Cytrynowe ciasteczka bezglutenowe

Dodano: 2018-10-19

Są pyszne, są delikatne, są kruche. Idealne do jesienno-zimowej herbaty. Swą wyjątkową kruchość zawdzięczają mące kukurydzianej. Zrobiliśmy je według przepisu Olgi Smile , choć nie do końca trzymaliśmy się przepisu i właściwych proporcji. Nasze wyszły pyszne. Olga też lubi swoje.

Cytrynowe ciasteczka bezglutenowe

Składniki:

- dwie szklanki mąki kukurydzianej
- pół szklanki kaszki kukurydzianej
- szklanka cukru pudru
- kostka masła
- jedna cytryna
- łyżeczka proszku do pieczenia

W dużej  misce łączymy mąkę, kaszkę, cukier i proszek do pieczenia. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Dodajemy miękkie masło. Gdy jest prosto z lodówki można na chwilę stawić do mikrofalówki. Wszystko razem zagniatamy, by powstało jednolite ciasto.
 
Ciasto chowamy na pół godziny do lodówki.
 
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
 
Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Z ciasta lepimy kulki, układamy je na papierze i rozgniatamy tworząc krążki. Ta ilość ciasta zapełni nam dwie standardowe blachy.
 

 
Wstawiamy do piekarniki i pieczemy, aż brzegi ciastek zrobią się złote – około 20 minut, ale trzeba być czujnym, bo ciasteczka dość intensywnie brązowieją.
 
Gdy są gotowe, wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na blasze przez jakieś 10 min, aż całkiem stwardnieją. Następnie, podważając szpatułą przenosimy na kratkę do studzenia.
 
Ciasteczka są bardzo kruche i bardzo delikatne – łatwo się kruszą. Ale za to jakie pyszne.

 
Smacznego, Beata z AleDobre.pl

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka