KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Ciasto a nawet torcik dyniowy

Dodano: 2018-10-26

Dynia sama w sobie nie ma wybitnego smaku. Ale w towarzystwie korzennych przypraw i mąki migdałowej zamienia się cudownie wilgotne i delikatne ciasto, które idealnie komponuje się z kremem mascarpone. Koniecznie z pastą z wanilii z Madagaskaru.

Ciasto a nawet torcik dyniowy

Ciasto dyniowe jest pyszne i zdrowe. Bo jest z dyni, bo jest z mąki migdałowej i jest słodzone melasą trzcinową. A jeśli udekorujemy ciasto kremem z serka mascarpone z prawdziwa wanilią, możemy śmiało je nazwać torcikiem.
 
Ciasto zawsze wychodzi. I jest zawsze pyszne. I śmiało może uchodzić za zdrową przekąskę.
 
Składniki
 
Na nieduże ciasto o grubości 3 cm z  DorosiowegoRantu 15-21 cm. Jeśli chcemy większe (klasyczna wielkość, trzeba użyć dwa razy więcej składników.
 
- 125g mąki migdałowej (pół opakowania)
- około 150 g startej dyni
- 2 jajka
- pół szklanki melasy trzcinowej (może być też cukier muscovado)
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- solidna łyżeczka przypraw korzennych (może być gotowa mieszanka do pierników lub do wina grzanego)
- 2 łyżki Soplicy orzechowej (nie jest konieczna, ale ma fajny orzechowy aromat)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
 
Przygotowanie:
  
Dynię ścieramy na grubej tarce.
 
 
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z melasą, przyprawami korzennymi i Soplicą na puszystą masę. Dodajemy dynię i mąkę migdałową i dokładnie mieszamy.
 
Białka ubijamy na sztywną pianę.
 
Mąkę kukurydzianą mieszamy z proszkiem do pieczenia.
 
Białka dodajemy do masy dyniowo-migdałowej. Robimy to stopniowo, na kilka razy, przesypując za każdym razem mąką kukurydzianą i delikatnie mieszając szpatułą, zagarniając masę z dna misy.
 
DorosiowyRant ustawiamy na papierze do pieczenia, na blasze. Papier zawijamy do góry. Wlewamy ciasto. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i po wstawieniu zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy około 50 min – do suchego patyczka.
 
Gotowe, wyjmujemy z piekarnika. Gdy lekko ostygnie, przejeżdżamy nożem wokół ścianek rantu i uwalniamy ciasto. Studzimy na kratce.  Gdy całkiem ostygnie, delikatnie oddzieramy papier i przekładamy na talerz lub paterę.
 
W międzyczasie przygotowujemy krem.

Składniki na krem
 
- 250 gr serka mascarpone
- 200 śmietanki kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- pół łyżeczki pasty z wanilii Nielsen-Massey
 
Serek i śmietana powinny być dobrze schłodzone. Dobrze też schłodzić w zamrażarce  miskę i końcówkę miksera.
 
Serek ubijamy na puszysty krem. Dodajemy po łyżce cukru, ciągle ubijając. Pod koniec dodajemy pastę z wanilii. Następnie dodajemy śmietankę, w trzech turach. Dolewamy, ubijamy, dolewamy, ubijamy, dolewamy i ubijamy tak długo, aż krem zgęstnieje.
 
Połową smarujemy wierzch ciasta. Ja wykorzystałam ponownie rant, żeby nie pokrywać boków. Po zdjęciu rantu wyrównałam krem i wstawiłam ciasto do lodówki.
 
Takie ciasto jest gotowe do zjedzenia. Można je posypać kolorowa posypka, lub wiórkami z białej czekolady (roztopionej, zafarbowanej na pomarańczowo barwnikiem do czekolady i ponownie zastygniętej)
 

 
A można pobawić się dekorowanie i w tym celu zostawiłam połowę kremu. 3/4 z tej połowy zabarwiamy barwnikiem pomarańczowym. 1/4 kremu barwnikiem zieleń liści . Na zdjęciu są listki zabarwione barwnikiem o nazwie zieleń soczysta .
 
Tylką 1M tworzymy dynie – trzy krótkie pociągnięcia obok siebie. Tylką  352 robimy listki. Jako totalny niefachowiec, co widać na załączonych zdjęciach, sugeruję obejrzenie kilku tutoriali na You Tubie, np. firmy Wilton.
 

 
Torcik gotowy. Jest pyszny. O urodzie nie będę dyskutować.
 
Słodkiej zabawy, Beata.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka