę przestygną wykładamy na kratkę do dostudzenia.
 
W tym momencie muffinki są najsmaczniejsze i naprawdę nie trzeba dodawać kremu.
 

 
Mimo to, nie chciałam, żeby było nudno i udekorowałam je lukrem limonkowym.
 
 
Do pół szklanki przesianego cukru pudru dodajemy sok z połowy limonki i ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Gotowym lukrem skrapiamy nasze babeczki. Gdy będą jeszcze ciepłe, lukier szybko zastygnie.
 
Druga opcja to polewa z białej czekolady. Pół tabliczki białej czekolady rozpuszczamy w mikrofalówce z 3 łyżkami śmietany kremówki a następnie mieszamy na gładką masę.  Otrzymanym sosem polewamy muffinki. Gdy czekolada zastygnie, muffinki są gotowe do zjedzenia.
 

 
Nie udało mi się zrobić takich pięknych zacieków jak to widać w niektórych filmikach, ale trening czyni mistrza. Następnym razem.
 
Słodkiej zabawy, Beata z AleDobre.pl
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka