Muffinki migdałowo-cytrynowe

Dodano: 2018-10-12

Są pyszne. Migdałowo-cytrynowe. Idealnie komponują się z kremem cytrynowym, zrobionym na bezie szwajcarskiej. Upieczone z mąki migdałowej z dodatkiem mąki jaglanej, więc również mogą je jeść osoby na diecie bezglutenowej.

Muffinki migdałowo-cytrynowe

Przepis zaczerpnęłam z bloga Kwestia Smaku. Tam była babka bezglutenowa z mąki migdałowej, ja przygotowałam nieco mniej ciasta (2/3 oryginalnego przepisu) i zrobiłam muffink z kremem cytrynowym.
 
Składniki na babeczki:
 
    • 100 gram mąki migdałowej (mniej niż pół opakowania maki z naszego sklepu)
    • 1/3 szklanki mąki jaglanej
    • pół kostki masła
    • 3 jajka
    • 5 łyżek cukru
    • pół łyżeczki ekstraktu migdałowego Nielsen-Massey (lub innego)
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • skórka z jednej cytryny
 
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
 

 
Roztapiamy mało (np. w kuchence mikrofalowej). Nie musi być w całości płynne. Odstawiamy na bok by przestygło.
 
Mąkę jaglaną łączymy z proszkiem do pieczenia.
 
Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy 4 łyżki cukru i miksujemy na puszysta masę. Dodajemy wystudzone masło – kontynuujemy miksowanie. Dodajemy mąkę jaglaną z proszkiem do pieczenia – kontynuujemy miksowanie. Na koniec dodajemy mąkę migdałową i kontynuujemy miksowanie.
 
Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy będzie sztywna dodajemy łyżke cukru i dalej ubijamy. Piana jeszcze bardziej się ustabilizuje. Ubite białka dodajemy do pozostałych składników. Robimy to na trzy tury, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułą i zagarniając ciasto ze ścianek i dna aby wszystkie składniki się połączyły.
 
Formę metalową do mufinów RR wykładamy papilotkami i następnie każdą wypełniamy ciastem – okłoło 1/3 wysokości. Ta ilość ciasta powinna wypełnić wszystkie 12 otworów.
 
Pieczemy około 25 minut – do suchego patyczka.
 
Wyciągamy z piekarnika. Gdy chwilę przestygną wykładamy na kratkę do dostudzenia.
 

 
Teraz przygotowujemy krem według naszego przepisu na krem maślany na bezie szwajcarskiej .
 
Pod koniec przygotowywania kremu dodajemy sok z polówki cytryny oraz startą skórkę i miksujemy, by sok się wmieszał w krem.
 
Gotowy krem rozdzielamy na dwie części. Jedną część kremu pozostawiamy białą. Do drugiej dodajmy c  cytrynowy barwnik
 
Przygotowujemy rękaw cukierniczy z tylką 2D.
 
Rozkładamy folie spożywczą. Na folę wykładamy szpatułą biały krem rozkładając równą warstwę w kształcie prostokąta. Na to nakładamy warstwę kremu w kolorze cytrynowym. Następnie zawijamy wszystko w coś w rodzaju „kiełbaski”. Odcinamy z jednej strony nadmiar foli, blisko kremu i tą stroną wkładamy naszą „kiełbaskę” do rękawa cukierniczego. Ta odcięta część powinna się zaleźć blisko tylki. Delikatnie strząsamy rękaw, by krem w folii przesunął się w dół. Zawijamy szerszą część rękawa i możemy wyciskać nasze dwukolorowe róże i hortensje.
 
Takie babeczki są gotowe do zjedzenia. Moje poczekały jedną noc by przynieść je do sklepu i poczęstować cały zespół. Smakowały wyśmienicie i noc w lodówce nie pozbawiła ich urody. Zdjęcia robione były po nocy spędzonej w lodówce.
 
Słodkiej zabawy, Beata Muffin Monster z AleDobre.pl
 
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka