KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Bułeczki bawarskie czyli precelkowe

Dodano: 2019-03-01

Któż nie lubi bułeczek bawarskich? Mięsistych w środku, z lekko słoną, złocistą skórką. Możne je zjadać tak po prostu, bez masła, bez dodatków. Jeszcze gorące. Przepis Kasi, podpatrzyliśmy na jej blogu "Zjedzone. Zapisane". Uwielbiamy je.

Bułeczki bawarskie czyli precelkowe

Składniki na ciasto:
 
4 i 1/4 szklanki mąki pszennej (ja użyłam typ 650)
2 łyżeczki suchych drożdży (lub saszetka drożdży instant 7 g)
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka miałkiej soli
4 łyżki masła (roztopić)
olej
mąka do posypania blatu

Do obgotowania: 
 
2 l wody (ja nalałam na oko)
5 łyżek sody (wsypałam całą torebkę)
 
Glazura:
 
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej
  
Przygotowanie:
 
Mąkę i drożdże mieszamy w misie robota, a następnie dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem rozpuszczonego masła.
 
Kiedy już się połączą, dodajemy tłuszcz i wyrabiamy, aż zostanie wchłonięty, a później jeszcze 5 minut. Jeśli ciasto klei się zbytnio, można dosypać trochę mąki, ale ostrożnie, by nie stracić lekkości.
 
Gotowe ciasto formujemy w kulę, wkładamy do nasmarowanej olejem miski (naprawdę dużej), przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
 
Nastawiamy piekarnik na 210 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
 
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy sodę i doprowadzamy do wrzenia.
W tym czasie ugniatajamy ciasto kilka razy, by odgazować i formujemy okrągłe bułeczki. Powinno wyjść 12.
 
Do  wrzącej wody wrzucamy po jednej bułeczce i obgotowujemy 30 sekund. Nie dłużej, ponieważ pieczywo będzie miało metaliczny smak.

Bułeczki układamy na przygotowanej blasze. Kiedy już wszystkie są obgotowane, ncinamy je nożem w dowolny wzrór i smarujemy roztopionym masłem i posypujemy solą morską. Wstawiamy  do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy 15-20 min, aż będą złoto-brązowe.
 
Studzimy na kratce do studzenia. Wyglądają tak apetycznie, że trudno im się oprzeć i nie zjeść jeszcze gorącej.
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka