KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Babeczki red velvet

Dodano: 2019-02-10

Red velvet cupcake to ulubiona babeczka klientów Crumbs&Doilies w londyńskim Soho, które prowadzi moja babeczkowa guru, Cupcake Jemma, czyli Jemma Wilson. Nie wytrzymałam z ciekawości – upiekłam. Babeczka smakuje, tak jak brzmi. Jest delikatnie czekoladowa, o aksamitnej konsystencji, lekko wilgotna. Idealne ciasteczko na Walentynki.

Babeczki red velvet

To jest przepis inspirowany babeczkami Cupcake Jemmy. Nie byłabym sobą, gdybym nie wtrąciła swoich trzech groszy. Według mnie, moja wersja jest doskonalsza.
 
W przepisie Jemmy jest masło i 2 łyżki ciemnego kakao. Ja zastąpiłam część masła tabliczką czekolady i już nie dodawałam kakao. Ważne, by czekolada nie była bardzo ciemna, aby nie zdominowała czerwonego koloru. Babeczka nie powinna być też za bardzo czekoladowa, bo to nie jest brownie. Ja użyłam czekolady Wedla Lekko Gorzkiej 50%. W ostateczności można dodać mniej czekolady, a więcej masła, lub dodać trochę gorzkiej i trochę białej.
 
W przepisie Jemmy jest ocet jabłkowy, ale skoro to babeczka o nazwie red velvet czyli czerwony aksamit (albo plusz) to dlaczego nie dodać octu z czerwonego wina? I ponieważ jesteśmy maślankowym krajem, dodałam nieco więcej maślanki.
 
Składniki 12 babeczek:

- niepełna szklanka mąki (7/8)
- 1/3 szklanki cukru
- pół szklanki maślanki
- 2 jajka
- 100 g deserowej czekolady
- 100 g masła masła 
- pół łyżeczki pasty waniliowej Nielsen Massey
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki octu z czerwonego wina
- 1/3 łyżeczki soli
- pók łyżeczki czerwonego barwnika
 
 
babeczki red velvet w formie do muffinów Wilton
 
 
Masło i czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej i studzimy.

Mąkę łączymy z cukrem. Dodajemy jajka, rozpuszczoną czekoladę z masłem, pastę waniliową, sól i wszystko razem miksujemy na wolnych obrotach.

Łyżeczkę czerwonego barwnika łączymy z maślanką, dodajemy do ciasta i miksujemy.

Łączymy sodę oczyszczoną z octem i tę musującą miksturę dodajemy do ciasta. Miksujemy przez chwilę. Należy uważać z miksowaniem ciasta – niezbyt długo i niezbyt intensywnie, bo babeczki zrobią się gumowate.
 
 
babeczki red velvet na kratce do studzenia ciast Wilton
 
 
12 papilotek wkładamy do formy metalowej do muffinów i wypełniamy ciastem – nie więcej niż 3 wysokości.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym 170 stopni przez 22 minuty.

W czasie, gdy babeczki stygną na kratce, żeby się nie "zapociły", przygotowujemy kremm, tzw "creamcheese frosting".
We wszystkich oryginalnych przepisach widnieje serek Philadelphia, z tym, że jest to wersja w kostce, nieco twardsza niż ta z pudełeczka, do smarowania, której nie widziałam w naszych sklepach. W związku z tym, zamiast Philadephii z pudełeczka, użyałam serka śmietankowego Piątnica (naturalny) z płaskiego prostokątnego pudełka.
   
Składniki na krem "sernikowy":

- 200 g serka śmietankowego Piątnica
- 200 g masła
- 4-6 łyżek cukru pudru (zależy od upodobania i gęstości kremu - dodatkowa łyżka cukru zagęści serek)
- pół łyżeczki pasty waniliowej Nielsen Massey

Masło wyjmujemy godzinę wcześniej z lodówki.
Masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy cukier puder oraz pastę waniliową i kontynuujemy miksowanie.
  
Dodajemy serek i znów miksujemy.
Jeśli chcemy by krem był biały, można dodac białego barwnika białego barwnika, ale nie jest to konieczne.
Otrzymany krem nie trzyma kształtu jak krem maślany czy mascarpone, dlatego użyałam tylki okrągłej 1A
 
Przekładamy krem do rękawa cukierniczego z tylką 1A i wyciskamy kopułki na na naszych babeczkach. Można udekorować ulubioną posypką.
 
 
babeczki red velvet z kremem z serka kremowego - cream cheese frosting
 
 
Babeczka wyszła przepyszna. Mięciutka, wilgotna, aksamitna, delikatnie czokoladowa. Idealnie komponowała się z sernikowym kremem. Dużo lepsza niż z kremem mascarpone, bo taka była moja pierwsza myśl.
Oczywiście jeśli ktoś uzna, że mascarpone będzie lepszy, wystarczy sięgnąć po któryś z naszych wcześniejszych przepisów, na przykład:  muffiny marchewkowe z kremem mascarpone i wtedy nawet można dekorowac tylką !M. 
 
Nasz zespół AleDobre uznał, że to najlepsza babeczka jaką zrobiłam.
    
babeczki red velwet z cream cheese frosting i kolorową posypką
  
 
    
Słodkiej zabawy,
Beata z AleDobre.pl
  

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka