KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Muffinki - choinki

Dodano: 2018-11-15

Te muffinki są wyjątkowo świąteczne. Po pierwsze wyglądają jak udekorowane mini-choineczki. A po drugie smakują bardzo świątecznie, czyli makowo-migdałowo, co według mnie jest doskonałym połączeniem smakowym. Upieczone są z mąki makowej i udekorowane kremem mascarpone o smaku migdałowym.

Muffinki - choinki

Składniki na muffinki:  
      
    • 100 gram mąki makowej (niepełna szklanka)
    • 1/3 szklanki mąki jaglanej
    • pół kostki masła
    • 3 jajka
    • 5 łyżek cukru
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego Nielsen-Massey
    • łyżeczka proszku do pieczenia
 
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
 
Roztapiamy masło (np. w kuchence mikrofalowej). Nie musi być w całości płynne. Odstawiamy na bok, by przestygło.
  
Mąkę jaglaną łączymy z proszkiem do pieczenia.
  
Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy do żółtek 4 łyżki cukru i miksujemy na puszysta masę. Dodajemy ekstrakt migdałowy. Dodajemy wystudzone masło – kontynuujemy miksowanie. Dodajemy mąkę jaglaną z proszkiem – kontynuujemy miksowanie. Na koniec dodajemy mąkę makową i już teraz mieszamy szpatułą.  
 
 
   
Ubijamy białka, pod koniec ubijania, gdy piana zrobi się sztywna, dodajemy łyżkę cukru. Ubitą pianę dodajemy do pozostałych składników. Robimy to na trzy tury, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułą i zagarniając ciasto ze ścianek i dna miski, aby wszystkie składniki się połączyły. Dzięki białkom ciasto nabierze znów lekkości i puszystości.
   
Formę metalową do muffinów wykładamy papilotkami i następnie każdą wypełniamy ciastem do połowy. 
  

      
Pieczemy około 20 - 25 minut – do suchego patyczka.
 

 
Wyciągamy z piekarnika. Gdy chwilę przestygną wykładamy na kratkę do dostudzenia. W tym czasie przygotowujemy krem do dekorowania muffinek.
 
Składniki na krem mascarpone
 
- 250 gram serka mascarpone
- 150 gram śmietanki kremówki (min 30%)
- pół łyżeczki ekstraktu migdałowego Nielsen-Massey
- 4 łyżki cukru puddru

Serek mascarpone oraz śmietanka powinny być możno schłodzone. Dobrze też potrzymać w zamrażarce miskę w której bedziemy ubijać krem, oraz końcoówkę miksera.
 
Ubijamy serek aż zrobi się puszysty. Pod koniec ubijania dodadajemy cukier puder oraz ekstrakt migdałowy. Następnie dodajmy śmietankę, w trzech turach, ubijając po każdej porcji. Krem jest gotowy, gdy zgęstnieje i zachowuje swój kształt.
  
Gotowy krem nakładamy na każdą z babeczek i wyrównujemy szpatułą do poziomu papilotki, żeby przygotować równą podstawę pod naszą choinkę. Jeśli babeczka wyrosła ponad krawędź papilotki, trzeba ją sciąć nożem.
 
Do pozostałej (większej) cześci kremu dodajemy zielony barwnik Wiltona i dokładnie mieszamy.
 
Przygotowujemy rękaw cukierniczy z tylką 2D.
 
Wypełniamy rękaw zielonym kremem, a następnie wyciskamy "choineczki" na naszych babeczkach, robiąc klasyczny "cupcake swirl".
 
Dekorujemy babeczki kolorowymi, lub srebrno - białymi posypkami.
  
  
Słodkiej zabawy, Beata z AleDobre.pl
 
  

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka