KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Czekoladowe muffinki Jemmy Wilson

Dodano: 2018-12-12

Są bardzo czekoladowe. Są idealnie wilgotne. Są bardzo proste do zrobienia – wychodzą zawsze. I smakują cudownie. Chce się je zjeść prosto z formy. I nie trzeba ich nawet dekorować żadnym kremem. Ale jeśli mamy ochotę, będzie pasował niemal każdy.

Czekoladowe muffinki Jemmy Wilson

Autorem przepisu jest Jemma Wilson, znana w internecie jako Cupcake Jemma. Jest brytyjską królową muffinek. Prowadzi niezwykle popularną cukiernię Crumbs&Doillies, która znajduje się w londyńskim Soho. I oczywiście ma swój kanał na YouTube (wystarczy wpisać w wyszukiwarkę Cupcake Jemma) którego jesteśmy wielkim fanem.
 
Kanał Jemmy polecamy również tym, którzy chcą szlifować swój brytyjski akcent.
 
Składniki na 12 muffinek
  
suche:
    • 175 g mąki pszennej (może być tortowa)
    • 175 g cukru
    • 30 ciemnego kakao
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 100 g pastylek z ciemnej czekolady do zapiekania (można zetrzeć na tarce tabliczkę gorzkiej czekolady)
 
mokre:
 
    • filiżanka mocnej kawy, np. podwójne espresso
    • 200 ml oleju roślinnego – ja użyłam oleju z orzechów włoskich z Lidla
    • 120 ml maślanki
    • 2 jajka
 
Zaparzamy filiżankę kawy, w dowolny sposób, może być w ekspresie, kawiarce, dzbanku typu french press.
 
Mąkę, cukier, kakao, sodę i sól przesiewamy do miski i wszystko razem dokładnie mieszamy – aż cała sucha masa uzyska jednolity, kakaowy kolor. Dodajemy kawałeczki czekolady i mieszamy.
 
Do drugiej miski wrzucamy wszystkie mokre składniki: wystudzoną kawę, maślankę, olej i 2 jajka, Wszystko razem roztrzepujemy trzepaczką. Dodajemy suche składniki. Mieszamy.
 
Metalową formę do muffinów wykładamy papilotkami, a następnie wypełniamy je ciastem – maksymalnie do 3 wysokości. Ciasto jest dość płynne, więc dobrze mieć misę z dzióbkiem, co ułatwia przelewanie.
 
Muffinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 24 minuty.
 
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i gdy lekko przestygną wykładamy na kratkę do studzenia – żeby papilotki nie były mokre.
 

 
Można zajadać jeszcze ciepłe, po wystudzeniu, I jak najbardziej można je udekorować: czekoladowym ganache, czekoladowym kremem na bezie szwajcarskiej a nawet kremem mascarpone z dodatkiem wanilii.
 
Smacznego, Beata z AleDobre.pl
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka