Muffiny marchewkowe z kremem mascarpone

Dodano: 2018-09-17

Muffiny marchewkowe są smaczne i zdrowe. Bo marchewka, poza dużymi ilościami beta-karotenu, jest bogata w witaminy B1, B2, PP, K i C. Dostarcza ważnych związków mineralnych: wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, molibden, magnez, jod oraz potas.

Muffiny marchewkowe z kremem mascarpone

Natomiast migdały są wybitnie odżywcze. Zawierają mnóstwo witamin z grupy B, sporo kwasu foliowego i witaminy E. To świetne źródło składników mineralnych: miedzi, manganu, magnezu i żelaza. To również dobre źródło kwasów wielonienasyconych i białka.
  
Jajko to najdoskonalszy produkt białkowy pochodzenia zwierzęcego. Zawiera chyba wszystko, oprócz witaminy C.
  
Z tych właśnie składników pieczemy nasze babeczki:
  
• 4 jajka
• 150-170g cukru brązowego
• 1 łyżka przypraw korzennych (cynamon, imbir, kardamon, goździki) – najlepiej wszystkie naraz, utarte w moździerzu.
• 250 g mąki migdałowej
• 250 g startej marchewki – mam podejrzenia, że moje babeczki na zdjęciu zawierają znacznie więcej marchewki, bo mam skłonności do przesady
• 3-4 łyżki skrobi kukurydzianej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia.


Składniki na krem:
 
• 250 gram serka mascarpone
• ok. 70 gram śmietanki kremówki (nin 30% tłuszczu)
• ćwierc łyżeczki pasty waniliowej
• pół szklanki cukru pudru

Przygotowanie:
  
Ścieramy na marchew na tarce, na małe lub średnie wiórki.
 
Mąkę migdałową mieszamy ze skrobią kukurydzianą, przyprawami i proszkiem do pieczenia.
 
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
 
Białka ubijamy na sztywną pianę.
   
Mąkę migdałową łączymy z marchewką. Następnie dodajemy masę żółtkową i dokładnie mieszamy. Na koniec łączymy ciasto z ubitymi białkami delikatnie przekładając ciasto szpatułką.

Każde wgłębienie formy metalowej do muffinów RR smarujemy masłem, bądź pokrywamy tłuszczem sprayu, następnie wypełniamy je ciastem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut.
 
Upieczone muffiny wyciągamy z piekarnika. Gdy lekko przestygną, wyciągami delikatnie z formy (z metalowej formy do muffinów RR Wiltona wychodzą bez problemu) i studzimy  na kratce. W międzyczasie….
 

 
Przygotowujemy krem mascarpone.
 
Dobrze schłodzony serek ubijamy mikserem. W trakcie dodajemy cukier – w dwóch turach – przerywamy ubijanie i dosypujemy. Gdy cukier połączy się z serkiem dodajemy pastę waniliową i dalej ubijamy. Następnie dodajemy śmietankę, również dobrze schłodzoną, w trzech turach: na chwilę przerywamy ubijanie, dodajemy trochę śmietanki, ubijamy aż uzyskamy jednolitą masę, znów dodajemy śmietankę, ubijamy, przerywamy, dodajemy resztę śmietanki i znów ubijamy. Powinniśmy uzyskać puszysty krem, który trzyma kształt.

Odcinamy końcówkę rękawa cukierniczego, wkładamy tylkę Wiltona 2D i następnie wypełniamy rękaw kremem. Wypełniony rękaw warto schować do lodówki na kilkanaście minut, szczególnie jeśli w pomieszczeniu jest ciepło.

Gdy babeczki zupełnie wystygną, dekorujemy je kremem, formując różyczki przy pomocy rękawa i tylki. Na YouTube można znaleźć sporo tutoriali na temat dekorowania.
 
Babeczki wyglądają bardzo apetycznie z białym kremem, ale nic nie stoi na przeszkodzie by pobawić się kolorami.
 

 
Nasza propozycja to kolor marchewki. Gotowy krem dzielimy na dwie porcje. Do jednej z nich dodajemy odrobinę pomarańczowego barwnika. Należy to robić ostrożnie, przy pomocy wykałaczki, by nie przesadzić z intensywnością koloru.
 
Następnie oba kolory przekładamy do rękawa: wypełniamy stopniowo, łyżeczką, w ten sposób by jedna strona była biała, druga pomarańczowa. Następnie formujemy biało-pomarańczową różę.
 
Babeczki można przechować do dwóch dni w lodówce. Tak przygotowany krem bardzo dobrze zachowuje kształt. Gotowy krem, nawet w rękawie, można przechować w lodówce do trzech dni.
 
 
Smacznego, Beata z AleDobre.pl

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka