KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Mazurek bezglutenowy i bez laktozy

Dodano: 2019-04-15

Bezglutenowy i bez laktozy. Po co? Bo wtedy spód jest bardziej kruchy i bardziej wyrazisty w smaku. Bo kajmak jest delikatniejszy, a całość po prostu rozpływa się w ustach. Moim zdaniem to doskonalsza wersja klasycznego mazurka. Smakuje obłędnie.

Mazurek bezglutenowy i bez laktozy

Nie jestem fanem klasycznych mazurków, głównie ze względu na kruche ciasto, które nie ma tej kruchości, którą lubię. Co też pewnie wynika z moich wątpliwych umiejętności cukierniczych. A gluten w mące pszennej, jeśli obchodzimy się z nim nieumiejętnie, płata figle i ciasto wychodzi ciężkie i zwarte.
 
Stąd moje poszukiwania mazurka w alternatywnej wersji z mąki orzechowej, z kajmakiem z mleka roślinnego. Zdecydowanie lepszej.
 
Przepis jest kompilacją trzech różnych przepisów: spód z mąki orzechowej oraz warstwa bezy orzechowej pochodzą z bloga Kwestia Smaku. Kajmak z mleka kokosowego znalazłam u Olgi Smile.
 
warstwy w mazurku - orzechowy spód, orzechowa beza, kajma z mleka kokosowego
 
Kruchy spód mazurka

    • 55g mąki ryżowej
    • 55g mąki ziemniaczanej
    • 55g mąki kukurydzianej
    • 100g mielonych orzechów (ja użyłam mąki z orzecha włoskiego)
    • 50g cukru
    • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 150 masła bezlaktozowego (prosto z lodówki)
    • jedno jajko
 
Do miski przesiewamy suche składniki, dodajemy pokrojone w kawałki masła prosto z lodówki i rozcieramy wszystko razem. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto, a następnie wstawiamy do lodówki na godzinę.
 
Kajmak z mleka kokosowego
 
    • 1,5 szklanki mleka kokosowego.
    • 1,5 szklanki brązowego cukru trzcinowego
    • 4 łyżki oleju kokosowego

Wrzucamy składniki do rondla, podgrzewamy. Mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, aż kajmak zgęstnieje. Mnie to zajęło około godziny, ale dzięki temu kajmak po wystudzeniu jest zwarty i kruchy. 
 
W międzyczasie…
 
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
 
Wyciągamy schłodzone ciasto i wyklejamy nim spód formy – ja użyłam formy do pieczenia ciast RR Wiltona 28x18cm –  wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika na 10 min. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Resztę ciasta wałkujemy i wycinamy ciasteczka w dowolnym, ulubionym kształcie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10 min.
 
A w międzyczasie… przygotowujemy bezę.
 
Beza orzechowa
 
    • 100 g mąki z orzecha włoskiego (można zastąpić  mąką zinnych orzechów, np. mąką migdałową)
    • 3 kurze białka
    • pół szklanki cukru pudru
 
Białka ubijamy na sztywną masę. Kontynuujemy ubijanie dodając stopniowo cukier. Gdy piana jest sztywna i lśniąca dodajemy zmielone orzechy i przekładamy szpatułą aby orzechy wmieszały się w pianę.
 
Wykładanie bezy orzechowej na bezglutenowy spód  mazurka
 
Wykładamy bezę na spód. Wstawiamy do piekarnika na 10.
 
Mazurek z bezą wyciągamy z piekarnika.
 
Sprawdzamy czy nasz kajmak jest gotowy – wylewamy odrobinę na talerz. Jeśli po kilku minutach zaczyna gęstnieć, można zdjąć z ognia.
 
Pokrywamy kajmakiem całego mazurka. Na gorącym kajmaku układamy ciasteczka i pozostawiamy całość do wystygnięcia.
 
Mazurek gotowy.

Słodkiej zabawy, Beata z AleDobre.pl

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka