KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Deser a’la mango lassi

Dodano: 2019-11-05

Deser o nazwie mango lassi jadłam w tajskiej restauracji. To był dwuwarstwowy mus mango oblany ciemną czekoladą. Choć, poza mango, miało niewiele wspólnego z mango lassi, smakowało obłędnie. Być może mój deser, choć inspirowany, ma niewiele wspólnego z tamtym, ale smakuje równie wyśmienicie.

Deser a’la mango lassi

Składniki (na 6 porcji):

- około 400 gram pulpy mango – około pół puszki
- 250 gram śmietanki kremówki 36%
- 200 gram ciemnej  czekolady – im ciemniejsza tym lepiej komponuje się z mango.
- 6 łyżek cukru pudru
- 10 g żelatyny

Deser składa się z trzech warstw: galaretki mango, musu mango oraz czekoladowego ganache, przygotowanych oddzielnie i stopniowo umieszczanych w pucharku Ja przygotowałam deser w kieliszkach do czerwonego wina. Jeden kieliszek ma pojemność 300ml.
 
Przygotowanie galaretki mango - pierwsza warstwa
 
5 gram żelatyny zalewamy zimną wodą. 250 gram pulpy przekładamy do miseczki i podgrzewamy – ja to zrobiłam w mikrofalówce – nie doprowadzając do wrzenia. Do gorącej pulpy dodajmy namoczoną żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
 
Galaretkę przekładamy od 6 kieliszków i wstawiamy do lodówki, by stężała.
 
przygotowanie galaretki mango
  
Przygotowanie musu mango - druga warstwa
 
5 g żelatyny zalewamy zimna wodą. Pozostałe 150 gram pulpy podgrzewamy w mikrofalówce nie doprowadzając do wrzenia. Do gorącej pulpy dodajemy namoczoną żelatynę, intensywnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Pulpa nie może stężeć i zamienić się w galaretkę.
 
150 gram dobrze schłodzonej śmietanki kremówki ubijamy z 6 łyżkami cukru pudru. Ubitą śmietankę łączymy z wystudzoną pulpą mango i delikatnie mieszamy, by otrzymać jednolity mus. Mus przekładamy do kieliszków z galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki.
     
przygotowanie musu mango
  
Przygotowanie czekoladowego ganache

100 gram śmietanki podgrzewamy, nie odprowadzając do wrzenia. Śmietanką zalewamy pokruszoną czekoladę, lub pastylki czekoladowe. Czekamy kilka minut i następnie mieszamy dokładnie, aż uzyskamy jednolitą masę.
  
Gdy masa delikatnie przestygnie wlewamy / przekładamy ją do kieliszków, jako górną warstwę. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Deser gotowy. Jest niebiańsko pyszny.
 
deser mango lassi
  
Słodkiej zabawy,
Beat z Ale.Dobre.pl
 
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka