Autorem przepisu jest Jemma Wilson, znana w internecie jako Cupcake Jemma. Jest brytyjską królową muffinek. Prowadzi niezwykle popularną cukiernię Crumbs&Doillies, która znajduje się w londyńskim Soho. I oczywiście ma swój kanał na YouTube (wystarczy wpisać w wyszukiwarkę Cupcake Jemma) którego jesteśmy wielkim fanem.
Kanał Jemmy polecamy również tym, którzy chcą szlifować swój brytyjski akcent.
Składniki na 12 muffinek
suche:
• 175 g mąki pszennej (może być tortowa)
• 175 g cukru
• 30 ciemnego kakao
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/4 łyżeczki soli
• 100 g pastylek z ciemnej czekolady do zapiekania (można zetrzeć na tarce tabliczkę gorzkiej czekolady)
mokre:
• filiżanka
mocnej kawy, np. podwójne espresso
• 200 ml oleju roślinnego – ja użyłam oleju z orzechów włoskich z Lidla
• 120 ml maślanki
• 2 jajka
Mąkę, cukier, kakao, sodę i sól przesiewamy do miski i wszystko razem dokładnie mieszamy – aż cała sucha masa uzyska jednolity, kakaowy kolor. Dodajemy kawałeczki czekolady i mieszamy.
Do drugiej miski wrzucamy wszystkie mokre składniki: wystudzoną kawę, maślankę, olej i 2 jajka, Wszystko razem roztrzepujemy trzepaczką. Dodajemy suche składniki. Mieszamy.
Metalową formę do muffinów wykładamy papilotkami, a następnie wypełniamy je ciastem – maksymalnie do 3 wysokości. Ciasto jest dość płynne, więc dobrze mieć misę z dzióbkiem, co ułatwia przelewanie.
Muffinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 24 minuty.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i gdy lekko przestygną wykładamy na kratkę do studzenia – żeby papilotki nie były mokre.
Ostatnie opinie o produktach
Mleczko kokosowe UHT w kartonie (250 ml) - Real THAI
Uwielbiam potrawy z mleczkiem kokosowym, stąd nieobiektywnie oceniam wysoko. Mleczko to ma dobry skład !
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 0 Nuvola 1kg - Caputo
Ciasto na pizzę i inne ciasta są przepyszne. Zarówno struktura, jak i smak jest lepszy niż ze "zwykłej" mąki. wydaje się, że ciasto nie nasiąka pod wpływem sosu i innych dodatków.
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 00 Pasticceria 1 kg Caputo
Nie wyobrażam sobie pizzy domowej bez tej mąki. Wychodzi idealnie chrupiąca.
marta-mp17@o2.pl
Świeczka na tort „3” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek